سخنگوی ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منكر با لانتقاد از نحوه عملكرد برخی مسئولان گفت:چه لزومی دارد فرزندان آنها در خارج از كشور تحصیل كنند كه به خاطرش درگیر یورو و دلار باشند و به تبع آن برای كشور تصمیمات اقتصادی بگیرند؟
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، حجت الاسلام سیدعلی خانمحمدی سخنگوی ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منكر در گفت و گو با برنامه پل مدیریت در توضیح ضرورت تشكیل ستاد امر به معروف و نهی از منكر با اشاره به اینكه هر مومنی در صورت كسب قدرت و تمكن باید نماز، زكات و امر به معروف و نهی از منكر را برپا كند گفت: بر اساس روایات تمامی واجبات در برابر امر به معروف و نهی از منكر همچون رطوبتی در مقابل دریا هستند.امر به معروف و نهی از منكر كه فضائل بسیاری دارد مورد تاكید امام راحل بوده است. ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منكر از سال 75 تاسیس شده و اقداماتی را انجام داده است . در حال حاضر هم با همان ریل گذاری قبلی و بر اساس شرایط كنونی به كار خود ادامه می دهد.
بر اساس اصل 8 قانون اساسی، امر به معروف و نهی از منكر، فریضه ای همگانی است
وی افزود: اصل 8 قانون اساسی دعوت به خیر و امر به معروف و نهی از منكر وظیفه ای همگانی نسبت به یكدیگر، مردم نسبت به دولت و دولت نسبت به مردم است. یكی از بخش های وظایف این ستاد حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منكر است. در قانون چارچوب حوزه امر به معروف و نهی از منكر و شیوه های انجام آن كاملا مشخص است و در آن هیچ ابهامی وجود ندارد. البته در طی این سالها رویكرد آن در برابر مسئولان دولت، قوای قضاییه و مقننه تغییر كرده است.در بر اساس تاكیدات رئیس جمهور هم مرحله اول امر به معروف و نهی از منكر از مسئولان باید آغاز شود.
رویكرد جدی ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منكر، استفاده از ظرفیت های مردمی است
خانمحمدی در پاسخ به اینكه آیا ستاد با مردم تعامل دارد یا به صورت یك طرفه قوانین و چارچوبها را وضع میكند؟ گفت: یك از رویكردهای جدی ما استفاده از ظرفیت های مردمی است. بزرگترین منكر بركناری طاغوت و بزرگترین معروف تشكیل حكومت اسلامی بود كه با حمایت مردم و با رهبری امام راحل انجام شد.
سخنگوی ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منكر توضیح داد: به پرونده های مربوط به حوزه امر به معروف و نهی از منكر در شعب ویژه رسیدگی میشود. ساماندهی گروههای مردمی به وسیله معاونت اجتماعی و مطالبهگری با تعریف 18 عرصه تخصصی در حوزه امر به معروف و نهی از منكر انجام می شود. در سایت ذكر شده ثبت تشكل های مردمی امر به معروف و نهی از منكر در سطح شهرستان، استان و سراسر كشور انجام میشود. به عنوان مثال شخصی از زمینخواری در امیدیه خوزستان خبرداد ، ستاد از آمر حمایت كرد و در این پرونده كه رد پای مسئولان هم در آن وجود داشت، حدود 12 قاضی بازداشت شده و كیفرخواست برای آنها صادر شد.
دوره های آموزشی ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منكر به صورت حضوری و غیرحضوری انجام میشود
وی با تاكید بر اینكه یكی از وظایف ستاد،آموزش آمر به معروف وناهی از منكر است گفت : ضمن حمایت قاطع از آمران به معروف و ناهیان از منكر تاكید داریم این كار در چارچوب قانون و شرع باشد.در دوره اول آموزش تخصصی ستاد كه حدود 6 ماه پیش برگزار شد 20 هزار نفر شركت كردند. در این دورهها آموزشهای كاربردی داده شد. اگر شخصی بخواهد به این حوزه ورود كرده و ضابط باشد باید دورههای تخصصی ستاد را طی كرده باشد. این دوره ها بر پایه انسان شناسی و مبانی انسانی برنامه ریزی شده است. دوره دوم این طرح هم آغاز شده و به صورت حضوری و غیرحضوری در حال انجام است. دوره غیر حضوری روزهای چهارشنبه در سایت ستاد برگزار می شود. بعد از این اگر گروه یا گروه هایی اگر احساس كردند به صورت تخصصی در حوزههای دیگر آماده دریافت آموزش بودن اساتید و محتوای آموزش را در اختیار آنها قرار خواهیم داد.
