پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

مراحل تصویب لایحه‌‌های حوزه زنان در مجلس؛ بسیار طولانی است+فایل صوتی

معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور گفت: «لایحه امنیت زنان» كه به دستور رهبر انقلاب و در راستای پیشگیری از ظلم به زنان و حمایت از آنها در دولت تصویب شد؛ هنوز در مجلس تصویب نشده است.

1402/03/07
|
14:47
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، برنامه«پل مدیریت» در روز شنبه 6 خرداد با موضوع توانمندسازی و با حضور دكتر انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور بر روی آنتن رادیو تهران رفت.

معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری؛ صرفا یك معاونت ستادی است
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور ضمن تبریك دهه كرامت با اشاره به اینكه معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری یك دستگاه ستادی است گفت: مسئولیت‌های معاونت عمدتا برنامه‌ریزی، سیاستگذاری، هماهنگی با دستگاه‌ها و نظارت بر اجرا است. این معاونت نمی‌تواند در مسائل اجرایی به طور مستقیم ورود كند اما می‌تواند با استفاده از نظارت دقیق بر اجرای قوانین ؛ بسیاری از دستگاه‌های اجرایی را وادار به اجرای قوانین كند.

یكی از ایرادات جدی كشور ؛ اجرانشدن قوانین است
دكتر انسیه خزعلی با تاكید بر اینكه یكی از ایرادات جدی كشور این است كه قوانین اجرا نمی‌شوند گفت: قوانین خوب زیادی داریم. انباشت قوانین داریم. آیین‌نامه و دستورالعمل زیاد داریم اما در اجرا ضعیف هستیم كه می‌توان به دلایل مختلف مثل نبود بودجه؛ نیروی كافی و تجهیزات و امكانات و خارج شدن بودجه از مسیر اصلی اشاره كرد.
وی با اشاره به اینكه البته برخی اوقات قوانین هم برای پشتیبانی بودجه، امكانات، شرایط ویژه استان‌ها و آمایش سرزمینی محاسبه خوبی ندارند گفت: اما آن دسته از قوانینی هم كه قابلیت اجرا دارد به دلیل كافی نبودن امكانات و نبود اهتمام و اهمیت كافی مدیران و همچنین شرایط ویژه و بحرانی كشور قابلیت اجرا پیدا نمی‌كنند.

عمده‌ترین چالش معاونت امور زنان ریاست جمهوری؛ ستادی بودن آن است
دكتر خزعلی كه از شهریور سال 1400 مسئولیت معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری را عهده دار شده در پاسخ به اینكه برای رفع چالش‌های پیش رو چه اقداماتی باید انجام بدهید؟ گفت: ستادی بودن معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری؛ عمده‌ترین چالشی است كه با آن مواجه هستیم. به همین دلیل،بسیاری از مواردی كه می‌خواهیم عملیاتی شود قابلیت اجرا پیدا نمی كنند. اگرچه ؛ نظارت و گزارش‌گیری می‌تواند بخشی از دستگاه‌ها را به تحرك وادارد و بخشی از مشكلات را جبران كند اما به دلیل شرایط ویژه سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی و بودجه ای كه گاهی اوقات به خودشان هم نمی‌رسد؛ نظارت و گزارشگیری به اجرا ختم نمی‌شود.

معاونت امور زنان ریاست جمهوری؛ نیازهای زنان كشور را شناسایی می‌كند
او افزود: ما تلاش كردیم نیازهای هر استان به ویژه در امور زنان را شناسایی كنیم تا در همین راستا بتوانیم اعتباراتی را در سفرهای استانی از دستگاه‌های مختلف گرفته و به دستگاه اجرایی بدهیم و بتوانیم كارها را به صورت جدی عملیاتی كنیم.

معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور با اشاره به اینكه سعی شده در ماه‌های گذشته هر هفته با استاندار و مدیران كل ارتباط داشته باشیم گفت: در این ارتباطات مصوبات هم پیگیری می‌شوند و به همراه نظارت و دریافت اعتبارات استانی توانسته بسیاری از موارد را اجرایی كند اگرچه این اعتبارات محدود است و منتظر گشایش بیشتری در بودجه دولت هستیم تا بتوانیم از بانوان بیشتر پشتیبانی كنیم.

