معاون ایمنی و پیشگیری سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران گفت: حادثه پلاسكو یك تراژدی و البته نقطه عطفی در حوزه ایمنی و آتشنشانی بود و ما متاسفانه به قیمت جان عزیزانمان توانستیم بگوییم ایمنی موضوع مهمی است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران، آتشنشانی و خدمات ایمنی تهران، نهادی زیر مجموعه شهرداری تهران است كه به مناطق 22گانه شهر تهران خدمات داده و متولی حفظ و تامین ایمنی شهروندان تهرانی است و علاوه بر عملیات آتشنشانی و نجات و امداد، مسئولیت گسترش فرهنگ ایمنی و افزایش آگاهی و ارتقاء سطح دانش تخصصی مردم در زمینه ایمنی را بر عهده دارد. معاونتهای عملیات، آموزش و تربیت بدنی، حفاظت و پیشگیری ، طرح و برنامه، فنی و توسعه، اجتماعی و فرهنگی و مالی و اداری از زیرمجموعه های این سازمان است و اداره بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE)تحت نظر سازمان آتش نشانی تهران فعالیت میكند.اولین آتشنشانی تهران در سه راه امین حضور تاسیس شد و به مرور زمان تعداد واحدهای آن در سطح شهر تهران افزایش یافت.
اداره اطفائیه(آتش نشانی) تهران ابتدا در سه راه امین حضور در گاراژ حسینی تاسیس و در سال 1311 به محل چهارراه حسن آباد منتقل شد.
در اواخر 1333 با موافقت شهرداری قرار شد كه شهر تهران دارای یك مركز و 3 شعبه آتش نشانی باشد و یك شعبه نیز در شمیران تاسیس شود. محل شعبههای مزبور در شهر به این ترتیب معین شد: یك شعبه در انتهای خیابان شهباز، یك شعبه در خیابان شوش و یك شعبه در انتهای خیابان بهار.
حادثه پلاسكو یك تراژدی و البته نقطه عطفی در حوزه ایمنی و آتشنشانی بود
كامران عبدولی معاون ایمنی و پیشگیری سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در گفت و گو با برنامه پل مدیریت 2 دی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای آتشنشان حادثه پلاسكوی روز پنجشنبه 30 دی سال 1395 كه ایثارگرانه جان خود را در راه نجات هموطنان اهدا كردند گفت:حادثه پلاسكو یك تراژدی و البته نقطه عطفی در حوزه ایمنی و آتشنشانی بود و ما متاسفانه به قیمت جان عزیزانمان توانستیم بگوییم ایمنی موضوع مهمی است.
پلاسكو قبل از آتشسوزی حدود 23 بار اخطار عدم ایمنی از سازمان آتشنشانی گرفته بود
وی با بیان اینكه ساختمان پلاسكو قبل از آتشسوزی حدود 23 بار اخطار عدم ایمنی از سازمان آتشنشانی گرفته بود اظهار داشت: در یكی از نامهها اشاره شده بوده كه اگر حریق در پلاسكو اتفاق بیفتد منجر به فاجعهای ملی خواهد شد. اگر پلاسكو حتی یك پله فلزی در نما داشت بازهم این فاجعه رخ نمی داد. حریق در طبقه ای از پلاسكو رخ داد كه دسترسی به جایی نداشت. چون اگر حریق وارد مرحله گُرگرفتگی شده و مرحله رشد آن كامل شود غیر قابل كنترل خواهد بود.
دمای حریق كربنی در فضای بسته پس از 5 دقیقه به 1 هزار و 100 درجه میرسد
عبدولی با تاكید بر اینكه سازه در ساختمانهای جدیدالاحداث به شدت كنترل میشود گفت: سازههای فولادی ضمن مقاومت بیشتر در برابر زلزله در برابر حریق هم مقاوم تر هستند. محل اتصالاتی كه با جوش كار شده اند در مقابل حریق و دمای 300 تا 400 درجه مقاومت ندارند و ذوب میشوند. حریقهایی كه در حال حاضر در فضای بسته اتفاق میافتد حریقهای كربنی هستند كه با دود و دمایی كه تولید میكنند؛ فرد را به سرعت مورد تاثیر قرار میدهند.دمای حریق كربنی در فضای بسته پس از 5 دقیقه به 1 هزار و 100 درجه میرسد.این است كه سازه ها باید در برابر حریق مقاوم باشند.
پلاسكو؛ ساختمان اداری بود كه به ساختمانی تولیدی با كارگاههای متعدد تبدیل شده بود
عبدولی با اشاره به اینكه در زمان حریق پلاسكو جانشین حوزه معاونت ایمنی و پیشگیری سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران بودم گفت: دغدغه این ساختمان از قبل وجود داشت اما علیرغم زحمات همكاران ما باز هم ایبن اتفاق رخ داد . بارها در پلاسكو حریق رخ داده بود چون پلاسكو ساختمان اداری بود كه با تغییر كاربری تبدیل به ساختمانی تولیدی با كارگاه های متعدد به همراه افزایش بار شده بود.متاسفانه ما 16 آتش نشان را در این حادثه از دست دادیم و یاد و فرهنگ ایثار آنها همیشه جاودان خواهد بود.