ستاد حیاء امر به معروف و نهی از منكر نسبت به شیوه برخورد گشتهای امنیت اخلاقی و اجتماعی نقد دارد
سیدعلی خانمحمدی در پاسخ به اینكه گشت ارشاد وابسته به ستاد امر به معروف و نهی از منكر است ؟ گفت: گشتهای امنیت اخلاقی و اجتماعی تحت نظر فراجا هستند. آنچه بر اساس قانون تاكید شده این است كه ضابطین قضاییه موظف هسند با كشف حجاب در انظار عمومی به عنوان كشف مشهود برخورد كنند. اینكه چقدر این گشت ها موفق بوده یا نه مورد نقد ما هم هست. ستاد به این شیوه برخورد نقد دارد. اول اینكه نباید بیقانونی در كشور ایجاد شود. دودستگی حاصل بی قانونی و خلأ قانون است. حجاب در كشور ما قانون است و اگر كسی در انظار عمومی كشف حجاب كند، جرم مشهود مرتكب شده است و ضابطین قضایی نیروی انتظامی موظف هستند نسبت به آن اقدام كنند. قطعا باید نیروی انتظامی به حوزه آموزش ورود كند.
عملكرد وزارت ارشاد؛ نسبت به سلبریتیها و چهرههای مشهوری كه هنجارشكنی میكنند ضعیف بوده است
در جلسه ای كه با رئیس جمهور داشتیم یكی از این مباحث گشت ارشاد مسئولین بود و دیگر اینكه بعد نظارتی برخی دستگاه ها مثل وزارت صمت ،سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و وزارت ارشاد نسبت به سلبریتی ها و چهره های مشهوری كه هنجار شكنی میكنند بسیار ضعیف بوده است.
32 دستگاه حكومتی وظیفه دارند كه در حوزه نظارت بر امر به معروف و نهی از منكر كار كنند
وی با اشاره به اینكه متولی اصلی عفاف و حجاب در كشور وزارت كشور است گفت: بر اساس مصوبه 820 و 427 شورای عالی انقلاب فرهنگی ستاد امر به معروف ، مامور نظارت بر عفاف و حجاب است. اما 32 دستگاه وظیفه دارند كه در حوزه نظارت كار كنند كه یكی آز آنها ستاد امر به معروف و نهی از منكر است.ستاد با كمیسیون فرهنگی مجلس در تعامل است و حتی پیشنهاد تذكر و استیضاح برخی وزرا داده شده است. وزارت صمت بسیار ضعیف عمل كرده و در جلسات حضور نیافته است. گزارش های مردمی و مجلس بازوهای ما هستند و ترك فعل مسئولان هم مورد نظارت ما است. گرچه برخی مواقع بُعد اطلاع رسانی ستاد بسیار كم رنگ بوده است.
تصمیمات اقتصادی برخی مسئولان برای كشور، تابع دوتابعیتی بودن فرزندان آنها است
او در پاسخ به اینكه آیا تا به حال به بانك مركزی برای سودهای بانكی(ربا) و نماینده مجلسی تذكر داده شده است؟ گفت: در حوزه اطلاع رسانی پرونده های حمایتی زیادی داریم كه بسیاری از آنها حاصل گزارش های مردمی بوده است اما به صورت رسمی به مجلس نامه زده ایم و بحث دو تابعیتی ها را مطرح كرده ایم و پیگیر آن هستیم. چرا باید فرزندان چندین هزار مسئول در خارج از كشور باشند. مگر مسئول در این كشور كم داریم؟ مگر كسی كه دغدغهمند باشد را كم داریم؟ چه لزومی دارد فرزندان آنها در خارج از كشور تحصیل كنند كه به تبع آن مسئولان كشور به خاطر فرزندان خود درگیر یورو و دلار باشند و به خاطر آن برای كشور تصمیمات اقتصادی بگیرند.