خداوند؛ زن را مظهر رحمت و ادامه و استمرار نسل قرار داده است
وی در پاسخ به اینكه بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری كه فرموده اند: «نقش زن مهمتر است.» در مدت مسئولیت خود برای توانمندسازی بانوان چه اقداماتی انجام داده اید؟ گفت: اشاره رهبر معظم انقلاب به مسئله جمعیت و نقش مهم زن در فرزندآوری و فرزندپروری است. البته همواره رهبر انقلاب بر جایگاه زن در خانواده و توانمندی بانوان، رفع موانع رشد و شكوفایی بانوان تاكید دارند. ایشان ضمن توجه به اینكه زن یك موجود مستقل است بر افزایش توان و پیشرفت او تاكید دارند و از طرف دیگر به نقش بی‌بدیل زن در خلقت اشاره می‌كنند. رهبر معظم انقلاب در ذكر تفاوت‌های زن و مرد می‌فرمایند؛ نقش زن را مهمتر از مرد می‌دانند . نقش زن در دوره بارداری، شیردهی و تربیت فرزند با هیچ چیز قابل مقایسه نیست. در واقع این لطف بزرگ خداوند به زن است كه او را مظهر رحمت و ادامه و استمرار نسل قرار داده است و در خلقت او توانمندی‌هایی را دیده است كه بتواند مسئولیت بزرگ استمرار نسل را بپذیرد.

نظامواره شغلی زنان؛ با هدف حفظ نقش‌ مادری و اجتماعی زنان طراحی شده است
وی با اشاره به «نظامواره شغلی زنان» گفت: در برنامه‌های خود تلاش داریم به گونه ای متعادل برنامه‌ریزی كنیم تا زن؛ هیچ یك از این دو نقش (مادری و نقش اجتماعی) را از دست ندهد. هم بتواند پیشرفت كرده و مستقل باشد و از طرف دیگر حامی و محور خانواده و فرزندان باشد تا آنها احساس كمبود مادر نداشته باشند. این نظامواره یكی از مواردی است كه در دستور كار قرار دارد تا بتوانند از موقعیت‌های ویژه و خاص جامعه بهره ببرند. به دنبال این هستیم تا نظام شغلی زنان در سنین 20 تا 40 سال را متفاوت ببینیم.
او افزود: ساعات كار، نوع كار (دوركاری یا حضوری) و یا مشاغلی كه می‌توانند به خانه منتقل شوند با عنوان «خانه مولد» كه در دستور كار است؛ همگی می‌توانند به اینكه خانم‌ها بتوانند ابعاد مختلف وجودی خود را بروز دهند؛ كمك‌ می‌كند.

مسائل اقتصادی بر رشد جمعیت؛ تاثیرگذار است
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در ادامه این گفتگوی رادیویی با تاكید بر اینكه مسائل اقتصادی بر رشد جمعیت تاثیرگذار است گفت: البته همه تاثیرگذاری مربوط به مسائل اقتصادی نیست. در پژوهشی كه توسط جهاد دانشگاهی منتشر شده؛ كمتر از 30 درصد خانواده‌ها مشكلات اقتصادی را برای فرزندآوری عنوان كرده اند و در مقابل مسائل فرهنگی، نگاه به زندگی و توقعات خاص از زندگی دلایلی هستند كه می‌تواند فرزندآوری را كم یا زیاد كند. شما می‌بینید خانواده‌هایی كه وضعیت مالی مناسبی دارند متاسفانه فرزند كمتری دارند و همچنین اینطور نیست كه خانواده‎های ثروتمند فرزندان بهتری را به جامعه تحویل داده باشند. گاهی ما شاهد هستیم نخبگان از خانواده‌های متوسط و حتی پایین‌تر با داشتن فرهنگ غنی به مراحلی دست پیدا كنند.

