پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

توجه به خرده فرهنگ‌ها از وظایف اصلی شورای فرهنگ عمومی است+فایل صوتی


مدیركل دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی كشور گفت: بر اساس گزارش یونسكو 25 زبان محلی در ایران در حال فراموشی است. در شورای درباره این موضوع بحث شده و قرار است كارگروه‌های ویژه توجه به زبان‌های بومی و محلی در استان‌ها تشكیل شود.

1401/05/29
|
14:11
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، دكتر اسماعیل شفاعی مدیركل دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی كشور با حضور در استودیو پخش زنده رادیو تهران با برنامه پل مدیریت 26 مرداد گفت و گو كرد.

ساماندهی و جهت‌دهی فرهنگ عمومی كشور، ماموریت شورای فرهنگ عمومی است
وی ضمن گرامیداشت سالروز ورود آزادگان سرافراز دفاع مقدس به وطن اسلامی درباره سابقه شورای فرهنگ عمومی كشور گفت: بعد از انقلاب، امام خمینی(ره) به دلیل نوع نگرش دانشگاه ها در آن مقطع، بحث انقلاب فرهنگی را مطرح كردند و پس از آن شورای انقلاب فرهنگی تشكیل شد. در ابتدا فقط به علم و دانشگاه و پاكسازی نگرش‌های منفی در دانشگاه مطرح بود و فرهنگ، موضوعیت زیادی نداشت تا زمان ریاست جمهوری مقام معظم رهبری، پیشنهاد تشكیل شورای فرهنگ عمومی به عنوان یكی از شوراهای اقماری شورای عالی انقلاب فرهنگی داده شد و از اوایل سال 65 این شورا با ماموریت ساماندهی و جهت‌دهی فرهنگ عمومی كشور تشكیل شد و در حال حاضر دوره یازدهم آن را سپری می كنیم. ریاست این شورا بر عهده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است و حدود 32 دستگاه و نهاد و سازمان عضو این شورا هستند.

در سال های گذشته؛ عملكرد شورای فرهنگ عمومی سلیقه ای بوده است
شفاعی درباره تعریف فرهنگ عمومی اظهار داشت: اتفاقات روزمره جامعه مثل نوع رانندگی، صداقت و راستگویی از فرهنگ عمومی نشأت می گیرد. اینكه تا كنون چقدر در این حوزه پیشرفت داشته ایم به خود مردم باز می گردد. شورای فرهنگ عمومی با هم افزایی می خواهد اتفاقی را در فرهنگ عمومی رقم بزند. طی سالهای گذشته در این شورا سلیقه ای عمل شده و دبیرخانه تلاش دارد در حوزه فرهنگ سیاستگذاری مناسبی انجام دهد. با دستور و ضابطه مند سازی اتفاق خوبی نمی افتد بلكه مردم باید نسبت به فرهنگ ایرانی و اسلامی تعهد داشته باشند تا فرهنگ ارتقاء یابد.
وی در مورد كمیسیون‌های مختلف شورای فرهنگ عمومی گفت: یكی از مهمترین كمیسیون ها نامگذاری روزهای خاص در تقویم رسمی كشور است.

دولت سزدهم اعتقاد دارد؛ مد و لباس با فرهنگ عمومی ارتباط مستقیم دارد
مدیركل دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی كشور با بیان اینكه كارگروه ساماندهی مد و لباس بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی شكل گرفت گفت: دبیرخانه تا قبل از دولت سیزدهم در معاونت هنری وزارت ارشاد مستقر بود چون برخی كارشناسان موضوع مد و لباس را یك موضوع هنری قلمداد می‌كنند ولی دولت سیزدهم اعتقاد دارد این موضوع با فرهنگ عمومی ارتباط مستقیم دارد. بنابر این دبیرخانه به شورای فرهنگ عمومی متصل شد. كارگروه مد و لباس مستقل است و نمایندگانی از وزارت صمت و برخی طراحان لباس و نیروی انتظامی عضو آن هستند. طی 6 ماه جابجایی این كارگروه به دبیرخانه فرهنگ عمومی كشور، شاهد گام های بلندی در این حوزه بودیم و یازدهمین جشنواره مد و لباس جشنواره فجر در تیرماه برگزار شد و رویداد پوشاك سلامت‌محور از دیگر اقدامات این كارگروه است.

فرهنگ و هویت ملی ما بر معیشت برتری دارد
وی در پاسخ به اینكه آیا اقتصاد بر فرهنگ اولویت دارد یا خیر؟ گفت: اقتصاد یكی از دغدغه های مردم ما است و آن را نفی نمی‌كنیم. اما انقلاب ما نشأت گرفته از اهداف متعالی اسلام بود. حضرت امام(ره) فرمودند: اگر زمانی برسد كه شكم ما سیر شود یا آبروی ما بریزد ترجیح من این است كه گرسنه بمانم اما آبروی ما حفظ شود. در حال حاضر هم با استكبار می‌خواهد در برابر دادن امكانات به ما چیزهایی را هم از ما بگیرد. ولی با توجه به نگاه متعالی انقلاب اسلامی راضی به فروش و تضعیف فرهنگ خود نیستیم تا به شرایط ایده آل معیشتی برسیم. قطعا فرهنگ و هویت ملی ما بر معیشت برتری دارد.