وزارت ارشاد و صدا و سیما در سالهای اخیر با ستاد امر به معروف همكاری نكردند
خانمحمدی با اشاره به اینكه در حوزه اطلاع رسانی از مجموعه هایی مثل صدا و سیما و وزارت ارشاد گله مند هستیم گفت: طی یك سال و نیم اخیر حتی با درخواست های مكرر ستاد باز هم صدا و سیما ما را دعوت نكرده تا گزارش دهیم. در دوره جدید جلسه ای گذاشته شده و با پیگیری آقای وحید جلیلی قائم مقام رئیس صدا و سیما، قرار بر این شده تا تعاملات ستاد با صدا و سیما قوی تر شود. ستاد فضای رسانه ای قوی ندارد. اگرچه فعالیتهای ستاد در سایت و شبكه های اجتماعی منتشر می شود اما به شكلی كه باید دیده شود نیست.
امر به معروف و نهی از منكر فقط حوزه عفاف و حجاب نیست
وی در پاسخ به اینكه چرا در حوزه عفاف و حجاب فعالیت ها دیده میشود؟ گفت: چون دشمن در این حوزه كار میكند. با مشاهده پست های رسانه های معاند خارج از كشور میتوان دید كه آنها بر موضوع عفاف و حجاب تمركز زیادی دارند. امر به معروف و نهی از منكر فقط حوزه عفاف و حجاب نیست اما باید توجه كرد ، جریانهای مختلفی هستند كه حوزه خانواده را مورد هجمه جدی قرار داده اند. در سال های پس از انقلاب همه ساله موضوع جدّی اقتصادی وجود داشته است. پیش از این، طلاق فقط برای خانواده های خاص بوده است اما امروز تمامی خانواده ها حتی مذهبی ها درگیر طلاق هستند. عفاف و حجاب هم به بحث صیانت از خانواده باز میگردد. ستاد در حوزه عفاف و حجاب با هدف صیانت از خانواده برنامه دارد كه به وزارت كشور و نهادهای مختلف ارائه داده است. یك سری اقدامات در حوزه فرهنگسازی است وزارت ارشاد در این سال ها برای دفاع از امر به معروف و نهی از نكر چه فیلمی ساخته در صورتیكه در تضعیف آن تعداد زیادی فیلم سینمایی ساخته شده كه میتوان به دینامیت و گشت ارشاد 3 اشاره كرد .
امر به معروف و نهی از منكر باید از دستگاه های حكومتی آغاز شود
خانمحمدی بیان كرد: كار ستاد امر به معروف و نهی از منكر؛ احیاء است. این ستاد مطالبه گر است. در جلسات مختلف ریاست جمهوری و قوه قضاییه گفتهایم؛ چگونه میتوان مردم را در خیابان به دلیل بیحجابی دستگیر كرد در حالیكه منشی قاضی در قوه قضاییه یك خانم بد حجاب است؟ نمی شود در شماره گذاری های پلیس خانم های بدحجاب خدمات بدهند و ون ارشاد را بگذاریم در میدان هفت تیر مردم دستگیر كنیم. این قانون باید از دستگاههای حاكمیتی آغاز شود.
طرح عفاف و حجاب بعد از حدود 40 سال برای اولین بار به نهادها ابلاغ شده است
وی افزود: طرح عفاف و حجاب بعد از حدود 40 سال برای اولین بار به نهادها ابلاغ شده كه البته نیاز به بازنگری دارد. این طرح جامع برای مسئولان و نخبگان ارسال شده كه بعضا به آن نقد هم داشته اند و نیاز به اصلاح دارد. آنچه برای ما بسیار اهمیت دارد قانون است و نمی خواهیم در این حوزه بی قانونی به اسم امر به معروف و نهی از منكر شكل بگیرد. به شدت با بیقانونی مخالف هستیم. در كمیته های احرازی هم تاكید داریم بررسی بیشتری انجام شود. اما ما در حوزه تبیینی ضعیف هستیم. به عنوان مثال در مورد عفاف و حجاب در خانواده ، برخی اعتقاد دارند این موضوع آسیب جدی به پیكره اجتماع وارد میكند و برخی اعتقاد دارند اصلا بحث جدی نیست. در برخی بخش ها در حوزه سیاستگذاری، همسویی ایجاد شده است. دولت اهتمام دارد و وزارت كشور قرارگاهی برای این موضوع درست كرده است. نكته مهم این است كه اگر مردم متوجه آسیب های ناشی از نبود امر به معروف و نهی از منكر مثل تله جمعیتی شوند صیانت جدی در حوزه خانواده انجام خواهد گرفت و موجب پویایی جامعه خواهد شد.
