پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

انتقال پساب تصفیه‌خانه جنوب تهران به دشت ورامین تا پاییز انجام می‌شود+فایل صوتی

مدیر مجموعه حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی استان تهران گفت: لوله‌گذاری انتقال پساب تصفیه‌خانه جنوب تهران به دشت ورامین 80 درصد پیشرفت داشته است. با تكمیل این طرح، 9 متر مكعب آب در ثانیه به دشت ورامین منتقل خواهد شد.

1402/03/21
|
13:16
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران؛ شاهرخ آقارفیعی مدیر مجموعه حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی استان تهران با حضور در استودیو پخش زنده رادیو تهران درباره ظرفیت‌های كشاورزی استان تهران با برنامه پل مدیریت 17 خرداد گفتگو كرد.

بخش كشاورزی، مسئول تامین امنیت غذایی كشور است
مدیر مجموعه حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی استان تهران در ابتدای این گفتگو با تاكید بر اینكه بخش كشاورزی، مسئول تامین امنیت غذایی كشور است درباره وظایف مجموعه زیر نظر خود گفت: عوامل زیان‌آور طبیعی و غیر طبیعی؛ پاتوژنیك و غیرپاتوژنیك می‌توانند تولید محصولات كشاورزی را تحت تاثیر قرار دهند. مدیریت ، برنامه‌ریزی و سازماندهی به نحوی كه بتوان خسارت عوامل زیان آور در تولید محصولات كشاورزی را كاهش داد بر عهده مجموعه مدیریت حفظ نباتات است كه باید به درستی انجام شود. برای مثال در صورت اقدامات نامناسب در خصوص محصول اساسی مثل گندم؛ حدود 12 میلیون تن محصول با مخاطره مواجه خواهد شد كه امنیت غذایی و استقلال كشور را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

حفظ نباتات بیش از 90 سال سابقه مكتوب در ایران دارد
وی افزود: حفظ نباتات بیش از 90 سال سابقه مكتوب در كشور دارد. سال 1305 مدرسه عالی فلاحت در تهران تشكیل و پس از آن در دهه 40 سازمان حفظ نباتات كشور تشكیل و مقرراتی برای آن تدوین شد.در پی تشكیل این سازمان ؛ مدیریت‌های مربوطه در استان‌ها تشكیل شدند و پایش عوامل زیان‌آور محصولات كشاورزی بر عهده این سازمان نهاده شد.

حدود 190 هزار هكتار از مساحت استان تهران به بخش كشاورزی تعلق دارد
آقارفیعی كه از سال 76 به طور رسمی در حوزه حفظ نباتات استان تهران فعالیت دارد درباره ظرفیت‌های كشاورزی استان تهران گفت: شاید استان تهران در نگاه اول در حوزه كشاورزی مطرح نباشد اما با نگاهی عمیق‌تر می‌توان پتانسیل موجود در این استان را مشاهده كرد. این استان 1.3 میلیون هكتار مساحت دارد كه حدود 190 هزار هكتار آن به بخش كشاورزی تعلق دارد و حدود 47 هزار نفر به طور مستقیم با 13 هزار واحد تولیدی در این بخش فعالیت دارند.

حدود 26 درصد گلخانه‌های كشور در استان تهران قرار دارند
وی افزود: حدود 26 درصد گلخانه‌های كشور نزدیك به 5 هزار هكتار در استان تهران قرار دارد. بخشی از این گلخانه ها سبزی و صیفی و بخشی دیگر محصولات زینتی تولید می كنند. حدود 50 درصد شاخه گل بریده كشور با تعداد 1.3 میلیارد شاخه در استان تهران تولید می‌شوند.