بودجه قانون جوانی جمعیت به خوبی عملیاتی نشده است
دكتر خزعلی با اشاره به نقش موثر دولت در فرزندآوری و رشد جمعیت گفت: پشتیبانی‌های بودجه ای قانون جوانی جمعیت به خوبی دیده و عملیاتی نشده كه اگر عملیاتی شود بویژه برای خانواده‌های پرجمعیت در راستای تهیه مسكن بسیار موثر خواهد بود. ضمن اینكه كار اساسی باید بر روی فرهنگ و نگاه به زندگی انجام شود. در سرشماری سال 65 ؛ خانم های در سن باروری 10 میلیون بودند و تعداد موالید 2 میلیون نفر بوده است. اما در حال حاضر خانم‌های در سن باروری 24 میلیون هستند و تعداد موالید در سال 1 میلیون است.
او افزود: سال 65 در اوج جنگ و گرفتاری‌ها و كمبودها؛ خانواده‌ها به فرزندآوری به چشم وظیفه و سرمایه‌ای برای حمایت از كشور نگاه می‌كردند گفت: اگرچه در آن سالها برخی موارد اقتصادی بهتر بود اما در حال حاضر پشتیبانی‌های جمعیت بسیار متفاوت است اگر چه شاید تسهیلات فرزندآوری و تورمی كه وجود دارد پاسخگوی نیاز خانواده‌ها برای فرزندآوری نباشد.

سن ازدواج مردان به 29 سال و خانم‌ها به 25 سال رسیده است
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور تصریح كرد: ازدواج و فرزندآوری كم شده و تعداد فرزندان و بعدخانواده هم كمتر شده است. قبل از سال 1350 حدود 77 درصد خانواده ها حداقل 3 فرزند داشتند اما در حال حاضر در نسل جدید 80 درصد خانواده ها كمتر از این و حداكثر 2 فرزند دارند .ضمن اینكه سن ازدواج برای مردان به 29 سال و برای خانم ها به 25 سال رسیده است. ضمن اینكه سن فرزندآوری به بیش از 30 سال رسیده است. طبیعی است كه 12 سال طلایی از 18 تا 30 سال از بین می رود و از سن 30 تا 40 فرزندان كمتری به دنیا می‌آیند.
وی با پذیرش این نكته كه مشكلات اقتصادی موجب كاهش آمار ازدواج و فرزندآوری شده اما به عوض شدن نوع نگاه به ازدواج و فرزندآوری هم اشاره كرد و گفت: همانطور كه شاهد هستیم همچنان تعداد فرزندان در خانواده‌های فقیر بیش از خانواده های مرفه است.

در قانون جوانی جمعیت؛ مسئله مسكن؛ اجرایی شده است
دكتر خزعلی تصریح كرد: به دلیل مشكلات اقتصادی كه وجود دارد در قانون جوانی جمعیت؛ مسئله مسكن اجرایی شده است. در سال گذشته از وزارت راه شهرسازی خواستیم برای خانواده‌هایی كه چهارقلو دارند نه تنها مسكن قسطی بلكه مسكن رایگان در نظر گرفته شود. چون با به دنیا آمدن چهار قلوها، شوك اقتصادی به خانواده‌ها وارد می شود.مسكن در برخی استان ها به خانواده‌های چهارقلو تعلق گرفته و در برخی استان‌های دیگر در دست اقدام است.

شرایط مساعد ازدواج دهه شصتی‌ها؛ پنجره جمعیتی كشور را حفظ می‌كند
وی با بیان اینكه دهه شصتی ها 21 درصد، دهه های 70 و 80 هركدام 15 درصد و دهه 90 حدود 9 درصد جمعیت كشور را تشكیل می‌دهند گفت: برخی دهه شصتی‌ها را به دلیل تعداد زیادشان یك چالش می‌دانند اما در واقع آنها فرصتی برای كشور هستند به همین جهت تسهیلاتی برای زوجین دهه شصتی در نظر گرفته شده است. تجرد دهه شصتی‌ها بیش از نسل‌های دهه‌های دیگر است. بنابراین اگر دهه شصتی‌ها شرایط مساعدی برای ازدواج داشته باشند می‌توانند پنجره جمعیتی كشور را به خوبی حفظ كنند.

