پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

درصد شیوع اُتیسم در خانواده‌های متمكّن بیشتر است+فایل صوتی

معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان تهران با تاكید بر اینكه درصد شیوع اُتیسم در خانواده‌هایی كه تمكن بالایی دارند بیشتر از بقیه اقشار جامعه است گفت: جایی به جز مراكز روزانه بهزیستی برای آموزش تخصصی اُتیسمی‌ها نداریم.

1402/04/27
|
11:46
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران؛ یوسف رضایی معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان تهران در گفت و گو با برنامه «پل مدیریت» 24 تیرماه با اشاره به اینكه سازمان بهزیستی در سال 1359 به همت شهید فیاض بخش تشكیل شد و معاونت پیشگیری یكی از معاونت‌های تخصصی سازمان بهزیستی است گفت: این معاونت وظایف سنگینی در راستای تامین سلامت جامعه بر عهده دارد و یكی از این وظایف تاثیرگذار، غربالگری شنوایی كودكان در بدو تولد است كه می‌تواند در صورت عدم درمان در زمان طلایی؛ مشكلات زیادی را برای افراد در سنین بالاتر در پی داشته باشد. با این غربالگری از معلولیت پیشگیری شده یا جلوی شدت آن گرفته می‌شود.

تمام كودكان 3 تا 6 سال غربالگری بینایی آمیلیوپی می‌شوند
وی با اشاره به غربالگری بینایی آمیلیوپی كه یكی دیگر از اقدامات معاونت پیشگیری سازمان بهزیستی است گفت: تمام كودكان 3 تا 6 سال تحت پوشش این غربالگری هستند . خانواده‌هایی كه مشكلات مالی دارند تا حدودی از طرف سازمان بهزیستی برای درمان حمایت می‌شوند تا بعدها منجر به معلولیت نشود.


كودكانی كه امكان نگهداری آنها در خانواده وجود ندارد در مراكز شبانه‌روزی شبه خانواده نگهداری می‌شوند
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان تهران درباره وظایف معاونت اجتماعی سازمان بهزیستی گفت: این معاونت وظیفه دارد از زنان سرپرست خانوار؛ زنان خودسرپرست و كودكان بدون سرپرست حمایت كند.كودكانی كه امكان نگهداری از آنها در خانواده به هر دلیلی وجود ندارد در مراكز شبانه‌روزی شبه خانواده نگهداری می‌شوند تا نزدیكترین شرایط به زندگی خانوادگی راتجربه كنند. تا زمان ازدواج و اشتغال از این كودكان حمایت می‌شود تا روی پای خود بایستند.
او گفت: یكی دیگر از حوزه‌های بهزیستی حوزه اشتغال است كه وظیفه جلب و جذب مشاركت‌های مردمی و مسكن معلولان را بر عهده دارد.

تا كنون 1 میلیون و 900 هزار نفر در بهزیستی پرونده تشكیل داده‌اند
رضایی با تاكید بر اینكه 70 درصد فعالیت‌های سازمان بهزیستی به معاونت توانبخشی باز می‌گردد اظهار داشت: این حوزه تنها نهادی است كه وظیفه دارد از معلولان حمایت كند و نیازهای آنها را پوشش دهد. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی 15 درصد جمعیت جهان دچار معلویت و ناتوانی هستند. اگر ناتوانی سالمندان را در نظر نگیریم باز هم حدود 4 درصد جمعیت جامعه دچار معلولیت هستند. بر اساس تخمین در ایران نزدیك به 4 میلیون معلول داشته باشیم اما تا كنون 1 میلیون و 900 هزار نفر در بهزیستی پرونده تشكیل داده‌اند.برخی به جهت تمكن مالی و اشتغال تمایلی به تشكیل پرونده ندارند اما حمایت‌های بهزیستی فقط به حمایت‌های مالی محدود نیست .متاسفانه برخی مواقع مددكاران سازمان بهزیستی در مراجعه به منازل معلولان با مقاومت روبرو می‌شوند چون ذهنیت جامعه بر این است كه سازمان بهزیستی فقط از معلولان بی‌بضاعت حمایت می‌كند در حالیكه تعداد زیادی از دانش‌آموزان تحت حمایت بهزیستی هستند و حتی افرادی كه تمكّن مالی بالا دارند باز هم نیازمند خدمات بهزیستی هستند.

درصد شیوع اُتیسم در خانواده‌های متمكّن، بیشتر از بقیه اقشار جامعه است
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان تهران با تاكید بر اینكه درصد شیوع اُتیسم در خانواده‌هایی كه تمكن بالایی دارند بیشتر از بقیه اقشار جامعه است گفت: جایی به جز مراكز روزانه بهزیستی برای آموزش تخصصی اُتیسمی‌ها نداریم.

