پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

وزارت نیرو تلاش می‌كند آب شرب را با بهترین كیفیت در اختیار مردم بگذارد+فایل صوتی


معاون راهبری و نظارت بر بهره‌برداری شركت آب و فاضلاب كشور گفت: با توجه به شرایط جغرافیایی هر نقطه از كشور، كیفیت آب متفاوت است اما سعی ما بر این است كه آب شرب را با بالاترین كیفیت در اختیار مردم بگذاریم.

1401/04/15
|
08:09
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، هاشم امینی معاون راهبری و نظارت بر بهره‌برداری شركت آب و فاضلاب كشور در گفت و گو با برنامه پل مدیریت 13 تیرماه با اشار به اینكه ایران در اقلیمی خشك و نیمه خشك قرار دارد گفت: متوسط بارش در دنیا 800 تا 850 میلیمتر و در آسیا 600 تا 650 میلی متر است در حالكه این بارش در كشور ما حدود 200 تا 350 میلی متر در بلندمدت (یك دهه) و كمتر از متوسط بارش در دنیا و حتی آسیا است. در دو سال گذشته این مقدار بارش كمتر شده و به حدود 226 میلی متر رسده كه در درازمدت 28 درصد كاهش داشته است.

272 شهر كشور تنش آبی دارند
وی با بیان اینكه در سال 1401 قرارگاهی در وزارت نیرو تحت عنوان قرارگاه رصد و پایش وضعیت آب شرب شهرها و روستاها در تابستان گفت: بر اساس پایش‌های انجام شده، 272 شهر كشور تنش آبی دارند و منابع و مصارف آنها یكنواخت نیست. اما علیرغم كاهش بارش‌ها و گرمای زیاد هوا تا به امروز با اجرای پروژه های مختلف قطعی برنامه ریزی شده آب نداشته ایم و امیدواریم بتوانیم با مدیریت در توزیع آن این روند را سپری كنیم. امسال قطع برق هم در حوزه شهری نداشتیم و منابع آب ما در تصفیه‌خانه ها قطعی برق نداشتند و ما توانستیم به خوبی آب را در شهرهای مختلف توزیع كنیم.

وزارت نیرو برای تامین آب شرب مناطق مختلف كشور برنامه هایی متناسب با همان منطقه دارد
امینی متذكر شد: برای تمامی روستاها و شهرهای كشور برنامه تنش آبی كه در سال 1400 تدوین شده داریم تا بتوانیم از تمامی ظرفیت های آبی زمینی و سطحی و حتی آب دریاها استفاده كرده و به پایداری در تامین آب شرب برسیم. بخشی از این پروژه ها كوتاه مدت هستند. به عنوان مثال می‌توان با حفر چاه در بازه زمانی 3 تا 4 ماهه مشكل را حل كرد. برخی شهرها در مخازن ذخیره مشكل دارند و نمی توانند برای 24 ساعت آب مورد نیاز را تامین كنند كه برای آنها مخزن تعریف كرده ایم كه بخشی از آنها به مدار آمده و بخشی دیگر در حال اجرا است. در بازه زمانی 1 تا دو سال تمامی مخازن به مدار می آیند و اگر با قطعی آب روبرو شدیم بتوانیم از منابع ذخیره استفاده كنیم.

ظرفیت آبی بوشهر و چابهار در سال آینده با استفاده از آب شیرین‌كن ها افزایش می‌یابد
وی افزود: برای برخی استانهای كشور مثل هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بوشهر و استان های جنوبی كشور، آب شیرین كن تعریف كردیم و برای شهرهای بوشهر و چابهار با استفاده از آب شیرین كن‌ها در سال آینده منابع آبی بسیار خوبی تامین خواهد شد. بخشی از این پروژه ها فقط برای انتقال آب شرب انجام می‌شود. در شهرهایی مثل همدان و كرمانشاه تصفیه خانه ها در حال احداث هستند كه البته زمان بیشتری در حد 3 تا 4 ماه و كمی بیشتر خواهد برد.در كرمانشاه میزان آب مورد نیاز مردم كمتر از آبی است كه ما در اختیار داریم با احداث تصفیه خانه كه دوهفته پیش هم از آن بهره برداری شد در این شهر می‌توانیم آب پایدار داشته باشیم البته چون این شهر توپوگرافی یكسانی ندارد باید اقداماتی در حوزه پهنه‌بندی و زوم بندی و ایستگاه‌های پمپاژ آب انجام دهیم كه عدالت در توزیع رعایت شود.

در كنار راهكارهای افزایش آب شیرین باید به مدیریت بهینه مصرف هم توجه داشت
وی در پاسخ به اینكه آب از منبع خاصی تبدیل و در اختیار مردم قرار می‌گیرد یا اینكه آب شرب را از دیگر كشورها وارد می‌كنید؟ گفت: هدف ما در وزارت نیرو توزیع آب بیشتر نیست بلكه تامین مقدار آبی است كه مردم بتوانند با استفاده از آن زندگی متعارف و متناسبی داشته باشند. به عنوان مثال آب در دسترس مردم جنوب كشور كمتر از مقدار مصرف آنها است به همین جهت با استفاده از آب شیرین‌كن‌ها و احداث تصفیه‌خانه و ایجاد خطوط انتقال، آب شرب مورد نیاز آنها را تامین كنیم . البته این به معنای آن نیست كه هر مقدار آب مورد نیاز مردم باید تامین شود بلكه باید مدیریت بهینه مصرف آب باید در كنار برنامه‌های توسعه آب در شهرها و روستاها وجود داشته باشد.

