مدیر پژوهش و فناوری شركت ملی گاز ایران با اشاره به اینكه 50 درصد انرژی گاز در ایران در بخش خانگی مصرف میشود گفت: كنتورهای هوشمند گاز برای مصرف بهینه در طول 4 سال، جایگزین كنتورهای موجود میشوند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، محسن مظلوم فارسی باف مدیر پژوهش و فناوری شركت ملی گاز ایران در گفت و گو با برنامه پل مدیریت با اشاره به اینكه تولید و مصرف انرژی در ایران بر مدار هیدروكربور استوار است و گاز هم از انرژی های هیدروكربوری است و در سبد انرژی كشور 80 درصد كل تولید و مصرف انرژی را به خود اختصاص داده گفت: حدود 50 درصد از 80 درصد وزن حاملهای انرژی كه به گاز اختصاص دارد در حوزه خانگی و تجاری مصرف شده، 30 درصد مورد مصرف نیروگاه ها قرار گرفته و مابقی در صنایع پتروشیمی، سیمان و فولاد و صنایعی از این دست مورد استفاده قرار میگیرد. در چند سال اخیر عمده مصرف گاز در بخشهای خانگی تجاری است .
وی درباره راهكارهای مدیریت مصرف گاز گفت: فرهنگ سازی، قیمت و تعرفه و توسعه فناوری سه ضلع مثلثی هستند كه با توجه به آنها میتواند مصرف را كنترل و بهینهسازی كرد.
هوشمندسازی موتورخانه ها توسط شركت گاز ایران در حال انجام است
مظلوم فارسی باف بیان كرد: ساختمانها بخشهای مختلف فناوری دارند كه شامل اجزاء شكلی مثل در و پنجره و دیوار ساختمان باشد و بخش دیگر آن به وسایل مصرف كننده انرژی مثل پكیج و بخاری مربوط است و بخش دیگر به وسایل اندازه گیری حجم گاز طبیعی باز میگردد و بخش دیگر موتورخانههای ساختمانهای قدیم و یا بسیار بزرگ هستند.
مدیر پژوهش و فناوری شركت ملی گاز ایران توضیح داد: در موتورخانه ها سه اقدام عمده توسط شركت گاز در حال انجام است. هوشمندسازی موتورخانه ها به این معنی كه دمای مشعل متناسب با دمای محیط بیرونی و به صورت خودكار تنظیم شود، زنگ زدایی و به روز كردن اجزای داخلی موتورخانه ها از این اقدامات هستند.
امسال؛ اقلام راهبردی ساخت شركتهای دانش بنیان شركت گاز وارد مدار تولید میشوند
وی در توضیح اقدامات شركت گاز ایران در حوزه توسعه فناوری و ارتباط با شركت های دانش بنیان گفت: ما اجرای منویات مقام معظم رهبری شعار نمی دهیم . در سال گذشته و امسال نزدیك به 1 هزار میلیارد تومان قراردادهای بسیار خوبی با شركت های دانش بنیان نه برای پژوهشهای ابتدایی بلكه برای ساخت اقلام فناوری و راهبردی بسته ایم كه در سال جاری و سال آینده وارد مدار تولید می شوند. تا كنون این اقلام از خارج از كشور تهیه می شد و در حال حاضر در حال تامین آن توسط شركت های دانش بنیان هستیم. این اقلام در حوزه های پالایشگاهی، انتقالی، توسعه ای و گازرسانی استفاده خواهند شد. سیاست های ما با تاكید بر فرمایشات مقام معظم رهبری به ویژه علاوه بر دانش بنیان در حوزه اشتغال آفرینی و تولید متمركز شده است. در همین راستا برای اقداماتی كه در حوزه كنتورهای هوشمندی در دست داریم از مشاوره و همكاری فناوری بیش از 60 شركت دانش بنیان كشور بهره مند می شویم.
مظلوم فارسی باف بیان كرد: نقشه ای در بازه 4 سال در نظر گرفته ایم. بخشی از آن مربوط به بخشهای صنعتی است كه رویكر هوشمندسازی آنها با هوشمندسازی كنتورها متفاوت است.در این بخش نیاز به تغییرات اساسی نیست بلكه باید سامانه ها ارتقاء یابند.
