رئیس سازمان تحقیقات و جهاد خودكفایی پدافند هوایی ارتش گفت: ایران؛ در حوزه ساخت رادارهای آرایهفازی، تاكتیكی بلند و سهبُعدی جزو اولینهای دنیا است . برخی از رادارهای ما میتوانند به طور همزمان 300 نقطه را كشف و اطلاعات آن را ارسال كنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران؛ نیروی پدافند هوایی ارتش یكی از 4 نیروی این مجموعه است كه وظیفه دفاع زمینی از حریم هوایی ایران را بر عهده دارد و پیشینه آن به سال 71 و زمان تشكیل قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء باز میگردد.از سال 87 یگان های پدافند نیروی هوایی ارتش به این مجموعه اضافه شد. نیروی پدافند هوایی ارتش در این سال با تفكیك از قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء فعالیت رسمی خود را آغاز كرد .در همین راستا برنامه «پل مدیریت» ، به مناسبت گرامیداشت سالروز عملیات والفجر 8 و موفقیتهای نیروی هوایی ارتش در این عملیات با حضور امیر سرتیپ دوم صمد آقامحمدی رئیس سازمان تحقیقات و جهاد خودكفایی نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بر روی آنتن رادیو تهران رفت.
تاریخچه رزم پدافند هوایی در ایران به حدود 100 سال پیش باز میگردد
امیر سرتیپ دوم آقامحمدی در توضیح پدافند هوایی گفت: پدافند هوایی یك ماموریت دفاعی بر عهده دارد. تاریخچه رزم پدافند هوایی در ایران به حدود 100 سال پیش باز میگردد.سالها قبل در دل نیروی زمینی و بعدها همزمان با نیروی هوایی؛ پدافند هوایی هم شكل گرفت و در دل نیروی هوایی فعالیت میكرد و 14 سال پیش با فرمان رهبری نیروی پذافند هوایی به طور مستقل تشكیل شد.
نیروهای پدافند هوایی ارتش و هوا- فضای سپاه؛ عهدهدار حفظ امنیت حریم هوایی ایران هستند
وی افزود: در حال حاضر پدافند هوایی كشورمان توسط دو نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به عنوان یكی از نیروهای چهارگانه ارتش و نیروی هوا- فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در قالب ماموریتی یكسان كه توسط قرارگاه مشترك پدافند هوایی خاتم الانبیاء هدایت میشود؛ انجام وظیفه میكند.
در سالیان اخیر؛ ماموریتهای پدافند هوایی ارتش به حدود 4 هزار نقطه رسیده است
امیر سرتیپ دوم آقامحمدی اظهار داشت: در سالیان اخیر؛ ماموریتهای پدافند هوایی ارتش از ماموریتهای نقطهای و منطقه ای به كل كشور و در حدود 4 هزار نقطه رسیده كه شبكه فرماندهی دقیقی برای عكسالعمل در لحظه را دارند و بخشی از این ماموریتها هم شناسایی، كشف و تجسس است كه به بیش از چندین صد كیلومتر میرسد. فعالیتهای این نیرو در سالهای اخیر رشدی با جهش زیاد داشته است و شاهد آسمانی امن در ایران هستیم.
سازمان هواپیمایی كشوری بخش ایمنی را در هوانوردی را بر عهده دارد
وی در پاسخ به اینكه امنیت هوایی كشور شامل چه مواردی میشود؟ گفت: در كنار نیروهای پدافند هوایی؛ همكاران ما در هواپیمایی كشوری هم فعالیت دارند. سازمان هواپیمایی كشوری بخش ایمنی را در هوانوردی را بر عهده دارد اما نیروی پدافند ایمنی و امنیت را بر عهده دارد. هر هواپیما و شیء پرنده ای بخواهد به حریم هوایی ایران وارد شود باید مجور نیروی پدافند هوایی را داشته باشد. در شرایطی كه هر فردی میتواند پرنده دستسازی بسازد و در هوا جولان دهد اگر رصد شبانهروزی نیروی پدافند هوایی نبود؛ این اتفاقات به شكل دیگری رقم میخورد.
تجسس و شناسایی نیروی پدافند هوایی حتی تا مدیترانه گسترش دارد
وی با اشاره به سه ماموریت تجسس، كشف و شناسایی كه توسط نیروی پدافند هوایی انجام میشود گفت؛ در تجسس و شناسایی در حریم مرزها و حتی فراتر از آن رادارهایی داریم كه بالای 3 هزار كیلومتر را رصد میكنند. رادارهای تاكتیكی بیش از 400 كیلومتر را در مرزها رصد میكنند. تجسس و شناسایی نیروی پدافند هوایی حتی تا مدیترانه گسترش دارد اما عملیات تاكتیكی برای كشور خودمان است. هر پرنده ای قبل از ورود به مرز باید مجوز داشته باشد.ما به آنها اخطار میدهیم كه در حال نزدیك شدن به مرزهای كشور هستند.
