رئیس پژوهشگاه رویان با بیان اینكه این پژوهشگاه یكی از 10 مركز علمی موثر جهان است گفت:یكی از دلایل موفقیت این پژوهشگاه نبود تغییر مداوم مدیران آن بوده است.تغییرات مدیریتی سریع در مراكز علمی آثار مخربی دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، دكتر عبدالحسین شاهوردی رئیس پژوهشگاه رویان با حضور در استودیو پخش زنده رادیو تهران با برنامه پل مدیریت 12 شهریور گفت و گو كرد.
پژوهشكدههای علمی موجب پیشرفت دانش در حوزههای تخصصی میشوند
دكتر شاهوردی درباره رسالت یك پژوهشكده گفت: بر اساس تعاریف وزارت خانههای علوم و بهداشت پژوهشكده مجموعهای از گروههای پژوهشی یا مراكز تحقیقاتی در زمینه خاص پژوهشی فعالیت دارند و در زمینه سلامت، موضوعی خاص را سرلوحه كار خود قرار میدهند و پژوهشها حول محور آن به شكلی عمیق صورت میگیرد.فضای پژوهشی این مجموعه ها با دانشگاهها متفاوت است. دانشگاه ها بیشتر آماتوری و در قالب پایان نامههای متنوع كار میكنند ولی این پژوهشكدهها عمیق تر و برای پاسخ به نیازها و چالشهای جامعه فعالیت میكنند و موجب پیشرفت دانش در یك حوزه تخصصی میشوند.
پژوهشگاه رویان، سه پژوهشكده مرتبط با ناباروری، سلولهای بنیادی و دیابت دارد
وی با اشاره به فعالیتهای پژوهشگاه رویان گفت: این پژوهشگاه سه پژوهشكده ناباروری، سلولهای بنیادی و دیابت دارد. یكی از برنامههای پژوهشكده پزشكی تولید مثل، ناباروری است و تیم های تخصصی دارد. متخصصان زنان، اورولوژیست، جنین شناس، ژنیتیك ، تغذیه، غدد ، رادیولوژیست و... در كنار هم قرار گرفته و از جنبههای مختلف، ناباروری را بررسی میكنند تا میزان موفقیت را در زوج نابارور بالا برده و جنینی سالم را به جامعه تحویل دهند.
حدود 80 پژوهشكده علمی مشابه رویان در ایران فعالیت دارند
رئیس پژوهشگاه رویان یادآور شد: این پژوهشگاه زمانی به منظور پاسخ نیاز جامعه در حوزه درمان ناباروری كار خود را آغاز كرد. رویكرد آن دوره پژوهش، آموزش و خدمات تخصصی بود. در آن دوره بیماران برای درمان به خارج از كشور می رفتند. امسال وارد سی و یكمین سال عمر رویان شدیم و بیش از 70 تا 80 مركز تخصصی مشابه رویان در كشور توسط دانشگاه ها و بخش خصوصی فعالیت دارند. رویان در توسعه این دانش در حوزه های تربیت نیروی انسانی، انتقال تجربه و درمان، نقش محوری داشته است. امروزه بیماران ما به خارج از كشور نمیروند بلكه ما در مراكز مختلف ناباروری میزبان بیمارانی از خارج كشور هستیم.
پژوهشگاه رویان یكی از 10 مركز علمی موثر جهان است
وی با اشارره به مقاله ای كه در مجله آندرولوژی آمریكا به چاپ رسیده و خدمات مراكز ناباروری را برای دو دهه بررسی كرده گفت: موسسه رویان در بین 10 مركز موثر جهان قرار گرفته اما باز هم باید تلاش كنیم. تجربه ما در زمینه ناباروری به ویژه در بخش جنین شناسی و ژنتیك موجب شد تا محققان ما به عرصه سلولهای بنیادی ورود كنند و بحثهای بیوتكنولوژی و شبیه سازی را مطرح كنند كه حاصل انباشت دانش در سالیان طولانی بود و حركتهای جدید را به همراه داشت.
بخشی از داروهای درمان ناباروری در كشور تولید میشود
شاهوردی با بیان اینكه برای آماده سازی بیماران، طی مراحل درمان ناباروری داروهایی مورد نیاز است كه بخشی از آن در كشور تولید میشود اظهار داشت: علیرغم تولید این داروها باز هم به تحقیقات بیشتر برای افزایش سطح كیفی این داروها داریم. برای درمان ناباروری به وسایل یكبار مصرف، نیاز داریم كه با همكاری گروه ها مهندسی و پزشكی و بالینی ساخته میشود.