200 هزار معلول تحت پوشش معاونت توانبخشی استان تهران هستند
وی با بیان اینكه معاونت توانبخشی استان تهران 200 هزار نفر از معلولان را تحت پوشش خود دارد اظهار داشت: این معاونت 3 دفتر تخصصی دارد. یكی از این دفترهای مراقبتی به صورت شبانه‌روزی كار می‌كند. برخی خانواده‌ها نمی‌توانند از معلولان خود به دلایل مختلف نگهداری كنند. این معلولان از جهتِ نوع و شدت معلولیت قابلیت نگهداری در منزل را ندارند. بیش از 11 هزار نفر از معلولان استان تهران در 172 مركز شبانه روزی نگهداری می‌شوند.
او افزود: تعداد تخت‌های شبانه‌روزی ما بیش از تمام تخت‌های بیمارستان‌های دولتی استان تهران است. برخی معلولان از زمان پذیرش تا پایان عمر در این مراكز نگهداری می‌شوند.سالمندان (در بیش از 70 مركز)، معلولان ذهنی، بیماران روحی و روانی مزمن، معلولان جسمی- حركتی در این مراكز نگهداری می‌شوند.

4 هزار معلول مجهول الهویه در مراكز شبانه‌روزی استان تهران نگهداری می‌شوند
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان تهران اعلام كرد: حدود 4 هزار نفر از 11 هزار معلولی كه در مراكز شبانه روزی استان تهران نگهداری می‌شوند؛ مجهول الهویه هستند و با حكم قضایی به بهزیستی ارجاع داده می شوند. یارانه دولتی این افراد بیش از 5 میلیون تومان است اما هزینه آنها بیش از این رقم است و با توجه به تورمی كه در كشور وجود دارد؛ اعتراض مراكز نگهداری را در پی داشته چون بسیاری از ساختمان‌های این مراكز استیجاری و دارای هزینه‌های بالا هستند.
او گفت: برخی مراكز نگهداری از معلولان، خصوصی هستند و تحت نظر سازمان بهزیستی فعالیت می‌كنند.عملكرد این مراكز توسط بهزیستی رصد می‌شود.بیش از 80 درصد این مراكز به ازاء نگهداری از معلولان از بهزیستی یارانه دریافت می‌كنند.
وی با اشاره به حمایت دولت سیزدهم از سازمان بهزیستی گفت: علیرغم حمایت دولت باز هم فشار زیادی برای پرداخت ما به التفاوت به خانواده‌ها وارد شود و حتی برخی امكان پرداخت ندارند و این یكی از دغدغه‌های بهزیستی است.

در یكسال گذشته؛ یارانه بهزیستی برای نگهداری از معلولان؛ دو بار افزایش یافته است
رضایی گفت: در یكسال گذشته؛ دو بار یارانه بهزیستی برای نگهداری از معلولان افزایش یافته است. سال گذشته در همین زمان مبلغ یارانه 2 میلیون تومان بود كه در حال حاضر به 4 میلیون و 200 تومان افزایش یافته است.

بیماران ام اس؛ می‌توانند تحت پوشش بهزیستی باشند
وی با تاكید بر اینكه بیماران ام اس هم می‌توانند تحت پوشش بهزیستی باشند گفت: معلولیت به درجات خفیف، متوسط، شدید و خیلی شدید تقسیم‌بندی می‌شود. معلولان می‌توانند با مدارك پزشكی به ادارات بهزیستی منطقه سكونت خود مراجعه كرده و درخواست بدهند. متخصصان كمیسیون تشخیص معلولیت این پرونده را بررسی می‌كنند اگر نوع ضایعه برای بیمار، ایجاد محدودیت كند با تشخیص اعضای این كمیسیون، تحت پوشش بهزیستی قرار می‌گیرند و البته معمولا بیمارانی كه ام اس دارند و در مراحل ابتدایی هستند می‌توانند از خدمات و مزایای سازمان بهزیستی بهره‌مند شوند.

هیچ معلولی پشت نوبت كمیسیون تشخیص و تعیین معلولیت نیست
وی در ادامه گفت: در 3 ماه اخیر ؛ هیچ معلولی پشت نوبت كمیسیون تشخیص و تعیین معلولیت نداریم.
رضایی با بیان اینكه خدمات بهزیستی به مستمری خلاصه نمی‌شود گفت: مبلغ مستمری با توجه به بعد خانوار از 650 هزار تومان تا 2 میلیون و 59 هزار تومان است. خانواده هایی كه سه فرزند معلول دارند در وهله اول 1 میلیون و 300 هزار تومان برای هر فرد معلول مستمری دریافت می‌كنند. اگر بیمار معلولیت شدید یا خیلی شدید هم داشته باشند مشمول دریافت حق پرستاری می‌شوند.

