پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

در زندان، جایی به نام سلول انفرادی نداریم؛ سوئیت داریم+فایل صوتی

مدیركل زندان‌های استان تهران با تاكید بر اینكه در زندان سلول انفرادی نداریم گفت: در زندان سوئیت نگهداری از زندانی به صورت تك، دو و چندنفره است.

1401/03/08
|
13:29
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سیدحشمت الله حیات الغیب، مدیركل زندان‌های استان تهران در گفت و گو با برنامه پل مدیریت رادیو تهران با اشاره به نقش بی‌بدیل سازمان زندان‌ها در برقراری نظم و انضباط و امنیت اجتماعی گفت: در جوامع بشری و اسلامی، زندان یك ضرورت است. هرچند تلاش دستگاه قضا و سازمان زندان‌ها ، پیشگیری از جرم و كاهش جمعیت كیفری و استفاده از مجازات‌های جایگزین حبس است اما این امر موجب عدم نیاز به زندان نمی‌شود چرا كه افرادی كه مخل نظم امنیت جامعه هستند باید در زندان نگهداری شوند.

شیوه‌های آموزشی و فرهنگی جایگزین نظام زندانبانی پیشین شده است
وی افزود: با توجه به نگاه دین اسلام ، نگهداری زندانیان باید همراه با اصلاح و تربیت باشد و بر اساس فرمایشات امام راحل (ره) زندان ها باید به دانشگاه تبدیل شوند و بر اساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب، زندان باید آموزش نیكی ها باشد به همین دلیل تحولاتی اساسی در زندان‌ها صورت گرفته و شیوه‌های آموزشی و فرهنگی جایگزین نظام زندانبانی در گذشته شده است و ماموریت اصلی ما با توجه به سند تحول قضایی، اصلاح و تربیت زندانیان و بازگشت سعادتمندانه آنها به جامعه است.

انتقال زندانیان به نزدیكترین زندان محل سكونت از تاكیدات رئیس سازمان زندان‌ها است
وی در خصوص اصلاحات انجام شده در سازمان زندان ها گفت: كاهش جمعیت كیفری زندان‌ها، توسعه كمی و كیفی اشتغال و حرفه‌آموزی زندانیان، اصلاح بهبود خدمات‌رسانی به زندانیان، توجه ویژه به خانواده‌های نیازمند زندانیان، تفكیك و طبقه‌بندی آنها و انتقال زندانیان محكوم واجد شرایط بر اساس تبصره 3 ماده 513 آیین دادرسی كیفری به محل سكونت خود از اقداماتی است كه مورد تاكید ریاست سازمان زندان‌های كشور است.

25 هزار زندانی در حال فراگیری علوم قرآنی هستند
حیات الغیب اقدامات تامینی، تربیتی و حمایتی را از مهمترین ماموریت‌های سازمان زندان‌ها بر شمرد و اظهار داشت: تمامی متهمان و محكومان توسط سازمان زندان‌ها نگهداری می‌شوند كه می‌تواند موجب برقراری امنیت و نظم در جامعه عنوان كرد. بازپروری، بازسازی شخصیت و باز‌اجتماعی نمودن زندانیان با برنامه های فرهنگی و تربیتی توسط 64 مبلّغ روحانی انجام می‌شود. 9 دارالقرآن هم در سطح سازمان زندان های استان تهران وجود دارد كه در آنها 25 هزار زندانی در آن به فراگیری روخوانی، روانخوانی ، تفسیر و حفظ قرآن می پردازند. در رمضان سال گذشته 120 زندانی زن یك جلد قرآن را كتابت كردند. از دیگر اقدامات سازمان زندان ها ترویج فرهنگ كتابخوانی است.

40 درصد از زندانیان در سال گذشته در كلاس‌های مهارتی شركت كرده و مدرك گرفته اند
وی افزود: تفاهم نامه برای آموزش رسمی بین سازمان زندان‌ها و وزارت خانه های آموزش و پرورش، آموزش عالی و وزارت فرهنگ وجود دارد كه بر اساس آن زندانی‌های كم سواد و بی‌سواد در بدو ورود تحت آموزش سوادآموزی قرار می‌گیرند. در سال گذشته 372 نفر در دوره‌های نهضت سوادآموزی شركت داشته اند. در زندان‌ها سوادآموزی از ابتدایی تا مقطع دكتری وجود دارد. در حال حاضر 689 نفر در متوسطه اول و دوم و 80 نفر در مقطع دانشگاهی تحصیل می‌كنند. آموزش‌های غیر رسمی هم با تفاهم نامه سازمان زندان ها با سازمان فنی حرفه ای، صنایع دستی و وزارت جهاد در رشته های مختلف برگزار می‌شود و پس از آزمون، گواهینامه مهارتی به زندانیان اعطا می‌شود بدون اینكه نامی از آنها به عنوان زندانی قید شود. 40 درصد از زندانیان در سال گذشته در رشته های مهارتی شركت كرده و مدرك گرفته اند.


