پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

كاهش جمعیت در ایران به اَبَر بحران تبدیل شده است+فایل صوتی

مدیركل سلامت شهرداری تهران با اشاره به اینكه ما از سال 1348 كشور ما تحت تاثیر سیاست‌های تهدید نسل قرار گرفته ایم گفت: تناسب جمعیت كشور در حال از بین رفتن است.كاهش نرخ رشد جمعیت كشور از 6.5 به 1.6، اَبَر فاجعه و اَبَر بحران است.

1401/04/25
|
10:31
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، حمید صاحب مدیركل سلامت شهرداری تهران با حضور در استودیو پخش زنده رادیو تهران در 21 تیرماه با برنامه پل مدیریت گفت و گو كرد.

انسان، گوهر وجود خود را نمی‌شناسد و سلامتی خود را به تندرستی محدود كرده است
مدیركل سلامت شهرداری تهران با تاكید براینكه حال خوب، همه ی سلامتی ما است گفت: نعمت بی بدیل سلامتی نعمت مجهولی است كه تا از دست نداده ایم قدر آن را نمی‌دانیم مگر اینكه آن را از دست بدهیم. اگر انسان را محدود به تن ببینیم سلامتی به تندرستی محدود می شود كه البته مهم و جزئی از سلامتی است اما انسان گوهری بسیار بزرگتر از تَن است و مشكل بشر هم این است كه گوهر وجود خود را نمی‌شناسد و سلامتی خود را به تندرستی محدود كرده است. حقیقتِ انسان، گوهری است كه كار آن تشخیص است. این گوهر، همان عقل است . كار عقل، تشخیص درست از غلط و خوب از بد است. جنس اصلی منِ من كه كارش تشخیص است همان عقل است و این اصل انسان است و تَن مرتبه نازل وجود ما است. پس وقتی حال یكدیگر را می پرسیم منظور، وجود اصلی و منِ من انسان است.

زمانیكه گوهر وجود انسان، سالم است؛ انسان متعادل است و درگیر افراط و تفریط نیست
وی افزود: در غرب انسان را با ابزار مادی و تجربی نگاه و بررسی می كنند در حالیكه انسان فقط ماده نیست بلكه باید با علوم انسانی بررسی و مطالعه شود. سلامت از منظر فرهنگ ایرانی و اسلامی بسیار متفاوت از تعریف سازمان بهداشت جهانی است كه ماهیت وجودی انسان را نمی شناسد. زمانیكه گوهر وجود انسان، سالم است؛ انسان متعادل است و درگیر افراط و تفریط نیست. انگیزه دارد و ناامید نمی شود و بواسطه مشكلات كوچك از هم نپاشیده و افسرده نمی شود.

مدیریت شهری تهران، ضمن توجه به مسائل شهری، مسائل فرهنگی و اجتماعی را در اولویت قرار داده است
دكتر صاحب درباره اهداف و برنامه‌های اصلی اداره كل سلامت شهرداری تهران گفت: عموم مردم در سابق از شهرداری انتظار داشتند كالبد و در و دیوار شهر درست باشد اما دكتر زاكانی شهردار فعلی تهران برای نخستین بار در طول دوران مدیریت شهری، اولویت شهر را تغییر داده است. پیش از این اولویت مدیران شهری بیشتر مسائل كالبدی و رسیدگی به در و ویوار، خیابان و جاده و بهداشت شهری بوده اما شهردار فعلی به روح شهر و شهروندان توجه دارد و مسائل فرهنگی و اجتماعی را در اولویت قرار داده است. باید مسائل فرهنگی و اجتماعی در اولویت باشند ضمن اینكه باید به محیط شهری هم توجه كرد اما تا حال دل شهروندان خوب نباشد كار فرهنگی هم انجام نشده است. معنی این حرف آن است كه مردم باید متقاعد شوند تا به صورت اگاهانه و داوطلبانه رفتارهایی سالم داشته باشند. آنها باید بتوانند از خود مراقبت كنند.

