علم بهتر است 1 تا 12 فروردین از ساعت 15:00 به مدت 30 دقیقه

سازمان هواشناسی برای ساخت رادار با شركت‌های دانش‌بنیان همكاری می‌كند+فایل صوتی

رئیس مركز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا گفت: سازمان هواشناسی با شركت‌های دانش‌بنیانی كه توانایی ساخت رادار هواشناسی دارند همكاری می‌كند تا بتوانند ساخت رادارهواشناسی را بومی‌سازی كنند.

1401/11/05
|
15:08
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، صادق ضیائیان رئیس مركز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا در گفت و گو با «علم بهتر است» اظهار داشت: پیش‌بینی و مدریت بحران مخاطرات وضع هوا در حال پیشرفت است و دستگاه‌های خودكار در این حوزه توسعه پیدا كرده و نقش انسان‌ها كمرنگ‌تر شده است.

وی ادامه داد: دیده‌بانی جَو گسترده شده است و بیش از 80 درصد اطلاعات آن از طریق ماهواره‌ها ثبت می‌شود. رادارهای هواشناسی و بسیاری از فناوری‌های این حوزه اطلاعات را ذخیره، بازیابی و پردازش می‌كنند.

رئیس مركز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا گفت: اولین اَبَركامپیوترها برای مقاصد هواشناسی ساخته شدند. تحلیل و آنالیز داده‌های هواشناسی نیاز به امكانات سخت افزاری پیچیده‌ای دارد زیرا معادلات حاكم بر جو به صورت دیفرانسلی حل می‌شوند؛ این روند تنها توسط سخت افزار ابركامپیوترها امكان‌پذیر است.
تعداد محاسباتی كه این ابركامپیوترها انجام می‌دهند بسیار زیاد است؛ هرچه قدر این اَبَركامپیوترها پیشرفته‌تر شوند قدرت محاسبات آنها ارتقاء یافته و تعداد معادلات آنها نیز كمتر و نتیجه به واقعیت نزدیك‌تر می‌شود. خروجی محاسبات این ابركامپیوترها پیش‌بینی جَو برای روزهای آینده خواهد بود. این پیش‌بینی‌ها برخی روزانه و برخی ماهانه هستند.

وی افزود: كشور ایران ماهواره هواشناسی ندارد ولی 8 تا 9 رادارهواشناسی دارد كه این تعداد كم است و این شبكه باید گسترش پیدا كند.

به گفته ضیاییان، برخی از شركت‌های داخلی می‌توانند رادارهای هواشناسی را از نظر سخت افزاری بسازند ولی در بخش نرم افزاری مشكل دارند. برخی از شركت‎ها كه توانایی ساخت رادار را دارند به سازمان هواشناسی مراجعه كردند و سازمان هواشناسی به كمك معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پروژه‌هایی را برای اجرا به آنها واگذار كرده است. هر چه تعداد این شركت‌ها و یا افراد حقیقی كه فكر می‌كنند می‌توانند رادار هواشناسی بسازند بیشتر باشد سازمان هواشناسی استقبال می‌كند تا بالاخره یكی از آنها موفق به ساخت رادار هواشناسی شود.

وی درخصوص دقت پیش بینی‌های وضعیت هوا اظهار داشت: بعد از اینكه مدل‌های جهانی و منطقه‌ای وضعیت هوا طی 10 تا 15 روز آینده را ارایه دادند، كار نیروی انسانی آغاز می‌شود و باید بر اساس این داده‌ها وضعیت هوا را تحلیل و آنالیز كند.

وی افزود: پیش بینی وضع هوا از جنس مدیرت بحران است و باید خیلی سریع انجام شود. خروجی مدل‌های جهانی هواشناسی پس از پردازش ساعت 7:30 تا 08:00 صبح در اختیار ما قرار می‌گیرد و ما در نهایت ساعت 10 صبح پیش بینی هوا را اطلاع رسانی می‌كنیم.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی @tehran360 جستجو كنید.
علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.





دسترسی سریع
علم بهتر است