پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

دلیل 70 درصد جرایم سایبری؛ توجه نكردن كاربران به موارد امنیتی است+فایل صوتی

رئیس پلیس فتای فراجا گفت: توجه نكردن كاربران به موارد امنیتی سایبری كه بعضاً بسیار ساده هستند موجب وقوع بیش از 70 درصد جُرم‌های سایبری است.

1402/07/24
|
12:57
|

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی رادیو تهران، سردار وحید مجید رئیس پلیس فتای فراجا در گفت‌و‌گو با برنامه «پل مدیریت» رادیو تهران در خصوص ارتباط این پلیس با زندگی روزمره مردم گفت: پلیس فتا در سال 82 با دو وظیفه پیشگیری و مقابله با جرائم حوزه سایبری آغاز به كار كرد. با ورود مردم به این حوزه و كسب و كار و ارتباطاتی كه با زندگی آنها عجین شد و تبدیل حوزه آنالوگ به دیجیتال و ارتباط مردم با هم بدون استبداد حوزه جغرافیایی طبیعی بود كه به دلیل «گمنامی هویت» در این فضا مشكلاتی هم برای همگان ایجاد شود چون در این فضا مجرمان سایبری فعال هستند بنابراین باید در این شاهراه اینترنتی نیروی پلیسی برای تامین آسایش فعالیت‌های مردم در فضای سایبری در جمهوری اسلامی ایران به وجود می‌آمد.

ضریب نفوذ تلفن‌های همراه كشور بیش از 100 است
وی با بیان اینكه ضریب نفوذ در تلفن‌های همراه و اینترنت تلفن همراه در كشور بیش از 100 است اظهار داشت: تكنولوژی و فناوری، پدیده‌ای برای راحتی و سهولت دسترسی مردم است و باید در این بین حتما مولفه‌های امنیتی هم دیده شود. بیشتر افراد خانواده‌ها از تلفن همراه استفاده می‌كنند.

ضریب «گمنامی هویت» در پلتفرم‌های خارجی بسیار زیاد است
وی افزود: بسترهایی در این بین مربوط به شبكه‌های اجتماعی داخلی است كه مشكلات آنها در خصوص احراز هویت خیلی نگران‌كننده نیست ضمن اینكه مجرمان سایبری از ترفندهای زیادی برای گمنامی هویت استفاده می‌كنند كه می تواند پلتفرم‌های داخلی را هم شامل شود اما ضریب آن در پلتفرم های خارجی بسیار زیاد است و اكثر كشورهای دنیا هم با آن درگیر هستند. بسیاری از پلتفرم ها مثل اینستاگرام و تلگرام پاسخگوی بسیاری از نیازها و درخواست‌های حوزه پلیسی در ارتباط با پیگیری جرایم نیستند مگر موارد خاص و قاعده مشخصی كه در بسیاری از حقوق‌ بین‌المللی وجود دارد در حوزه پلتفرم‌های خارجی وجود ندارد.

برخی كلاهبرداری‌های سنگین سایبری به آی‌پی‌های خارجی می‌رسد
سردار مجید با تاكید بر اینكه جرایم در حوزه پلتفرم‌های خارجی با داخلی بسیار متفاوت است گفت: اما دلیلی برای آن وجود ندارد كه به شكایت‌های مردم در خصوص این پلتفرم‌ها رسیدگی نكنیم. درست است استفاده از این پلتفرم‌ها در كشور ما ممنوع است اما علاوه بر اینكه مردم در آنها فعالیت می‌كنند، قراردادهایی در حوزه تجاری هم در این بسترها می‌بندند كه وقتی پیگیری می‌شود در پس آن موضوعات مجرمانه وجود دارد. برخی موارد پیگیری توسط پلیس انجام می‌شود و حتی كلاهبرداری‌های سنگینی در فضای سایبر اتفاق می‌افتد كه به آی‌پی‌های خارجی می‌رسیم. در این بین بخش بین‌الملل پلیس فتا این موارد را پیگیری می‌كند اما در برخی موارد حتی به نتیجه هم نمی‌رسند.