مدیریت آبهای مجازی؛ فرصتی برای افزایش محصولات زراعی استان تهران است
مدیر مجموعه حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی استان تهران گفت: در سالهای اخیر استان تهران هم مثل استان‌های دیگر كشور با كم‌آبی مواجه است. در صورت تامین آب؛ بویژه در حوزه آب‌های مجازی می‌توان بهره‌برداری بیشتری از زمین‌های كشاورزی استان تهران داشت. هر هكتار زمین زراعی در استان تهران به صورت میانگین 27 تُن محصول تولید می‌شود كه در صورت تامین آب به 33 تُن در هكتار قابل ارتقاء است. خسارت‌ها با كنترل عوامل زیان‌آور طی برنامه‌ریزی‌هایی كه انجام شده كاهش یافته و میزان بهره‌وری بویژه محصولات زراعی افزایش یافته است.

استان تهران؛ قابلیت سرمایه‌گذاری و سرمایه‌پذیری بالایی دارد
وی افزود: 51 درصد گردش مالی كشور در استان تهران رخ می‌دهد و این نشان از سرمایه‌گذاری و سرمایه‌پذیری بالای استان تهران دارد. هدایت این سرمایه‌ها به سمت بخش كشاورزی یكی از چالش‌های ما است.

انتقال پساب تصفیه‌خانه جنوب تهران به دشت ورامین تا پاییز انجام می‌شود
آقارفیعی با اشاره به تعداد بالای تصفیه‌خانه‌های استان تهران گفت: استان تهران 14 میلیون نفر جمعیت دارد و به همین جهت تصفیه‌خانه‌های زیادی در این استان ساخته شده كه برای شكوفایی بیشتر بخش كشاورزی می‌توان از پساب این تصفیه‌خانه‌ها استفاده كرد. ساخت بخشی از تصفیه‌خانه‌های جدید به اتمام رسیده بخشی در حال ساخت است. انتقال پساب تصفیه‌خانه جنوب تهران به دشت ورامین یكی از اقدامات در حال انجام است و لوله‌گذاری آن 80 درصد پیشرفت داشته است و احتمالا تا پاییز از آن بهره برداری می‌شود. با تكمیل این طرح، 9 متر مكعب آب در ثانیه از تصفیه‌خانه جنوب تهران به دشت ورامین منتقل خواهد شد.
وی بر توسعه بازار كشاورزی تاكید كرد و گفت: قسمتی از این توسعه بر عهده مجموعه حفظ نباتات است.

كنترل و پایش آفات عمومی مزارع و باغات بر عهده مدیریت حفظ نباتات استان‌ها است
آقا رفیعی در خصوص اقدامات مجموعه حفظ نباتات استان تهران در راستای كنترل عوامل زیان‌آور گفت: آفات و عوامل زیان‌آور از حیث قانونی به سه گروه تقسیم می‌شوند. گروه اول؛ آفات عمومی مثل ملخ و برخی جونده‌ها هستند و پایش كنترل و مدیریت آن بر عهده مدیریت جهاد كشاورزی استان‌ها و مجموعه حفظ نباتات است.

كنترل آفات همگانی با مدیریت حفظ نباتات و با عملكرد بهره‌بردار انجام می‌شود
وی افزود: گروه دوم آفات؛ همگانی هستند كه می‌توان به سن و زنگ غلات اشاره كرد. در استان تهران آفات سن و زنگ گندم و جو عوامل زیان آور همگانی هستند و مدیریت و برنامه‌ریزی سازماندهی آن بر عهده مدیریت حفظ نباتات و با عملكرد بهره‌بردار انجام می‌شود.مدیریت حفظ نباتات مزارع را نظارت می‌كند و توصیه‌های لازم در خصوص زمان و نحوه سمپاشی و نوع سمی كه باید كشاورزان استفاده كنند را ارائه می‌دهد.
آقارفیعی با اشاره به اینكه گروه سوم آفات؛ آفات خصوصی هستند گفت: در این رابطه می‌توان به تمامی آفاتی كه در باغچه، حیاط‌ و گلدان‌ها هستند اشاره كرد.برای كنترل این آفات، آموزش لازم به بهره‌بردارها از طرف مجموعه حفظ نباتات داده می‌شود اما كنترل آنها پس از آموزش‌هایی كه از طرف سازمان حفظ نباتات داده می شود بر عهده خود بهره بردار است. البته اقدامات دیگری هم در راستای كمك به بهره برداران در حال انجام است.