عدم تغییر مداوم مدیران رویان؛ یكی از عوامل موفقیت این مجموعه بوده است
وی با بیان اینكه یكی از دلایل موفقیت این پژوهشگاه نبود تغییر مداوم مدیران آن بوده است گفت: دكتر كاظمی بنیانگذار رویان بودند و پس از فوت ایشان، برای 9 سال دكتر گورابی رئیس این پژوهشگاه بودند و حدود 5 سال است كه من در خدمت همكاران این مجموعه هستم. ثبات مدیریت در این مجموعه فضایی را ایجاد كرد تا بتوانیم برنامههای كلان را دنبال كنیم و پاسخگو باشیم. تغییرات مدیریتی سریع در مراكز علمی آثار مخربی دارد. هرچند باید نیروهای جوان را تقویت كنیم و مجموعهها را در اختیار آنها قرار دهیم تا با انرژی بیشتر كار را دنبال كنند.
داروهای تنی با ارزش افزوده بسیار بالا حاصل انقلاب بیوتكنولوژی است
دكتر شاهوردی درباره پزشكی بازساختی گفت: سرعت رشد علم در 5 دهه اخیر خیلی سریع بوده است. در گذشته یك قرن باید صبر می كردیم تا انقلاب و تغییرات گسترده را در حوزه پزشكی مشاهده كنیم. اما طی این دهه های اخیر با ظهور علوم بیوتكنولوژی و نانوتكنولوژی روبرو شدیم. ساخت داروهای شیمیایی به سمت داروهای تنی با ارزش افزوده بسیار بالا حاصل انقلاب بیوتكنولوژی است. داروهای نوتركیب از این دسته هستند كه عارضه كمتر و تاثیر بیشتر دارند.
سلولهای بنیادی برای بیماریهای صعب العلاج استفاده میشوند
وی افزود: سلول های بنیادی انقلاب دوم است. حدود 4 دهه از عمر زمانیكه سلولهای بنیادی وارد حوزه درمان سلولهای انسانی شده اند میگذرد. استفاده از سلولهای بنیادی برای بیماریهای صعب العلاج مطرح است و میتوان سلولهایی را در جنین و بافت بدن انسان پیدا كرده، محیطی را برای آن فراهم كرد تا سلولهای ضایعه دیده بدن بازسازی شوند. سلولهای بدن در وسعت كوچك، خود را بازسازی میكنند اما اگر این ضایعه زیاد باشد تبدیل به فیبروز میشود و عملكرد قبلی خود را ندارد.
سلولهای نامیرای بدن انسان میتوانند به انواع سلول ها تبدیل شوند
وی با اشاره به ویژگی نامیرایی برخی سلولهای بدن گفت: امروزه از منابعی مثل خون بند ناف، سلول های مغز استخوان، سلول های بنیادی جنینی و چربیهای ناحیه شكم سلولهایی را گرفت و به انواع سلولها در محیط آزمایشگاه تبدیل كرد و در منطقه مورد نظر ضایعه دیده تزریق كرد. محصولات سلولی با قیمت های بسیار بالا وارد بازار میشوند. این درمان ها در ابتدای كار هستند و به شكل روتین ارائه نمیشوند.پس از این بحث، محصولات سلولی و ترشحات آن در قالب مجموعه هایی بسته بندی شده حاوی بسیاری از پروتئین ها مطرح میشود.
بیماری پیسی و مشكلات غضروف زانو با ژن درمانی قابل درمان است
وی با اشاره به ژن درمانی افزود: تمامی علوم جدید در ابتدای كار و در مرحله كارآزمایی هستند. برخی به شكل تجاری فروخته می شود و بسیار گرانقیمت است و در درمان سرطان كاربرد دارد. برای درمان پیسی(لك و پیس) سلول های رنگدانه ای را از یك جای دیگر بدن برمیدارند و آن را در ناحیه لك تزریق میكنند و بیماری كه به انواع درمانها جواب نداده درمان میشود و یا برای درمان غضروف زانو شرایطی برای سلول ایجاد میشود كه سلول به غضروف تبدیل شود و یا سلولهای اطراف، این ضایعه را ترمیم میكنند.این تغییرات موجب امید در جامعه شده است.
ویرایش ژن در افراد بزرگسال موجب درمان هموفیلی و تالاسمی میشود
وی افزود: امروز بیمارهای هموفیلی و تالاسمی هم در افراد بزرگسال با ویرایش ژن، قابل درمان است و كودكان فلج مغزی با چندبار تزریق سلولهای بنیادی بندناف بهبود مییابند. این حركت علمی كشور كه بخشی از آن در رویان انجام شده كارهایی تیمی است به عنوان مثال درمان كودكان فلج مغزی با سلولهای بنیادی با همكاری بیمارستان كودكان دانشگاه تهران انجام شده است.
بیست و سومین كنگره بین المللی تولید مثل16 تا 18 شهریور برگزار میشود
شاهوردی در ادامه گفت و گو با پل مدیریت با اعلام این خبر كه از 16 تا 18 شهریور (چهارشنبه تا جمعه)بیست و سومین كنگره بین المللی تولید مثل و هجدهمین كنگره بین المللی سلول های بنیادی را در سالن رازی دانشگاه علوم پزشكی ایران برگزار میشود گفت: هدف ما ارتباط بیشتر با افراد صاحب نام در این رشته ها و استفاده از تخصص آنها است. اتفاقا بسیار مباركی در دوره های برگزاری كنگره بین المللی تولید مثل انجام شده است كه حاصل كار مشترك محققان است.هدف ما از برگزاری این كنگره این است كه خارجی ها هم از سطح علمی دانشمندان ما مطلع شوند. بسیاری از دانشمندان ما در كنگره های بین المللی به عنوان سخنران مدعو دعوت می شوند.