در اجرای مصوبات شورای فرهنگ عمومی ضعف داشته ایم
شفاعی در پاسخ به اینكه چه سازمان‌هایی به شما در امر ارتقاء فرهنگ عمومی به شورای فرهنگ عمومی كمك می‌كنند گفت: در ماده اول آیین نامه شورای فرهنگ عمومی، موضوع سیاست‌گذاری، نظارت و هدایت فرهنگ عمومی كشور ذكر شده است. وزیر ارشاد، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، رئیس صدا و سیما كه حضوری كم رنگ در صحن شورا دارند. وزرای كشور، علوم و تحقیقات وآموزش و پرورش كه عمدتا معاونان آنها شركت می‌كنند و 3 تا 5 شخص حقیقی در این جلسات شركت دارند و موضوعات با رای آنها به تصویب می‌رسد. اگر این مصوبات مغایرت با قوانین و اسناد بالادستی داشته باشد شورای عالی انقلاب فرهنگی تا دوهفته فرصت دارد درباره آن اعلام نظر كند در غیر این صورت لازم الاجرا خواهد بود.
وی متذكر شد: تا به امروز اتفاق نیفتاده وزارتخانه ای با این مصوبات مخالفت كند ولی اینكه مصوبات چقدر در اولویت دستگاه ها باشد متفاوت و قابل بررسی است. ما همیشه در اجرای مصوبات شورای فرهنگ عمومی ضعف داشته ایم.

بروزرسانی آیین نامه فرهنگ عمومی كشور در دستور كار است
وی درباره اقدامات شورا در خصوص خرده فرهنگ ها گفت: سیاست گذاری فرهنگی در جمع محدود مدیران قابل انجام نیست. نقش مردم بیش از پیش مهم است. سال گذشته بروزرسانی آیین نامه فرهنگ عمومی در دستور كار قرار گرفت.سعی كرده ایم نقش جریان‌های مردم نهاد را پررنگ تر كنیم . در همین راستا شبكه مویرگی با عنوان پارلمان فرهنگی در تمام شهرها ، شهرستان ها و بخش ها گسترده شده است. به عنوان مثال امام جمعه رئیس شورا؛ فرماندار نایب رئیس و اعضای حقیق و حقوقی و دبیری هم بر عهده اداره فرهنگ و ارشاد شهر است.

توجه به خرده فرهنگ ها از وظایف اصلی شورای فرهنگ عمومی است
شفاعی با بیان اینكه سالیان زیادی است كه نقشه مهندسی فرهنگی كشور ابلاغ شده ولی اجرایی نشده است گفت: اواخر دولت گذشته كمیته راهبری تشكیل و اجرای این مصوبه به شورای فرهنگ عمومی كشور داده شد كه مناسب نبود. در گام نخست در دبیرخانه تصمیم بر این شد 5 مشكل اصلی هر استان در حوزه فرهنگی احصاء شود. بُرش استانی نقشه مهندسی فرهنگی 12 استان آغاز شده است و برای 10 استان سندی مدون تهیه شده است. توجه به خرده فرهنگ ها از وظایف اصلی شورای فرهنگ عمومی است.

25 زبان محلی در ایران در حال فراموشی است
وی در پاسخ به اینكه با حفظ همه خرده فرهنگ ها باید به وجوه مشترك هم پرداخت با اشاره به كارگروه دائمی پاسداشت زبان فارسی گفت : اخیرا یونسكو گزارشی را منتشر كرده كه 25 زبان محلی در ایران در حال فراموشی است. در شورای درباره این موضوع بحث شده و قرار است كارگروه‌های ویژه توجه به زبان‌های بومی و محلی در استان ها تشكیل شود.

توجه به جریانهای فرهنگی جهان در شورای فرهنگ عمومی افزایش یافته است
شفاعی با تاكید بر اینكه در این دوره از شورای فرهنگ عمومی كشور كه همزمان با شروع دولت سیزدهم آغاز شده و می توان از آن به عنوان دوره تحول فرهنگ عمومی كشور یاد كرد گفت: در دوره یازدهم توجه به جریانهای فرهنگی جهان افزایش یافته است. در دوره های گذشته بیشتر به موضوعات داخلی توجه داشتیم. یكی از كارهای جدّی ما نوروز است با كشورهایی كه در نوروز مشترك هستیم تعاملاتی داشته ایم.

یكی از دلایل ضعف فرهنگی كشور، نبود همگرایی مسئولان فرهنگی است
شفاعی در پاسخ به اینكه ضعف فرهنگی كشور در چه حوزه ای است و تمركز دستگاه ها باید بر چه موضوعاتی باشد؟ گفت: یكی از دلایل ضعف فرهنگی كشور نبود همگرایی مسئولان فرهنگی است. در دوره جدید تلاش می شود هم افزایی به حد اعلاء خود برسد. اما رسانه ملی به عنوان یكی از اعضای بسیار تاثیرگذار شورای فرهنگ عمومی در صحن شورا غایب است. ما هنوز نتوانستیم به همگرایی لازم برسیم. اعتبارات فرهنگی در تمامی دولت ها كم بوده است امیدواریم یك بار فرهنگ موضوع اصلی كشور باشد و سیاست و اقتصاد ذیل آن تعریف شود. در آن زمان است كه آرمان‌های انقلاب اسلامی محقق شده است.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب‌سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره‌برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع‌رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.




دسترسی سریع
پل مدیریت