پایش مناسب ملخ‌های مهاجم در استان‌های جنوبی، مانع از رسیدن آنها به تهران می‌شود
مدیر مجموعه حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی استان تهران در پاسخ به اینكه برای كنترل ملخ در سطح استان تهران چه اقداماتی انجام شده است؟ گفت: مزارع استان تهران ممكن است از طرف ملخ‌های مهاجر كه از جنوب كشور وارد می شوند مورد هجوم قرار گیرد و در صورتیكه زیاد باشند به استان‌های شمالی هم می‌رسند. معمولا استان تهران كمتر تحت تاثیر این ملخ‌ها هست اما احتمال خطر آن هر سال وجود دارد. اگر هجوم ملخ‌های دریایی به كویت و عربستان صورت گیرد و پایش خوبی در استان‌های جنوبی نداشته باشیم این ملخ‌ها به شمال كشور هم می‌رسند اما به جهت اقدامات خوبی كه در سالهای اخیر در استان های جنوبی كشور انجام شده؛ استان‌های شمالی از جمله تهران با این خطر مواجه نشده اند.

ملخ بومی؛ بیشترین خطر را در حوزه ملخ‌ها برای مزارع استان تهران به همراه دارد
وی با تاكید بر اینكه ملخ بومی استان تهران بیشترین خطر را در حوزه هجوم ملخ‌ها برای مزارع را دارد گفت: برخی سالها جمعیت این آفت انقدر بالا می رود كه در بخش‌های مختلف تولید و زراعت و حتی در اماكن مسكونی و حتی ورزشگاه‌ها دیده می‌شود. امسال هم بر طبق سالهای گذشته اقدامات كنترل و پایش انجام شده است. اما بیشترین مشكلات مربوط به شهرستان‌های دماوند، شمیرانات و فیروزكوه و رباط كریم و پردیس و مقداری هم ری است.

2 هزار و 200 هكتار از مزارع استان تهران برای جلوگیری از آفت ملخ؛ سمپاشی شده است
آقارفیعی با بیان اینكه شبكه‌های مراقبت و پایش مزارع با به كارگیری 25 نفر در بخش خصوصی و دولتی انجام شده است گفت: 25 هزار هكتار زمین در شهرستان‌های مذكور تا اواخر تیرماه انجام می شود. تاكنون(17 خردادماه 1402) برای 2 هزار و 200 هكتار عملیات سمپاشی و كنترل جمعیت ملخ انجام شده است و پایش ها به طور مداوم انجام می‌شود.

باغات مثمر استان تهران؛ مشكلی در خصوص آفت مگس سفید ندارند
این مقام مسئول در سازمان جهادكشاورزی استان تهران در پاسخ به اینكه برای كنترل مگس‌های سفید چه اقداماتی توسط سازمان جهادكشاورزی انجام شده است؟ گفت: كنترل عوامل زیان آور محدوده‌های شهری بر عهده شهرداری‌ها است اما كنترل این آفت كه یك آفت خصوصی است در باغات مثمر بر عهده تولیدكننده و بهره‌بردار است و كاری كه ما می‌توانیم انجام دهیم تامین سموم مناسب این آفت و آموزش به بهره‌برداران است . امسال تا كنون مشكلی در خصوص این آفت در باغات مثمر استان تهران نداشته ایم. سموم مناسب آن تامین شده و بهره‌برداران می‌توانند برای كنترل جمعیت مگس سفید و رعایت دستورالعمل از این سموم استفاده كنند.
فروشندگان آفت‌كش‌ها باید در این حوزه تخصص داشته باشند
وی با اشاره به اینكه حدود 162 فروشگاه مجاز آفت‌كش در استان تهران وجود دارد، درباره شرایط لازم برای اخذ پروانه فروشگاه مجاز آفت‌كش گفت: فروشنده سموم آفات باید در این حوزه تخصص داشته باشد ضمن اینكه مسئولان فنی باید در دوره های سازمان نظام مهندسی شركت كرده و آزمون دهند و پس از آن پروانه فروشندگی سموم آفات را اخذ كنند. سال گذشته از فروشندگی های سموم استان تهران حدود 1 هزار و 130 دفعه از این فروشگاه‌ها بازرسی شده است.
آقارفیعی افزود: در گشت‌هایی كه عمدتا در شهرستان‌های استان تهران انجام می‌شود؛ علاوه بر بازرسان حفظ نباتات؛ بازرسان تعزیرات؛ پلیس اماكن و پلیس اقتصادی حضور دارند. سموم تاریخ گذشته، تمدید پروانه از جمله مواردی است كه متذكر می‌شویم. سال گذشته دو فروشگاه پلمپ شدند. تمامی این اقدامات انجام می‌شود تا بتوانیم سم استاندارد به روز و تاریخ‌دار و مناسب در اختیار بهره‌برداران قرار دهیم.
وی تصریح كرد: برای گزارش مشكلات در حوزه آفات و سموم كشاورزی مردم می‌توانند به سامانه انتشار مراجعه نمایند.