نوبت دریافت حق پرستاری معلولان ضایعه نخاعی به صفر رسیده است
وی تاكید كرد: تعدادی معلول خانواده محور داریم كه پشت نوبت حق پرستاری هستند اما نوبت دریافت حق پرستاری معلولان ضایعه نخاعی به صفر رسیده و این معلولان علاوه بر مستمری ، حق پرستاری 2 میلیون و 300 هزار تومانی و تجهیزات توانبخشی مثل ویلچر و لوازم بهداشتی را كه برای زندگی آنها ضروری است را نه به طور 100 درصد، از سازمان بهزیستی دریافت می كنند.

خانواده‌هایی كه فرزند معلول دارند اما پرونده ندارند به بهزیستی مراجعه كنند
او افزود: خانواده هایی كه فرزند معلول دارند ولی هنوز برای تشكیل پرونده مراجعه نكرده اند می‌توانند پس از ثبت درخواست و تشكیل و تایید كمیسیون معلولیت از مزایا و خدمات بهزیستی بهره مند شوند و در صورتیكه پرونده تشكیل داده اند با مراجعه به بهزیستی؛ مشكل آنها پیگیری خواهد شد.

خدمات بهزیستی اگر صدها برابر هم شود در شأن معلولان نیست
رضایی تصریح كرد: معلولان و خانواده‌های آنها با دردهای زیادی زندگی می‌كنند و خدمات بهزیستی اگر صدها برابر هم شود در شأن آنها نیست. درد خانواده‌هایی كه در خانواده بیمار اُتیسم و معلول ذهنی دارند قابل بیان نیست. برخی مادران نیاز به شسیمی درمانی دارند اما بواسطه داشتن بچه معلول حتی پیگیر بیماری خود نیستند.

هزینه تردد معلولان؛ بویژه معلولان ضایعه نخاعی بسیار بالا است
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان تهران گفت: امسال شاهد اتفاقات بهتری در زمینه خدمات به معلولان بودیم. امیدواریم دولتمردان مطابق نیاز معلولان عزیز به ما بودجه بدهند. معلولان نیازمند درمان و لوازم و مناسب سازی منزل و محیط هستند. تردد معلولان بسیار پرهزینه است و ما هنوز زیرساخت‌های مناسبی برای معلولان نداریم به همین جهت هزینه تردد این بیماران بویژه معلولان ضایعه نخاعی بسیار بالا است.

تیم سیار تشخیص معلولیت بهزیستی در منزل معلولان حضور می‌یابند
وی افزود: حضور تیم سیار تشخیص معلولیت در منزل برای معلولانی كه امكان مراجعه به بهزیستی را ندارند یكی از خدمات جدید بهزیستی است و ویزیت در منزل خدمتی است كه برای سالمندان و بیماران و روان مزمن ایجاد شده است. مراقبت در منزل از سالمندانی كه خانه دارند یكی دیگر از این خدمات است. ولی همه این خدمات پاسخگوی تمامی نیازهای بهزیستی نیست.

21 تیرماه؛ دوازدهمین خانه نگهداری از معلولان استان تهران تاسیس شد
او تاكید كرد: تمام تلاش ما این است كه خدمات بهزیستی را از مراكز تجمعی به خانه‌ها كه بتوانیم حداكثر 10 نفر از معلولان را درآن نگهداری كنیم، منتقل كنیم. مراكزی وجود دارد كه بیش از 1 هزار نفر معلول را نگه می‌دارند. روز چهارشنبه 21 تیر ؛ دوازدهمین خانه نگهداری از معلولان در استان تهران تاسیس شد. سالمندانی كه خانه بزرگی دارند اما نمی‌توانند به تنهایی در آن زندگی كنند می‌توانند به ما اطلاع دهند تا ضمن نگهداری از وی در خانه اش تعداد دیگری از معلولان را بسته به مساحت خانه به آنجا منتقل كنیم تا در كنار هم زندگی كنند.

یك مركز نگهداری موقت بیماران اُتیسم در هفته بهزیستی افتتاح شد
وی از افتتاح یك مركز نگهداری موقت بیماران دارای اختلال اُتیسم در هفته بهزیستی خبر داد و گفت: خانواد‌ه‌هایی هستند كه فرزند اُتیسم دارند و خودشان می‌خواهند از او در خانه نگهداری كنند اما بواسطه كاری مثل درمان مجبور هستند فرزند خود را برای مدتی به مركز نگهداری بسپارند.

جایگاه سالمندان در جامعه تضعیف شده است
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان تهران در پایان این گفتگوی رادیویی تاكید كرد: سالمندان ذخایر استراتژیك كشور ما هستند. آنها قبلا جایگاهی پُر از احترام داشتند كه اكنون تضعیف شده است و فرهنگ ما در این زمینه كاهش پیدا كرده امیدواریم با بازگشت به فرهنگ گذشته دوباره سالمندان عزت و احترام بیشتری داشته باشند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.



دسترسی سریع
پل مدیریت