در طول 8 سال دفاع مقدس؛ حتی یك روز پروازهای خارج از كشور لغو نشد
رئیس سازمان تحقیقات و جهاد خودكفایی نیروی پدافند هوایی ارتش با تاكید بر اینكه فعالیت نیروی پدافند هوایی كشور به صورت شبانهروزی انجام میشود و تعطیلی ندارد گفت: ماموریت پدافند به هیچ عنوان تعطیلی ندارد و چشمهای همیشه بیدار نیروهای آن همیشه مراقب مرزهای كشور هستند. حتی در طول 8 سال دفاع مقدس هم همه فرودگاههای ما حتی در بدترین شرایط باز و پذیرای تمامی هواپیماهای خارجی بودند و برقراری ایمنی و امنیت همه پروازها بر عهده نیروی پدافند هوایی بود.حتی یك روز پروازهای خارج از كشور لغو نشد چون افراد نخبه ای این ماموریتهای آفندی و پدافندی را هدایت میكردند.
در طول دفاع مقدس؛ نیروی پدافند هوایی كشور شریانهای اقتصادی كشور را باز نگه داشت
امیر سرتیپ دوم آقامحمدی با اشاره به اینكه نیروی پدافند هوایی كشور همواره در طول دفاع مقدس؛ شریانهای اقتصادی كشور را باز نگه داشت، گفت: ما در برابر عراق و متحدان غربی و شرقی ایستادیم. علیرغم اینكه بیش از سیصد هواپیمای نیروی هوایی عراق سه بار تجدید شد اما صدور نفت ما هیچگاه متوقف نشد واین امر مرهون تلاشهای نیروی پدافند هوایی ارتش بود.امیر "علیرضا صباحی فرد" فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران یكی از فرماندهانی هستند كه از آن میدان خاطرات زیادی دارند و بارها هواپیماهای عراقی را در دفاع از شریانهای اقتصادی كشور ساقط كردند.
بسیاری از ماموریتهای نیروی پدافند هوایی به دلایل مختلف؛ رسانهای نمیشود
وی درباره خنثیسازی شبكه جاسوسی هوایی توسط نیروی پدافند ارتش اظهار داشت: در سالهای اخیر برخی از این موارد رسانه ای شد اما برای اینكه دست خودمان را رو نكنیم تمامی این موارد رسانه ای نمیشوند. كشف و اقدام تاكتیكیِ نشاندن هواپیمای ایساف (در بندرعباس) توسط نیروی پدافند هوایی ارتش یكی از این نمونهها است و دیگری نشاندن هواپیمای عبدالمالك ریگی است كه در عملیاتی تركیبی توسط نیروهای امنیتی و اطلاعاتی كشور، نیروهای هوایی و پدافند هوایی انجام شد. نشاندن و ساقط كردن پهبادهای جاسوسی هم بسیار اتفاق افتاده اما به دلایل مختلف؛ فقط تعداد كمی از آنها رسانه ای شده است. در مجموع ما در منطقه ای هستیم كه دشمنان به طور مستمر به ما چنگ و دندان نشان میدهند اما ثبات و آرامش هوایی كشور مرهون تلاشهای نیروی پدافند هوایی سپاه و ارتش است.
دفاع از سازمان ها و نهادها در برابر ریزپرندهها؛ بر عهده نیروی پدافند هوایی نیست
این فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش در پاسخ به اینكه چرا نیروی پدافند هوایی نتوانست تجاوز به حریم هوایی ایران را كه منجر به آسیب پایگاهی در اصفهان را ردیابی كند؟ گفت: رینگ پدافندی؛ اصطلاحی در پدافند هوایی است. ماموریتی برای ما مشخص می شود. به عنوان مثال در ارتفاع نسبتا بالا و بالا؛ متوسط و پست مشخص می شود. نوع تهدیدات و ارتفاعات برای ما كلاسه بندی شده است. حوزه تهدیدات ریزپرنده ها حدود 10 سال است كه برای مردم ملموس شده اما برای ما از قبل بوده است. در ستاد كل نیروهای مسلح و وزارتخانه ها مشخص كردند كه ماموریت دفاع در برابر ریزپرنده ها به عنوان ماموریتی امنیتی و نه صرفا نظامی بر عهده خود این سازمانها ، وزارت خانهها و نهادها است.
او افزود: بخش یكدیگر كه كمتر عنوان شد این است كه با این حمله مقابله شد. ریزپرنده موادی به همراه داشت كه منفجر شد ولی با موفقیت همراه نبود.
