خورسند كارشناس مسائل بینالملل گفت: طی 100 سال گذشته به دلیل حاكمیتهای سستی كه در افغانستان حاكم بود نتوانستیم آنگونه كه باید حقآبه مسلم ایران از رود هیرمند را تامین كنیم. البته این مشكل یكی از نقاط ضعف دولتهای ما پس از انقلاب هم است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو مهدی خورسند كارشناس مسائل بینالملل در گفت و گو با «بازار تهران» اظهار داشت: حقآبه ایران از رود هیرمند، به دادخواست حقوقی ایران از آب رود هیرمند در منطقه سیستان اشاره دارد.
وی گفت: این رود در گذشته در هر دو كشور افغانستان و ایران جاری بود و جداكردن هرات از ایران در سال 1857 (میلادی) به موجب معاهده پاریس و خودداری گسترده حاكمیت افغانستان از جاری ساختن رود هیرمند در خاك ایران، مسئله حقآبه رود هیرمند را به یكی از مسائل مهم سیاسی، اجتماعی و زیستمحیطی بین دو كشور بدل شده است.
خورسند تصریح كرد: در بازه زمانی كه آب رود هیرمند در ایران جاری بود از زبان مردم بومی سیستان و بلوچستان شنیدم كه یك زمانی آنجا انبار غله ایران بوده است. اما از حدود 100 سال گذشته تاكنون شاهد كاهش حقابه ایران از هیرمند هستیم.
این كارشناس مسائل بینالملل یادآور شد: طی 100 سال گذشته به دلیل حاكمیتهای سستی كه در افغانستان حاكم بود نتوانستیم آنگونه كه باید حقآبه مسلم ایران از رود هیرمند را تامین كنیم. البته این مشكل یكی از نقاط ضعف دولتهای ما پس از انقلاب هم بوده.
آب رود هیرمند حق كشور ایران و افغانستان است و كشور دیگری در این میان نیست.
وی با اشاره به اینكه نشست دو روزه «كمیساران آب هیرمند» در 25 و 26 بهمن 1402 با حضور نمایندگان ایران و افغانستان در شهر زابل برگزار شد؛ گفت: در این نشست، نمایندگان ایران گزارشی درباره عدم دریافت حقآبه هیرمند در سالهای اخیر و مشكلات فنی سازههای احداثی افغانستان در مسیر این رودخانه، به ویژه اصلاح سد كمالخان ارائه دادند. نمایندگان افغانستان به جای پاسخ فنی عدم تامین حقآبه را به خشكسالیهای شدید در كشور خود مرتبط دانستند.
متاسفانه این نشست با وجود پافشاری نمایندگان ایران برای اتخاذ تصمیمهای لازم برای رفع موانع و ارائه برنامه زمانبندی برای رهاسازی آب برای تأمین حقآبه، مانند نشستهای سالهای گذشته بدون نتیجه پایان یافت. عدم جریان حقآبه رود هیرمند در سالهای اخیر باعث خشكسالی و بروز مشكلات در استان سیستان و بلوچستان شده است.
وی در پایان یادآور شد: بنا بود كارشناسان ایران از مسیر بالادست رود هیرمند بازدید كنند تا ادعای طالبان مبنی بر كاهش آب هیرمند را بررسی كنند؛ اما طالبان تاكنون اجازه بازدید از سرشاخه خروجی آب هیرمند را به كارشناسان ایرانی نداده است.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.