به تدریج ؛كنتورهای هوشمند گاز، جایگزین كنتورهای موجود میشوند
وی گفت: در حوزه خانگی دو رویكرد داریم. در رویكر اول به تدریج كنتورهای موجود جمع میشوند. در رویكرد دوم هم یك سری از كنتورها ظرفیت كارگزاری سیستم هوشمند را در خود دارند. از ظرفیت موجود میتوان استفاده و بخش هوشمند را به آن اضافه كرد. در حال مشاوره گرفتن و مطالعه بر روی این طرح هستیم برای اینكه بتوانیم این بخش هوشمند را در چه قسمتی به كنتورها اضافه كنیم.
30 درصد انرژی گاز در كشور اسراف می شود
وی تاكید كرد: ما كشور پر مصرفی هستیم. حجم تولید در سالهای اخیر مصرف قابل ملاحظه ای داشته اما به همان اندازه مصرف هم بیشتر شده و نسبت به تولید پیشتاز بوده به طوریكه تراز ما مثبت نیست. نكته مهم این است كه ما باید با فرهنگ سازی و توسعه فناوری مصرف را كاهش دهیم چون 30 درصد مصرف گاز در كشور مسرفانه است .
ایران به واردات گاز نیاز ندارد
مدیر پژوهش و فناوری شركت ملی گاز ایران با اشاره به اینكه ما از واردات گاز بی نیاز هستیم گفت: نزدیك به 40 هزار كیلومتر خط پرفشار و 400 هزار كیلومتر شبكه توزیع ایجاد كرده و از واردات گاز بی نیاز شده ایم. اما برای حسن همجواری با همسایگان و توسعه دیپلماسی انرژی گاز را از كشورهای همسایه وارد كرده ایم و یا گاز این كشورها را به كشورهای مورد هدف منتقل كرده ایم. البته در سال های قدیم مثل سال های 83 و 84 تراز گاز ما انقدر منفی بود كه به واردات آن بهویژه از همسایگان شمالی خود نیازداشتیم اما در حال حاضر موضوع دیپلماسی انرژی مطرح است.
استفاده از تجهیزات گرمایی با برچسب انرژی پایین و پنجره های دوجداره به صرفه جویی مصرف گاز كمك میكند
فارسی باف در توضیح راهكارهایی برای صرفه جویی در مصرف گاز در بخش خانگی با اشاره به فرهنگ غنی ایرانی- اسلامی كه همیشه توصیه بر مصرف بهینه و دوری از اسراف دارد گفت: برخی مواقع نیاز به یادآوری و فرهنگ سازی بیشتر است و نیاز است تا شركت گاز با حجم بیشتری این مفاهیم را به مردم یادآوری كند. رعایت اعتدال در مصرف هم مربوط به مردم است. بخشی هم به فناوری باز می گردد. مردم میتوانند از تجهیزات بهتری استفاده كنند كه برچسب انرژی پایینی دارد و همچنین استفاده از اجزایی در ساختمان مثل پنجره های دوجداره می تواند مصرف انرژی را كاهش دهد.
هوشمندسازی كنتورهای گاز در 4 سال انجام میشود
وی افزود: بخشی از كنترل مصرف گاز هم به تجهیزات شركت گاز باز می گردد كه ما در طرحی 4 ساله تلاش می كنیم هوشمندسازی كنتورهای گاز را انجام دهیم تا مشترك هم از مقدار مصرف خود در لحظه آگاه باشد تا بتواند مصرف انرژی را بهتر كنترل و دمای رفاه را رعایت كند.كنتورهای هوشمند موجب می شود شهروندان مصرف مناسبی داشته باشند و صرفهجویی 15 تا 20درصدی را به همراه خواهد داشت.
گازهای مشعل در 2 تا 3 سال آینده مورد استفاده صنایع و تولید برق قرار میگیرند
وی در پاسخ به سوال شهروندی از جزیره قشم مبنی بر اینكه چرا گاز را برای خارج كردن نفت می سوزانید و آن را به مردم نمی دهید؟ اظهار داشت: گازهای همراهی در كنار نفت به سطح زمین می آیند. فشار گاز موجب رانش نفت از عمق به سطح زمین می شود. اقدامات خوبی در شركت ملی نفت برای تبدیل انرژی گازهای مشعل به انرژی برق، تزریق گاز به صنایع و مینی ال ان جی ها در حال انجام است.شركت ملی گاز هم برنامه های خوبی را در دست دارد. گازهای مشعل در 2 تا 3 سال آینده مورد استفاده برای تولید ثروت و اشتغالزایی قرار خواهند گرفت.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است