شهرداری؛ مسئول ندانستن، نخواستن و نتوانستن مردم شهر است
وی متذكر شد: شهرداری، مادر شهر است و ما مسئول ندانستن، نخواستن و نتوانستن مردم هستیم. زیرساخت‌های شهری باید توسط شهرداری آماده شود و زیرساخت‌های سلامت و حال خوب شهروندان هم در شهرداری های شهرهای پیشرفته محقق می‌شود. وظیفه ما این است كه مردم را در برنامه‌های اجتماعی و حوزه سلامت مشاركت دهیم. مردم باید به جایی برسند كه از روی آگاهی و شعور، انتخابی سالم داشته باشند و بتوانند از خود و خانواده خود مراقبت كنند. خودمراقبتی اولویت اصلی ما در حوزه سلامت است. بیشترین سهم نظام سلامت، متقاعد كردن مردم برای انتخاب رفتارها و سبك زندگی سالمِ مبتنی بر منطق است.

دكتر صاحب در پاسخ به اینكه ترافیك شهری یكی از مواردی است كه حال شهروندان را بد می‌كند. برای رفع ترافیك چكار باید كرد؟ گفت: گره‌های ترافیكی باید توسط شهرداری برطرف شود وشكی در آن نیست .اما ترافیك اجتناب ناپذیر و در ذات شهرنشینی است. مهم این است كه وقتی با این مشكل مواجه شدیم به هم نریزیم.

ایران، جایزه اول تهدید نسل و كنترل جمعیت در جهان را به خود اختصاص داده است
مدیركل سلامت شهرداری تهران با تاكید بر اینكه یكی از مهمترین و اصلی‌ترین اولویت ما در حوزه سلامت، جمعیت است گفت: از سال 1348 كشور ما تحت تاثیر سیاست‌های تهدید نسل قرار گرفته و تقریبا تا سال گذشته هم این سیاست ها با شدت و اخیرا هم با ضعف به صورت خواسته یا ناخواسته ادامه داشته است. ما در زمین بازی سیاستگذارانی كه عموما در خارج از كشور بوده اند قرار گرفتیم. مفعول سیاست های آنها شده ایم و متاسفانه خیلی دیر این موضوع را فهمیدیم. ما جایزه اول تهدید نسل و كنترل جمعیت در جهان را به خودمان اختصاص دادیم و متاسفانه به آن افتخار كردیم. نفهمیدیم و دیر فهمیدیم این سیاست غلط بوده است.

تناسب جمعیت كشور در حال از بین رفتن است
وی افزود: شاید نیاز بوده تا در برهه كوتاهی از زمان، جمعیت كشور به صورت محدود كنترل شود اما اینكه نرخ رشد از 6.5 به 1.6 برسد اَبَر فاجعه و اَبَر بحران است . تناسب جمعیت ما در حال از بین رفتن است. وقتی تناسب جمعیت به هم بریزد رشد جامعه به هم می‌خورد و در معرض تمامی تهدیدها قرار خواهیم گرفت. این ذهنیتی كه یك یا دو بچه كافی است اشتباه است. ما می خواهیم این ذهنیت را اصلاح كنیم. فرزندان ، سرمایه ما هستند . خانواده یك یا دوفرزندی ناكامل است و این ذهنیت باید اصلاح شود. مسئله اقتصادی مهم است اما اگر فقط این مسئله مهم بود چرا قشر مرفه ما كم فرزند هستند؟ بیشتر مشكل ما در مناطق مرفه است. در شمال شهر تهران نرخ باروری بسیار پایین است. نسل برخی خانواده ها در حال از بین رفتن است. تمامی نظام ما باید برای دهك‌های 1 تا 3 بسیج شود اما رشد جمعیت، بیشتر موضوعی فرهنگی است تا اقتصادی.

ترس از فقر بیش از خود فقر موجب شده تا نرخ رشد جمعیت در كشور كاهش یابد
دكتر صاحب تاكید كرد: ترس از فقر بیش از خود فقر موجب شده تا نرخ رشد جمعیت در كشور كاهش یابد. مردم از مسائل اقتصادی دلگیر هستند و درست هم می گویند. همه نظام باید به این مسئله بپردازد اما باید به مقوله فرزندآوری هم توجه شود. شهرداری برای خانواده هایی كه سه فرزند دارند برنامه هایی را در دست دارد مثل اینكه تسهیلاتی خوب برای هزینه ایاب و ذهاب آنها در نظر گرفته شده است.

دسترسی سریع
پل مدیریت