تجرد بانوان روستایی؛ دو برابر شهری‌ها است
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور با بیان این موضوع كه تعداد بانوان مجرد روستاها به دلیل مهاجرت مردان از روستاها به شهرها بیشتر است گفت: تجرد بانوان روستایی دو برابر شهری ها است چون مردان در پی مهاجرت به شهرها در انجا هم ازدواج می كنند. سال گذشته تسهیلاتی برای زوجین روستایی دهه شصتی در نظر گرفته شد كه برنامه موفقی بود. امسال به دلیل شرایط بودجه این طرح عملی نشده اما تلاش می كنیم برای زوجین دهه شصتی روستایی و شهری باز هم این بسته های حمایتی را فعال كنیم.

مراحل تصویب لایحه‌‌های حوزه زنان در مجلس؛ بسیار طولانی است
وی در پاسخ به اینكه كدامیك از برنامه‌های شما به مجلس رفته، تصویب و در نهایت به دستگاه‌ها ابلاغ شده است؟ با ذكر این نكته كه مراحل طی لایحه‌‌ها در كمیسیون‌های مجلس بسیار طولانی است گفت: «لایحه امنیت زنان» كه به دستور رهبر انقلاب و در راستای پیشگیری از ظلم به زنان و حمایت از آنها در دولت تصویب شد مربوط به دوازده سال پیش (در دولت دهم است) كه علیرغم تغییراتی كه توسط قوای قضائیه و مقننه در آن ایجاد شده هنوز مصوب نشده است. لایحه‌های حضانت؛ هویت؛ اهدای جنین و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار همچنان در كمیسیون‌های مجلس هستند. لایحه جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار مربوط به برنامه ششم بوده و ما از روزی كه آمده ایم مشغول به كار شدیم سال گذشته به كمیسیون رفت و برگشت داشته و چندین بار اصلاح شده و در حال حاضر مراحل پایانی خود را طی می‎كند.

بیمه زنان خانه‌دار روستایی دارای سه فرزند در كشور اجرایی شده است
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور با اشاره به طرح‌های مختلف مربوط به زنان كه برای اولین بار و در دولت سیزدهم با تامین بودجه عملیاتی شده اند گفت: بیمه زنان خانه‌دار روستایی دارای سه فرزند برای اولین بار در و در دولت سیزدهم با تامین بودجه اجرایی شد. امیدواریم این بیمه به زنان شهری هم تعلق گیرد. همینطور ناباروی 100 درصد تحت پوشش بیمه است. زنان باردار و دارای فرزند شیرده تا پایان دوره شیردهی تحت پوشش بیمه سلامت هستند و فرزندان انها تا پایان 5 سالگی تحت پوشش قرار گرفته اند.

طرح «كسب وكار پایدار خانواده محور»؛ فرصتی برای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار است
دكتر خزعلی با تاكید بر اینكه برای تصویب لایحه جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار منتظر نمانده‌ایم گفت: مواردی به صورت عملیاتی شروع شده و از مدیران كل استانداری‌ها خواسته ایم برای تحت پوشش قرار دادن زنان سرپرست خانوار، طرح «كسب وكار پایدار خانواده محور» را اجرا كنند. در این طرح اگر خانواده فرزندان بزرگی داشته باشد برای آنها اشتغال ایجاد می‌شود و در محله بعد؛ خانم ها تحت پوشش طرح «زنان كارآفرین» قرار می گیرند.
وی با تاكید بر اینكه زنان كار آفرین وظیفه دارند از صفر تا 100 كار را عهده‌دار شوند. قرارداد با آنها بسته می‌شود گفت: تفاوتی كه این طرح با طرح قبلی دارد این است كه در طرح قبلی پس از ارائه تسهیلات به زنان سرپرست خانوار، آنها رها و در بسیاری موارد به یك بدهكار تبدیل می‌شدند. با توجه به اینكه در مواقعی زن سرپرست خانوار نمی‌توانست محصولات خود را بفروشد و بازار مناسبی داشته باشد پس نمی‌توانست اقساط خود را پرداخت نماید و تبدیل به یك بدهكار می‌شد.