تولید محصولات سالم كشاورزی؛ امری قانونی، الزامی و گسترده است
این مقام مسئول متذكر شد: تولید محصولات سالم كشاورزی؛ امری قانونی، الزامی و گسترده است. ما موظف هستیم به عنوان متولی بخش كشاورزی اقداماتی انجام دهیم تا تولیدات كشاورزی از هر حیث سالم باشند . باقیمانده فلزات سنگین، سموم و كودهای شیمیایی و آفات مواردی هستند كه توسط سازمان جهاد كشاورزی كنترل می‌شود.

برای معرفی محصولات سالم كشاورزی خود در سامانه سماك ثبت نام كنید
وی افزود: بهره بردارانی كه تمایل دارند محصول آنها به عنوان محصول سالم ثبت شود باید در سامانه «سماك- semak.maj.ir» وزارت جهاد كشاورزی ثبت نام نماید. این ثبت نام تا شهریورماه اختیاری است. پس از ثبت نام، كارشناسی كه از طریق سازمان نظام مهندسی به وی معرفی می شود تقویم زراعی و باغی برای این بهره بردار تهیه می كند .تولید بر اساس این تقویم انجام می‌شود و سم و كودی كه برای تولید محصول استفاده می‌شود، مستندسازی و در سامانه ثبت شده و در نهایت بر اساس مستندات، یك كُد به محصول بهره‌بردار داده می‌شود. این كد قابل دسترسی است و مصرف‌كننده می‌تواند به تولیدكننده دسترسی داشته و مراحل تولید محصول را از طریق سامانه ببیند.

تمام كشورهای واردكننده محصولات كشاورزی بر سلامت محصولات تاكید دارند
وی افزود: تولیدات سالم دو وجه دارند. بخشی از این محصولات در داخل كشور استفاده می‌شوند و بخشی دیگر به صادرات تعلق دارند. تمام كشورهای واردكننده محصولات كشاورزی بر سلامت محصولات تاكید دارند. بنابراین صادركنندگان باید به سمت تهیه محصول از مزارع و باغاتی برود كه محصولات سالم داشته باشند.
او در پایان درباره صادرات و واردات محصولات كشاورزی استان تهران گفت: از ابتدای سال تا 17 خرداد؛ 8 هزار و 900 تن صادرات داشتیم كه از دو گمرك و فرودگاه امام خمینی(ره) انجام شده و 900 گواهی بهداشت برای این محصولات صادر شده است. ما ناچار هستیم به سمت توسعه بازار حركت كنیم تا ناترازی بین عرضه و تقاضا را مرتفع كنیم. ضمن اینكه در این مدت حدود 6 هزار و 300 تن واردات داشتیم كه 403 مورد پایش برای آنها انجام شده است.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.



دسترسی سریع
پل مدیریت