وی افزود: شركت در این كنگره امتیاز بازآموزی خوبی تا 15 امتیاز برای متخصصان دارد.
حدود 40 محقق ایرانی مقیم كشورهای خارجی با رویان همكاری دارند
رئیس پژوهشگاه رویان در پاسخ به اینكه چقدر پژوهشگاه رویان در جذب نوابغ ایرانی خارج از كشور موفق بوده؟ گفت: یكی از اهداف برگزاری این كنگره ها شناسایی افرادی متخصص در حوزه های ناباروری،سلول های بنیادی و بیوتكنولوژی است تا در قالب شكلگیری شبكه های علمی بسیاری از مشكلات برطرف شود. ما باید تعداد زیادی از مجموعه های علمی مثل رویان را در كشور داشته باشیم تا زمینه ای برای جذب و فعالیت متخصصان این حوزه باشد اگر شرایط كار در داخل كشور مهیا باشد متخصصان از كشور نمی روند. در سال های اخیر توانسته ایم تعداد زیادی از محققان خارج از كشور را جذب و با آنها همكاری كنیم. حدود 40 نفر از این محققان آمده اند. تعدادی در رویان مانده و برخی در مجموعه های علمی دیگر مشغول فعالیت هستند.
وی افزود: یكی از راهكارهای جذب نخبگان مقیم خارج از كشور در حوزه دانش بنیان است تا آنها خودشان با كارآفرینی حاصل از تحقیقاتشان در ایران بمانند و كارهای خود را دنبال كنند.
مركز دیابت رویان با اصلاح سبك زندگی و طب ورزشی به بیماران دیابتی كمك میكند
دكتر شاهوردی درباره دستاوردهای بهبود بیماران دیابتی گفت: رویكرد ما تمایز سلولهای بنیادی در جهت ساخت سلولهای انسولین ساز است. این آزمایشها در مدل حیوانی انجام شده و موفقیت آمیز بوده است. روی موضوع پیوند سلول های بنیادی كار میكنیم. سعی كردیم سلولهای پانكراسی را از مراكز پیوند بگیریم و در آزمایشگاه مطالعات زیادی روی آن انجام دهیم. اگرچه با اجرای این پروژه روی انسان فاصله داریم ؛ مركز خدمات تخصصی دیابت را ایجاد كرده ایم تا روی این مدلها كار شود. هموطن خیّری، فضای درمانی را در منطقه گلزار در اختیار ما قرار داده و بر روی آن سرمایهگذاری كرده ایم. در این مركز اصلاح سبك زندگی و طب ورزشی با كمك پزشكان بالینی انجام میشود تا مقدار ضایعه را در بیماران دیابتی به حداقل برسانند. اما تلاش ما این است كه در محیط آزمایشگاه این سلولها را ایجاد كرده و بر روی سازههای قابل پیوند قرار دهیم. در سطح جهانی سازه ای را زیر پوست میكارند تا میزان انسولین را به طور مرتب كنترل كند اما ما امیدواریم بتوانیم سازه سلولی برای آن ایجاد كنیم.
دانش آموزان میتوانند از آزمایشگاه سلولهای بنیادی رویان استفاده كنند
یكی از رویكردهای رویان، فرهنگ سازی است و آزمایشگاهی را تحت عنوان سلولهای بنیادی ایجاد كرده ایم تا دانش آموزان بتوانند با شركت در این آزمایشگاه با سلول و بافت در محیط آزمایشگاه آشنا شوند .
سال آینده پژوهشگاه رویان 2 تا 3 دانشجو جذب خواهد كرد
وی درباره جذب دانشجو در رویان گفت: امسال پژوهشكده ابن سینای جهاد دانشگاهی دانشجوی تخصصی تولید مثل میپذیرد و در سال آینده پژوهشگاه رویان 2 تا 3 دانشجو جذب خواهد كرد.
50 كودك سرطانی با استفاده از سلولهای بنیادی خون بندناف بهبود یافته اند
دكتر شاهوری رئیس پژوهشگاه رویان در پایان این گفت و گوی رادیویی با بیان اینكه سلولهای بنیادی خون بندناف سرمایه ای ملی برای همه كشورها است گفت: در مجموعه رویان بیش از 200 هزار خون حفظ شده و بیش از 50 نفر از این سلولها استفاده كرده و بچههای سرطانی پاسخ گرفته اند. با مراجعه به سایت بندناف خون رویان و دریافت مشاورههای لازم میتوان از این امكان بهره مند شد.
شایان ذكر است، «پل مدیریت»، شنبه تا چهارشنبه هر هفته ساعت 15 تا 15:40 از رادیو تهران پخش میشود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.