برای احیاء امر به معروف و نهی از منكر ، مردم باید پای كار بیایند
سخنگوی ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منكر در پاسخ به اینكه اگر به آمر به معروف و ناهی از منكر هتك حرمت شود و یا اینكه منجر به آسیب بدنی و حتی منجر به فوت شود گفت: یكی از وظایف ما حمایت از این افراد است. اداره كل حقوقی در ستاد وجود دارد . كمیته احزار شهادت . جانبازی هم در ستاد وجود دارد. یكی از مباحث این است كه با فرهنگ سازی همه امر به معروف كنند. بر اساس اصل 8 قانون اساسی امر به معروف و نهی از منكر وظیفه ای همگانی نسبت به یكدیگر است.فشاری وجود دارد كه امر به معروف و نهی از منكر اتفاق نیفتد؛ اینجا باید مردم هم پای كار بیایند. مردم باور كنند اگر امر به معروف و نهی از منكر پیاده شود كارهای اداری به خوبی پیش میرود؛ میتوانند فساد را تذكر دهند، تذكر به مدیران فاسد را میسر می كند. امام حسین(ع) بی تفاوت نبود. باید فضای امر به معروف ایجاد شود. نباید بیتفاوت باشیم حتی اگر تعداد قلیلی باشیم. وقتی ما نمیتوانیم به منكران تذكر بدهیم چگونه میتوانیم منتظر فرج بمانیم. در بسیاری از موارد هم ستاد از آمران به معروف و ناهیان از منكر حمایت میكند. در این بین حق برخی هم ضایع شده است. اما اگر بخواهیم این دو فریضه الهی را در كشور احیاء كنیم مردم باید پای كار بیایند. كار برای خدا بقاء خواهد داشت.
حاصل تلاش رسانه های معاند حتی به 50 فیلم ارسالی از داخل كشور هم نرسید
وی در خصوص قرارگاه 21 تیر در حوزه عفاف و حجاب گفت: وزارت اطلاعات گزارش دهد چه اقدامات سازمان یافته ای توسط دشمنان و شبكه های معاند انجام شده است؟ سرویس های اطلاعاتی دشمن چه اقداماتی انجام دادند؟ اما با همه هیاهو و فضاسازی از بین 85 میلیون نفر جمعیت كشور كمتر از 50 فیلم برای شبكه های معاند ارسال شده است. با رفتارهای خطا در امر به معروف و نهی از منكر باید برخورد شود و از رفتارهایی كه احساسی و سلبی باشد و موجب مكدر شدن مردم شود باید جلوگیری شود. نیروی انتظامی هم اهتمام لازم را دارد. ستاد امر به معروف گشت ارشاد ندارد ما فقط در حوزه مطالبه گری و ترویجی و فرهنگ سازی كار میكنیم. به نظر می رسد اگر امر به معروف و نهی از منكر با روش درست و در چارچوب انجام شود تاثیرگذار خواهد بود.
شوراهای امر به معروف و نهی از منكر در سطح مساجد و محلات تشكیل شده است
خانمحمدی در پاسخ به اینكه تمركز شما بویژه در ماه های محرم و صفر برچیست؟ گفت: تمركز ویژه ما بر ساماندهی فضاهای مردمی و ارائه مجوز به گروه های مطالبه گر است .شوراهای امر به معروف و نهی از منكر در سطح مساجد و محلات تشكیل شده است. برخی منكرها اگر در فضای محدود كنترل شود به مناطق دیگر تسری نمییابد. احیاء جایگاه راهبردی مسجد با اجرای طرح مسجد كوفه در محله از دیگر كارهای ستاد است. بسیاری از مردم قوانین امر به معروف و نهی از منكر را نمیدانند كه باید آگاهی بخشی لازم صورت گیرد.
ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منكر، ضابط قضایی ندارد
ضابط قضایی امر به معروف و نهی از منكر در قانون تعریف دارد. نیروهای پلیس ، سازمان اطلاعات سپاه وزارت اطلاعات ضابط قضایی هستند و به موارد سلبی ورود می كنند اما ستاد امر به معروف كار فرهنگ سازی انجام می دهد. باید بدانیم كجا و چگونه امر به معروف و نهی از منكر را انجام دهیم.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.