طراحی سامانه «كاشف» در راستای دفاع در برابر ریزپرندهها انجام شده است
امیر سرتیپ دوم آقا محمدی با تاكید بر اینكه نیروی پدافند هوایی متولی امنیت هوایی ایران است و این ریزپرنده ها میتوانند برای سایتها و تجهیزات ما هم خطرناك باشند اظهار داشت: در همین راستا سامانههایی طراحی و رونمایی شد كه میتوان از سامانه «كاشف» در این حوزه نام برد. كاشف در نوع خود در دنیا بینظیر است.
بُرد رهگیری سامانه «باور 373» به 400 كیلومتر و برد كشف آن به 600 كیلومتر خواهد رسید
وی در پاسخ به اینكه جایگاه حوزه پدافند هوایی كشور ما در جهان چگونه است؟ گفت: تجسس، كشف، شناسایی، رهگیری، درگیری و انهدام از مولفه های ماموریتی نیروی پدافند هوایی است. سامانه «باور 373» و رسیدن به بُرد انهدام بیش از 300 كیلومتر از دستاوردهای نیروی پدافند هوایی ارتش است كه نهایتا یك یا دو سامانه مشابه آن در جهان وجود دارد البته نه با این عملكرد و كارآیی. ممكن است بُرد رهگیری این سامانه به 400 كیلومتر و برد كشف آن به 600 كیلومتر برسد. سامانه پدافندی «هاگ» به عنوان یكی از بهترین سامانههای كشور در اوایل انقلاب وجود داشت كه نهایت بُرد آن به 30 كیلومتر میرسید. در حوزه انهدام ما در مورد موشكی صحبت میكنیم كه برد 400 كیلومتری دارد و میتواند اهداف بسیار كوچك را هدفگیری كند.چنین سلاحی در منطقه وجود ندارد و در جهان مطرح است.
رادارهای OTH نیروهی پدافند هوایی؛ بیش از 1500 كیلومتر را رصد كنند
رئیس سازمان تحقیقات و جهاد خودكفایی نیروی پدافند هوایی ارتش افزود: در حوزه كشف؛ رادارهای OTH زیر بار مرحله آزمایش میدانی هستند و در حال حاضر میتوانند بیش از 1500 كیلومتر را رصد كنند. این رادارها در منطقه نظیر ندارند و در تمام دنیا نهایتا 5 كشور از این فناوری بهرهمند هستند.
اوتصریح كرد: در حوزه اخلال الكترونیكی، فریب و سایبر با نشاندن چندهواپیما و پهباد و در اختیار گرفتن آنها توانستیم در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم. اگرچه نمیتوانیم در مورد آنها اطلاعرسانی كنیم.
نیروی پدافند هوایی برای كشف از انواع طیفهای الكترومغناطیس و لیزر استفاده میكند
امیر سرتیپ دوم آقا محمدی با اشاره به حوزه تجسس ؛ یكی دیگر از ماموریت های نیروی پدافند هوایی ارتش اظهار داشت: زمانیكه در مورد كشف صحبت می شد همه به رادارها فكر میكردند اما در حال حاضر از انواع طیفهای الكترومغناطیس و لیزر و سامانههای پسیو(passive) استفاده میكنیم. در حوزه انرژیهای مستقیم از تابش لیزری و امواج الكترومغناطیس استفاده میكنیم. این پروژه ها در دنیا نوظهور هستند. ساقط كردن چند ریزپرنده جاسوسی در كشورمان هم توسط همین پروژههای نوظهور انجام شد.
ایران؛ در حوزه ساخت رادارهای آرایه فازی، تاكتیكی بلند و سه بُعدی؛ جزو اولینهای دنیا است
وی درباره تولید منحصر به فرد رادار در كشورمان گفت: در حوزه ساخت رادارهای آرایه فازی، تاكتیكی بلند و سه بعدی جزو اولین ها هستیم. برخی از رادارهای ما میتوانند به طور همزمان 300 نقطه را كشف و اطلاعات آن را به صورت هوشمند به شبكه یكپارچه ما ارسال نمایند. آخرین محصولات كشورهای غربی در این حوزه به سال 2021 باز میگردد كه با مبالغی حدود 20 برابر بیشتر ساخته شده است. ما در حوزه رادار حرف های زیادی برای گفتن داریم و انحصار آن دست كشور ایران است. به عنوان مثال رادار «كاشف» نمونه منحصر به فردی در دنیا است.
رئیس سازمان تحقیقات و جهاد خودكفایی نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در پایان گفت: اگر هموطنان طرحی نو در این حوزه دارند ما با آغوش باز پذیرای آن هستیم.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی @tehran360 جستجو كنید.
علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.