ورزش از اولویت‌های سازمان زندان‌ها برای زندانیان است
مدیركل زندان‌های استان تهران بر انجام فعالیت‌های ورزشی در زندان‌ها تاكید كرد و گفت: ورزش صبحگاهی و ورزش‌های تخصصی مثل كشتی و فوتسال و والیبال و تنیس و ورزش‌های محلی در زندان ها انجام می شود. همچنین تشكیل گروه های سرود و تئاتر از دیگر فعالیت‌های انجام شده در سازمان زندان‌ها است. در سال گذشته زندانیان استان تهران 9 مقام برتر در این رشته ها را كسب كردند. یك مربی هنری در هر زندان حضور دارد. همچنین امور زندان های استان تهران در سال های گذشته دستگاه برتر در امر اقامه نماز شناخته شده است.

مددكاران؛ وضعیت زندانیان را به صورت مستمر بررسی می‌كنند.
وی زندان را امری اجتناب ناپذیر عنوان كرد و بر اصلاح و نیاز به امور تربیتی و آموزش در زندان‌ها تاكید كرد و گفت: مشاوران و مددكاران در زندان‌ها حضور دارند و وضعیت زندانیان را به صورت مستمر بررسی می‌كنند.

در سال گذشته 802 زندانی بدهكار با پرداخت 30 میلیارد تومان آزاد شدند
او تصریح كرد: اشتغال زندانیان در انواع نشسته،كارگاهی و بیرون از زندان یا اعزام به كار انجام می‌شود و زندانیان برای انجام این فعالیت ها حقوق می گیرند. 50 درصد زندانیان در بخش‌های مختلف مشغول به كار هستند. ضمن اینكه زندانیان جرایم غیرعمد با كمك ستاد دیه و انجمن حمایت و مركز مراقبت بعد از خروج با جلب مشاركت های مردمی آزاد می شوند در سال گذشته 802 زندانی بدهكار با پرداخت 30 میلیارد تومان آزاد شدند. همچنین كمك های معیشتی با كمك كمیته امداد امام(ره) و انجمن های 13 گانه به خانواده‌های نیازمند زندانیان تعلق می‌گیرد.

در سال گذشته؛ 2 هزار زندانی آزاد شده وام اشتغال دریافت كردند
حیات الغیب افزود: در سال گذشته 11 میلیارد تومان تسهیلات كمك معیشتی و كمك ودیعه مسكن و وسایل آموزشی دانش آموزی به این خانواده ها اعطا شده و 2 هزار زندانی آزاد شده وام اشتغال بدون بهره یا با بهره كم 4 درصد دریافت كردند. مركز مراقبت بعد از خروج به محكومان آزاد شده برای دریافت پروانه كسب شغل آزاد، كمك می‌كند و آنها از این بابت مشكلی نخواهند داشت.

زندانیان واجد شرایط می‌توانند پابند الكترونیكی تقاضا كنند
مدیر كل زندان‌های استان تهران با اشاره به اینكه زندانیان بر حسب نوع جرم، سن و سابقه طبقه‌بندی می‌شوند گفت: بر اساس ماده 62 قانون مجازات اسلامی در جرایم تعزیری درجه 5 تا 8(تا 5 سال حبس) و جرایم درجه 2 تا 4(حبس از 5 تا 25 سال) در صورت تحمل یك چهارم زمان حبس به استثناء جرایم خشن( علیه امنیت داخلی و خارجی ، خرابكاری در تاسیسات، جرایم سازمان یافته، سرقت مسلحانه و مقرون به آزار، اسیدپاشی، قاچاق مواد مخدر) می توانند با درخواست به مراجع قضایی از پابند الكترونیكی استفاده كنند.

در زندان، جایی به نام سلول انفرادی وجود ندارد
وی افزود: در هر زندان، هر بند اختصاصا اندرزگاه نام دارد كه 100 تا 200 نفر زندانی با تناسب آمار زندان در آن نگهداری می‌شوند. در زندان سلول انفرادی نداریم بلكه با عنوان سوئیت نگهداری از زندانی(تك نفره، دو نفره، سه نفره یا چند نفره) داریم.

طبق آیین نامه عفو موردی زندانی و یا خانواده وی می‌توانند درخواست عفو بدهند
این مقام مسئول زندان‌های استان تهران، با اشاره به اینكه عفو موردی در زندان ها وجود دارد گفت: طبق آیین نامه عفو موردی زندانی و یا خانواده وی می‌توانند درخواست عفو بدهند. این درخواست در كمیسیون عفو بررسی شده و در صورت تایید ، زندانی مورد عفو قرار می‌گیرد.