برای تولید یك كیلو هندوانه 700 لیتر آب مصرف می‌شود
امینی در ادامه این گفت و گو در توضیح آب مجازی گفت: آب را همه با چشم می‌بینیم اما بخشی از مصنوعات مثل میوه ها و غلات و حتی منسوجات صنعتی آب متعارفی كه به عنوان آب شرب استفاده می‌كنیم نیست بلكه برای تولید آنها آب استفاده شده است. برای تولید یك كیلو هندوانه 700 لیتر آب مصرف می‌شود. به همین جهت نه تنها توصیه می‌شود آب باید به صورت بهینه مصرف شود بلكه در حوزه های دیگر هم نباید اسراف كرد به عنوان مثال اگر ما نان را دور بریزیم فقط گندم را دور نریخته ایم بلكه در مصرف آب هم اسراف داشته ایم. در دنیا به شدت بر این موضوع تاكید می‌شود و بسیاری از كشورها سعی می كنند منابع آبی را برای شرب حفظ كنند و تولیدات صنعتی مثل مثل پارچه را در كشور دیگری تولید كنند.

در بخش كشاورزی باید با مصرف آب كمتر بیشترین بازدهی را داشته باشیم
وی خاطرنشان كرد: ما نمی‌خواهیم بحث امنیت غذایی در حوزه كشاورزی را نفی كنیم. باید در كشاورزی به سمتی حركت كنیم تا با مصرف آب كمتر بیشترین بازدهی را در بخش كشاورزی داشته باشیم.

وزارت نیرو تلاش می‌كند آب شرب را با بهترین كیفیت در اختیار مردم بگذارد
معاون راهبری و نظارت بر بهره‌برداری شركت آب و فاضلاب كشور درباره كنترل كیفی آب شرب شهروندان گفت: هر استانی منبع آبی خاص خود را دارد. در برخی استان‌ها آب رودخانه ها و سدها، تصفیه شده و در اختیار مردم قرار می گیرد. در برخی استان ها از آب شیرین كن و در برخی دیگر از آب های زیرزمینی استفاده می كنیمدر برخی روستاها از آب چشمه و قنوات برای آب شرب استفاده می شود. با توجه به شرایط جغرافیایی هر نقطه از كشور، كیفیت آب متفاوت است اما سعی ما بر این است كه آب شرب را با بالاترین كیفیت در اختیار مردم بگذاریم.
وی با اشاره به تلاش كاركنان وزارت نیرو در بخش های مختلف گفت: متولیان سعی كرده اند به وظایف خود عمل كنند اما لازم است اقدامات دیگری هم در حوزه كمیت و كیفیت آب انجام دهیم.

هزینه های سنگینی برای آب شرب پرداخت می شود؛ باید در مصرف آن دقت كرد
امینی با تاكید بر اینكه برای مصرف بهینه آب شرب نیاز به فرهنگ سازی داریم گفت: درست است كه 6 درصد آب تجدیدپذیر كشور به عنوان آب شرب استفاده می شود اما آب شرب، آب كیفی است . هزینه‌های سنگینی برای آن پرداخت می‌شود تا به دست مردم برسد پس باید در مصرف آن دقت بیشتری داشته باشیم. به عنوان مثال برای استحمام می‌توان آب كمتری مصرف كرد .

وزارت نیرو با صنایعی كه آب تازه رودخانه استفاده می كنند برخورد می‌كند
این مقام مسئول در وزارت نیرو متذكر شد: اخیرا در حوزه وزارت نیرو برنامه جدی انجام شده تا بتوانیم از پساب فاضلاب برای مصارف صنعتی استفاده كنیم. قطعا برای صنایعی كه از آب از رودخانه ها به جای پساب‌ها استفاده می‌كنند سختگیری خواهیم كرد. صنایع استان‌های كویری مثل یزد، اصفهان و خراسان رضوی اقدامات خوبی انجام شده تا از پساب فاضلاب در صنعت استفاده شود و به مرور این راهكار به دیگر مناطق كشور تسری پیدا خواهد كرد. بازچرخانی و بازتخصیص آب‌های غیرمتعارف به جای آب متعارف از سیاست‌های جدی وزارت نیرو است.

نرخ آب برای ساكنان غیردائمی مناطق ییلاقی متفاوت محاسبه می‌شود
وی در پایان این گفت و گوی رادیویی تاكید كرد: وزارت نیرو به مصرف آب ساكنان دائمی روستا نگاهی مثبت دارد و به آنها كمك بیشتری می‌كند اما ساكنان غیردائمی باغ ها و ویلاها در مناطق ییلاقی نرخ متفاوتی برای آب را پرداخت خواهند كرد.

ا مراجعه به وب‌سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره‌برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع‌رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.


دسترسی سریع
پل مدیریت