پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

اختراعاتی كه قابلیت تجاری‌سازی دارند، توسط بنیاد ملی نخبگان شناسایی می‌شوند+فایل صوتی

محمد عمار امینی دستیار معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان گفت: اختراعاتی كه قابلیت تجاری‌سازی دارند توسط بنیاد شناسایی می‌شوند و تبدیل به شركت های نوپا و در نهایت شركت‌های دانش بنیان می‌شوند.

1401/05/23
|
14:35
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، محمد عمار امینی دستیار معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان و دبیر شورای راهبری طرح توسعه رویدادهای رقابتی مسئله محور(طرح شهید بابایی) با حضور در استودیو پخش زنده رادیو تهران در روز شنبه 22 مرداد با برنامه پل مدیریت گفت و گو كرد.

بنیاد ملی نخبگان یكی از معاونت های ریاست جمهوری است
دستیار معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان گفت: این بنیاد به عنوان یكی از معاونت های ریاست جمهوری حدود 15 سال پیش تاسیس شد. رئیس بنیاد یكی از معاونان رئیس جمهور است و این اهمیت بنیاد را نشان می‌دهد. این سازمان در مقابل سازمان‌های دیگر نوجوان است اما به نظر بنده این سازمان تا امروز رشد خوبی داشته اگرچه در برخی مواقع علاقمند به رسانه ای كردن برخی اقدامات نبوده ایم ولی پس از مدتی آنها را به مردم معرفی خواهیم كرد.

تمام نهادهای كشور، مجری سند راهبردی كشور در امور نخبگان هستند
وی افزود: بعد از مدتی كه از شكل‌گیری بنیاد ملی نخبگان گذشت، در اهداف و ماموریت ها آن بازنگری شد كه به تدوین سند راهبردی كشور در امور نخبگان منتج و در سال 91 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. در این سند راهبردی، همه نهادهای كشور مجری سند هستند و بنیاد ملی نخبگان به عنوان هماهنگ كننده این نظام نخبگانی فعالیت می‌كند. در این سند مسیر نخبگانی ترسیم شده كه از شناسایی استعداد آغاز و در این مسیر هدایت شده و در نهایت توانمندسازی استعدادها انجام می‌شود. توانمند‌سازی در دوجنبه عمومی و دیگری در جهت استعدادها انجام می‌شود. جذب و به كار گیری مرحله بعد است و زمینه برای اثرگذاری استعداد فراهم می‌شود و مرحله آخر الگوسازی و تكریم از این افراد برای سایر استعدادهای برتر است.

استعدادیابی در سنین و مقاطع مختلف انجام می‌شود
امینی با اشاره به اینكه استعدادیابی در سنین و مقاطع مختلف انجام می‌شود گفت: در سنین مختلف شناسایی از دبستان در طرح شهاب تا مقاطع بالاتر دانشگاهی در طرح شهید وزوایی انجام می‌شود. پس از دانش‌آموختگی طرح های مربوط به دانش آموختگان برتر انجام می شود و در حوزه‌های دیگر ادبی، قرآنی ، هنری و ... استعدادها شناسایی می‌شوند.

اختراعاتی كه قابلیت تجاری‌سازی دارند توسط بنیاد شناسایی می‌شوند
این مقام مسئول در پاسخ به اینكه بنیاد نخبگان برای جذب مخترعان چه اقداماتی انجام داده است؟ گفت: هدف ما جذب افراد برای پشت میز نشینی نیست. طرح شهید فخری زاده برای مخترعان است. اختراعاتی كه قابلیت تجاری سازی دارند توسط بنیاد شناسایی می‌شوند و تبدیل به شركت های نوپا و در نهایت شركت های دانش بنیان می شوند. در بررسی‌هایی كه توسط بنیاد انجام شده مخترعان به دو دسته عمده تقسیم می شوند برخی شمّ اقتصادی دارند و دوست دارند كار را به دست بگیرند و برخی خلّاق هستند و ایده هایی دارند كه برای آنها برنامه های جداگانه داریم. برای گروه اول برنامه توانمندسازی در 3 مرحله انجام می شود. توانمند سازی از مرحله 2 آغاز و به سمت مرحله 1 می رود. بنیاد نمی تواند در تمامی زمینه های علمی به مخترعان كمك كند اما از طریق نهادهای توانمندسازی به آنها كمك می‌كند.
گروه دوم به تجاری سازی علاقمند نیستند بنیاد سعی می كند بین آنها و سرمایه گذاران ارتباط برقرار كند.

بنیاد ملی نخبگان تمایل ندارد تا تمام اختراعات به سمت تجاری سازی بروند
وی افزود: بنیاد بودجه محدودی دارد. اما كار خوب همیشه مشتری دارد. كافیست فقط زمینه آن فراهم شود. ما سعی می‌كنیم ارتباط بین نخبگان و صاحبان سرمایه ایجاد شود ولی اینكه سرعت آن چقدر است از سال 93 تا پایان سال گذشته 700 اختراع در سطح 3 و حدود 128 اختراع مرحله اول را گذرانده‌اند. ما خیلی هم علاقمند نیستیم تمام اختراعات به سمت تجاری سازی برود، اختراعی كه خودش جذب بازار را داشته باشد با كمی كمك در این مسیر قرار می‌گیرد.