400 پزشك متخصص، عمومی ، دندانپزشك روانشناس و پرستار در زندان‌های استان تهران فعالیت دارند
او با تاكید بر اینكه یكی از مصادیق حقوق شهروندی زندانیان توجه به بهداشت و سلامت آنها است اظهار داشت: حدود 400 پزشك متخصص، عمومی ، دندانپزشك روانشناس و پرستار در سطح زندان‌های استان تهران فعالیت دارند و به زندانیان بیمار به صورت شبانه روزی و رایگان خدمت‌رسانی می‌كنند و در صورت نیاز زندانیان برای درمان به خارج از زندان اعزام می شوند.
مدیركل زندان‌های استان تهران بیان كرد: در سال گذشته بیش از 300 هزار ویزیت تخصصی و عمومی برای زندانیان انجام شده، 10 هزار اعزام به مراكز درمانی بیرون از زندان داشته ایم، 15 هزار خدمت دندانپزشكی و 32 هزار مشاوره روانشناسی به زندانیان داده شده و 17 هزار متادون درمانی هم انجام شده است.

تاكید سند تحول قضایی بر اصلاح تربیتی مجرمان مبتنی بر آموزه‌های دینی
حیات الغیب درباره اقدامات اصلاحی در زندان ها با توجه به سند تحول قضایی گفت: اصلاح رفتار و باز اجتماعی كردن مجرمان با طراحی برنامه های اصلاح تربیتی مبتنی بر آموزه های دینی، طبقه‌بندی كردن زندانیان با توجه به منشا جرم و شخصیت زندانیان، بهینه سازی و بازمهندسی معماری فضای زندان ها با تاكید بر طراحی فضاهای اصلاح‌پذیر برای اجرای طبقه بندی زندانیان، كسب درآمد زندانیان از طریق كسب و كار، بازنگری در نظام حرفه آموزی و اشتغال زندانیان با محوریت توسعه كسب و كارهای خُرد و خانگی با توجه به قابلیت‌های فردی و برقراری ارتباط حداكثری فعالیت‌های آنان با بازار كار ، توسعه حرفه آموزی و اشتغال زندانیان از موارد مختلف موكّد این سند است.
وی افزود: آموزش زندانیان توسط مربیان فنی و حرفه ای انجام می شود. اكثر زندانیان از این آموزش‌ها استقبال می‌كنند چون علاوه بر حرفه‌آموزی ، امتیازی هم به آنها تعلق می‌گیرد. برنامه‌های اصلاح تربیتی از صبح تا غروب انجام می‌شود و زندانیان می توانند برای گذران اوقات فراغت خود از این كلاس‌ها استفاده كنند.

تمامی زندانیان غیر بومی می‌توانند به نزدیك‌ترین زندان‌های محل سكونت خود منتقل شوند
حیات الغیب با اشاره به اینكه زندانی‌های غیر بومی هم در زندان‌ها حضور دارند گفت: پس از محكومیت بر اساس تبصره 3 ماده 513 آیین دادرسی كیفری، به منظور رفاه حال زندانی و خانواده وی، تمامی زندانیان غیر بومی می‌توانند به نزدیك‌ترین زندان‌های محل سكونت خود منتقل شوند. در سال گذشته یك هزار و 86 نفر به نزدیك‌ترین زندان محل سكونت خود در استان تهران منتقل شده اند. این زندانیان برای انتقال لازم است درخواست بدهند.

تصمیم‌گیری‌های سازمان زندان‌ها با سبك مدیریت مشاركتی انجام می‌شود
وی با اشاره به اینكه یكی از اعتقادات ما این است كه سبك مدیریت مشاركتی در اجرای سیاست‌های سازمانی بسیار موثر و مفید است تصریح كرد: سعی می كنیم تمامی تصمیم گیری ها و تصمیم‌سازی ها با مشورت همكاران و مدیران پایه و میانی كه بیشتر با زندانیان در ارتباطند اتخاذ شود.

در سال گذشته؛كمیته‌های صلح و سازش برای 51 نفر محكوم به قصاص، رضایت گرفته اند
مدیر كل زندان‌های استان تهران در پایان این گفت و گوی رادیویی با اشاره به نقش شورای حل اختلاف با هدف پایان دادن به خصومت‌های محلی گفت: 12 شورا در سطح زندان‌های استان تهران فعال هستند. كمیته‌های صلح و سازش در سال گذشته برای 51 نفر از محكومانی كه باید قصاص می‌شدند رضایت گرفته‌اند و در سال گذشته به 7 هزار پرونده كه یكی از طرفین آن زندانی بوده رسیدگی شده است.

دسترسی سریع
پل مدیریت