طرح «كسب وكار پایدار خانواده محور» در 21 استان اجرا شده است
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور افزود: با طرف قرارداد شدن زنان كارآفرین و اینكه تا 4 سال با خانم سرپرست خانوار باشد حركت خوبی انجام شد و طی این مدت بیش از 3400 شغل برای زنان سرپرست خانوار ایجاد شد. این طرح به توانمندی بیشتر زنان كارآفرین كمك می‌كند ضمن اینكه برای زنان سرپرست خانوار هم آموزش به همراه اطمینان از فروش محصولات را به همراه خواهد داشت. این طرح تا به حال خوب جواب داده است. وقتی ارتباط كاری بین دو خانم شكل می‌گیرد امنیت بیشتر و صمیمیت و همراهی بیشتری هم در این بین وجود دارد. این طرح در 21 استان عملیاتی شده و برای استان‌های دیگر هم قرارداد بسته شده كه امیدواریم به خوبی اجرا شود.

صندوق ضمانت زنان سرپرست خانوار؛ به زنان سرپرست خانواده؛ وام می‌دهد
دكتر خزعلی با اشاره به ایجاد «صندوق ضمانت زنان سرپرست خانوار» افزود: یكی از مشكلاتی كه ما در استان‌ها با آن مواجه بودیم؛ نبود ضامن برای زنان سرپرست خانواده برای دریافت وام بود. آنها مجبور بودند به افراد زیادی برای ضمانت رو بیندازند. كسانی كه در دهك‌های پایین هستند و امكان آوردن ضامن ندارند؛ می‌توانند از امكانات «صندوق ضمانت زنان سرپرست خانوار» كه تحت اشراف صندوق تعاون و با كمك بانك رفاه راه اندازی شده؛ بهره‌مند شوند. برای همه استان ها سهمیه تعیین شده و تعداد زیادی از خانم ها از این صندوق استفاده كرده اند. تسهیلات اشتغال خانگی و كشاورزی برای این خانم‌ها در تمامی استان‌ها در نظر گرفته شده است.

دولت؛ تسهیلاتی برای زنان بازمانده از تحصیل در نظر گرفته است
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور با توضیح اینكه حمایت‌هایی برای بازماندگان از تحصیل در نظر گرفته شده است گفت: برای اینكه شرایطی مهیا شود تا این زنان بتوانند به تحصیل ادامه دهند یا وسایل حمل و نقلی برای آنها فراهم شود تا بتوانند برای ادامه تحصیل بویژه در دوره دبیرستان به روستاهای مركزی بروند.
وی همچنین گفت: تعدادی خوابگاه موجود است اما باید تعداد بیشتری در روستاهای مركزی یا شهری كه روستاهای متعدد در اطراف خود باشد ساخته شود تا از رفت و آمد دختران بین شهر و روستا جلوگیری شود. برای همه این اقدامات در همه استان ها اعتباراتی در نظر گرفته شده كه اگرچه كم است اما امیدواریم با اعتبارات بیشتر بتوانیم شرایط بهتری برای بانوان مهیا كنیم.

5 هزار ورزشگاه كشور ؛ مخصوص بانوان است
او تصریح كرد: برخی از این محرومیت ها به سلامت و تحرك بانوان مربوط می‌شود كه می توان از تامین اعتبار برای احداث، تكمیل و تجهیز پارك های بانوان و ورزشگاه ها اشاره كرد. در حال حاضر 5 هزار ورزشگاه كشور به بانوان اختصاص دارد و بخشی دیگر مشترك است. تلاش می كنیم تا ورزشگاه‌های مشترك به طور مساوری بین آقایان و خانم ها تقسیم شود.
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور با تاكید بر اینكه ورزش بانوان بسیار پیشرفت كرده و بسیاری از خانم‌ها به این امكانات دسترسی دارند گفت: تلاش ما بیشتر بر این است تا بانوان روستاها و شهرهای كوچك هم به این امكانات دسترسی داشته باشند. ضمن اینكه با وجود محدودیت‌هایی كه خانم ها به دلایل مختلف از جمله اشتراك در برخی رشته‌ها، نوع پوشش و قبول نكردن مجامع بین المللی دارند اما در ماه های گذشته 829 مدال بین المللی را به دست آورده اند.

دكتر خزعلی معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در پایان اظهار امیدواری كرد تا با همراهی و همدلی مردم بتوانیم مشكلاتی كه بخش عمده آن اقتصادی و بخشی بیشتر فرهنگی است را با دوری از تجملات و حركت به سوی ساده زیستی مرتفع كرده و ازدواج جوانان را تسهیل كنیم.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
پل مدیریت