فشار كار آتشنشانی باعث میشود آتشنشانان پس از بازنشستگی عمر زیادی نداشته باشند
معاون ایمنی و پیشگیری سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران افزود: سازمان آتشنشانی تهران نزدیك 60 شهید تقدیم انقلاب و مردم كرده كه تعدادی از آنها در جنگ تحمیلی و برخی در عملیاتهای آتش نشانی به شهادت رسیدند.اما آنچه بسیار زیاد است تعداد آتشنشانان مصدومی است كه در زندگی خود دچار مشكل شده اند.فشار كار آتشنشانی باعث میشود آتشنشانان پس از بازنشستگی عمر زیادی نداشته باشند. آتشنشانها زیر زنگ و با استرس زیاد میخوابند و با آسیبهای روحی و جسمی زیادی روبرو هستند.
آتشنشانی قبل از رسانهای شدن موضوع ساختمانهای نا ایمن به صورت میدانی وارد عمل شد
عبدولی در پاسخ به اینكه ایمنی ساختمانهای شهر تهران در حال حاضر چگونه است؟ ظاهرا به تعدادی از ساختمانهای نا ایمن تهران اخطار داده شده اما هنوز اتفاق خاصی برای بهسازی و نوسازی نیفتاده است. گفت: ساختمانهای نا ایمن موضوعی است كه چند سال است رسانه ای شده اما سازمان آتشنشانی قبل از رسانه ای شدن موضوع ساختمانهای نا ایمن به صورت میدانی وارد عمل شد. چون مردم حق دارند در شهری كه زندگی میكنند ایمنی داشته باشند و تامین ایمنی تكلیف مسئولان و سازندگان و ناظران است.
33 هزار ساختمان نا ایمن توسط آتش نشانی تهران شناسایی شده بودند
معاون ایمنی و پیشگیری سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با تاكید بر اینكه هیچگونه اطلاعاتی به ویژه از ساختمانهای دولتی در اختیار ما قرار نگرفته است گفت: با اینكه سازمان آتشنشانی سازمان درآمدزایی نیست باز هم از همكاران خود در 135 ایستگاه آتشنشانی تهران خواهش كردیم علیرغم بار مالی كه برای سازمان دارد محلهها و ساختمانها و پاركها و در مجموع فضاهای ناایمن را شناسایی كنند كه در نهایت به شناسایی 33 هزار ساختمان نا ایمن منجر شد كه بارها تذكر گرفتند و مالكان آنها به سازمان دعوت شدند.
خطر ساختمان بر اساس نوع كاربری، ارتفاع آن و تعداد نفرات تعریف میشود
وی با اشاره به طرح «پلاك ایمن» سازمان آتشنشانی گفت: ساختمانها بر اساس نوع كاربری به 10 گروه تقسیم میشوند.خطر ساختمان بر اساس نوع كاربری، ارتفاع آن و تعداد نفرات تعریف میشود كه در این بین اولویت با جان مردم است و پس از ان اموال قرار میگیرد. با این شاخصها ساختمانهای با ارتفاع و جمعیت و مساحت بیشتر خطر بیشتری هم دارد. آتشنشانی به سمت ساختمانهای پر جمعیت و ساختمانهای عمومی رفت كه افراد خودشان نمیتوانند خودشان را نجات بدهند. بیمارستانها و مدارس و مراكز تجاری از این گروه هستند.
مراكز تجاری باید به صورت زنده در زمان حادثه مردم را به سمت خروجیهای اضطراری هدایت كنند
عبدولی با تاكید بر اینكه در مراكز تجاری نیازمند صدای زنده هستیم تا در زمان بروز حادثه احتمالی مردم به سمت خروجی های اضطراری هدایت شوند تا اتفاقی مثل مسجد ارگ روی ندهد گفت: پروژه هایی مثل "ایران مال" نیازمند صدای زنده در زمان حادثه هستند. تا كنون آتشنشانی اخطارهای زیادی به مالكان داده اما نتیجهای كه باید حاصل نشد تا اینكه از معاون دادستان تهران هم كمك گرفتیم و بر روی 129 ساختمان بحرانی تهران با تبعات گسترده تمركز كردیم. از اول امسال با ورود قوه قضاییه دوباره مالكان دعوت شدند و دوباره اخطار گرفتند و توجیح شدند. در 22 منطقه تهران كمیته ایمنی تشكیل شده است و در حال حاضر 10 ساختمان از این ساختمانهای بسیار نا ایمن ؛ ایمنیسازی شدهاند و این روند همچنان ادامه خواهد داشت.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی @tehran360 جستجو كنید.
علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.