جشنواره های بنیاد نخبگان معتبر هستند و از دل آنها افراد صاحب استعداد شناسایی می‌شوند
امینی در خصوص رویدادهای مورد حمایت بنیاد گفت: در دو جنبه رویدادهای نخبگانی مثل جشنواره های خوارزمی، رازی و فارابی حتی قبل از به وجود آمدن بنیاد هم وجود داشته اند و برخی مثل جشنواره های نانو و تحقیقات سلمان فارسی جدید هستند . این جشنواره ها معتبر هستند و از دل آنها افراد صاحب استعداد شناسایی می شوند.

هدف از اجرای طرح شهید بابایی ، حمایت از رویدادهای "مسئله محور" است.
وی تاكید كرد: هدف این رویدادها معرفی استعدادهایی است كه طرح های مختلف و سوابق علمی دارند و تعدادی برگزیده می شوند و با كسب اعتبار در جامعه نخبگانی كشور نقش ایفا می‌كنند. طرح شهید بابایی از دو سال پیش با محوریت حمایت از رویدادهای "مسئله محور" طراحی شده است. فرق اصلی آن با رویدادهای قبلی این است كه به عنوان مثال شركتی در تولید به مشكلی برخورده و نتوانسته آن را حل كند، این مشكل در اجتماع نخبگانی مطرح می‌شود تا آنها بتوانند این مشكل را حل كنند.
دبیر شورای راهبری طرح توسعه رویدادهای رقابتی مسئله محور گفت: این رویدادها باید مسئله‌ای مشخص داشته باشند و اجتماع دانش آموختگان جوان و دانشجویان باید بتوانند به آن وارد شوند. این افراد باید دوره های توانمندسازی را بگذرانند چون كم تجربه هستند.دوره های آشنایی با حل مسئله و تیم سازی تشكیل می‌شود. فرق اصلی این رویداد مسئله محور با رویداد نخبگانی این است كه است مسئله رویدادهای نخبگانی با پایان رویداد تمام می شود اما در این رویدادها روند ادامه می‌یابد.

10 رویداد مسئله محور در دو سال اخیر توسط بنیاد ملی نخبگان برگزار شده است
وی با اشاره به رویدادهایی كه طی دو سال اخیر برگزار شده اظهار داشت: 10رویداد طی این دو سال برگزار شده و 3 رویداد مجوز گرفته اند. رویداد "پیچ خط مشق" با موضوع حل مشكلات مناطق آسیب دیده شهری طرحی از بنیاد احسان یكی از این رویدادها است و دیگری رویداد "ایده‌نگاری بحران كرونا و مشاركت در انتخابات توسط پژوهشكده شورای نگهبان برگزار شد و رویداد قوه قضاییه با عنوان"دلیل" توسط اندیشكده دین و حكمرانی اجرا می شود در كنار اینها شركت‌های خصوصی هم بود اند كه ایده‌هایی را در حوزه های كشاورزی و فنی و مهندسی مطرح كرده اند كه می‌توان به رویدادهای "فرصت" و "ره نشان" اشاره كرد.

رویداد "هوش مصنوعی در سلامت"، با هدف بومی سازی تكنولوژی جهانی اجرا می شود
وی در پاسخ به اینكه آیا طرح هایی مشابه طرح های خارجی هم بوده است كه برای بومی سازی به بنیاد نخبگان سفارش داده باشند؟ اظهار داشت: رویداد "هوش مصنوعی در سلامت" كه در طرح شهید بابایی وجود دارد به معرفی تكنولوژی هایی در دنیا مربوط می شود كه در شرف بومی‌سازی است و حتی برخی ایده ها هستند كه فقط متعلق به ایران هستند و در دنیا مسبوق به سابقه نیستند.
امینی با اشاره به سند راهبردی كشور كه می‌گوید همه نهادها و سازو كارها به عنوان نظام نخبگانی شناسایی می شوند كه بنیاد نقش هماهنگ كننده آنها را برعهده دارد گفت: معمولا ما بخشی از طرح ها را اجرا كرده و در ادامه در اختیار نهادهای دیگر قرار می دهد.آرزوی ما این است كه روزی برسد تا نظام نخبگانی كار خود را به درستی و بادقت انجام دهد تا بنیاد نخبگان نیاز به كار اجرایی نداشته باشد.

نخبگان از 5 راه ؛ جذب دستگاه‌ها و دوایر دولتی می‌شوند
وی در پاسخ به اینكه بنیاد چگونه برای جذب نخبگان در دستگاه ها و دوایر دولتی از آنها حمایت می‌كند؟ گفت: غیر از مسیری كه از طریق زیست بوم علم و فناوری و اقتصاد برای نخبگان وجود دارد؛ 4 مسیر جذب هم در نظر گرفته شده مسیر اول، جذب در دانشگاه ها در طرح شهید شهریاری است تا این نخبگان به عنوان هیات علمی فعالیت كنند، مسیر دوم، جذب در شركت‌های دانش بنیان و فناوری است كه در طرح شهید طهرانی مقدم انجام می شود، مسیر سوم، طرح شهید رضوی و برای افرادی است كه خودشان قصد راه اندازی كسب وكار دانش بنیان دارند و مسیر چهارم جذب نخبگان در دستگاه های اجرایی است.مصوباتی در گذشته داشتیم كه بازنگری شده و در اسفندماه سال گذشته مصوب شد. دستگاه استخدامی همكاری خوبی با توجه به این مصوبه داشته است. انتظار ما از فرد با استعداد این نیست كه از آزمون معاف شود ولی پس از جذب از تسهیلات و حقوق بیشتری برخوردار خواهد شد.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب‌سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره‌برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع‌رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.


دسترسی سریع
پل مدیریت