بخشی از وظایف اصلی پلیس فتا در حوزه سایبر پیشگیرانه است
وی با بیان اینكه وظایف پلیس فتا بسیار گسترده است گفت: بخشی از وظایف اصلی پلیس فتا در حوزه سایبر پیشگیرانه است. پلیس فتا در حوزه تشخیص و پیشگیری از جرایم، موضوعات مختلف را پیگیری و شناسایی می‌كند و حوزه اجتماعی پلیس فتا دستاوردهای پلیس فتا در حوزه سایبر را به سمع و نظر مردم می‌رساند تا دانش سایبری مردم افزایش یابد.

توجه نكردن كاربران به موارد امنیتی؛ دلیل 70 درصد جرایم سایبری است
وی تاكید كرد: توجه نكردن كاربران به موارد امنیتی سایبری كه بعضا بسیار ساده هستند موجب وقوع بیش از 70 درصد جُرم‌های سایبری است.

پلیس فتا برای پیگیری جرایم سایبری فراملی با پلیس دیگر كشورها در ارتباط است
سردار مجید با اشاره به وظیفه دیگر پلیس فتا در مبارزه با جرایم سایبری گفت: موضوع بعدی مبارزه با جرایم سایبری است كه با دو رویكرد نظام وقوع و كشف(مراجعه به پلیس فتا و طرح شكایت) و برخی موارد دیگر كه لزومی به شكایت مردم ندارد(فروش دارو سلاح) با استفاده از طرح‌های عملیات سایبری به طور سالانه به استان‌ها ابلاغ و اقدامات لازم در راستای آن انجام می‌شود. افزایش تبلیغ و فروش سلاح و مهمات و فعالیت‌های اراذل و اوباش یكی از این موارد است.
او افزود: در حوزه دیگر بحث بررسی ادله دیجیتال حوزه جرایم سایبری است با ضبط تجهیزات سایبری مجرمان، استناد موضوع جرم به تجهیزات در آزمایشگاه‌ها بررسی می‌شود كه بسیار گسترده و بسیط است. برخی جرایم هم فراملی هستند و نیاز است با سایر پلیس‌های فتای دنیا در ارتباط باشیم كه اینكار توسط بخش بین‌الملل پلیس فتا انجام می‌شود. ما برای اشتراك تجربیات در نشست‌های زیادی شركت داریم.
وی با تاكید به اینكه در حوزه اجتماعی باید به موقع در بزنگاه‌ها هشدارهای لازم را به اطلاع كاربران در حوزه جرایم و حملات سایبری(كسب وكارها) برسانیم گفت: نظارت‌های پیشینی و پسیسن هم در راستای نظام مقابله با حوادث رایانه ای بر عهده حوزه اجتماعی پلیس فتا است تا بتوانیم از كاربران در حوزه‌های كسب و كار در برابر حملات هكری و سایبری حفاظت كنیم.

لینك‌های آلوده؛ گوشی را آلوده و حتی مشكلاتی در حوزه مالی فرد ایجاد می‌كند
رئیس پلیس فتای فراجا در ادامه این گفتگوی رادیویی با اشاره به موضوع لزوم توجه نكردن به لینك‌های سرشماره های متفرقه كه از لحاظ زیرساختی و اطلاع رسانی به مردم كار شده است گفت: بمباران آموزش‌های ما یكسال طول كشید تا ذهنیت آن برای مردم ایجاد شد . كلیك بر روی این لینك‌ها، گوشی‌ را آلوده و حتی مشكلاتی در حوزه مالی فرد ایجاد كرده و پیام‌های كلاهبردارانه به لیست مخاطبان ارسال می‌كند.

مجرمان سایبری؛ پنجشنبه و جمعه‌ها، فعالیت بیشتری دارند
سردار مجید با تاكید بر اینكه هموطنان باید چند موضوع كلیدی را مد نظر داشته باشند اظهار داشت: پنجشنبه و جمعه‌ها، مجرمان سایبری افزایش فعالیت دارند. اگر لینكی دریافت كردند در كلیك این لینك‌ها مكث داشته باشند چون در این روزها دسترسی به ادارات دولتی سخت‌تر است.
وی افزود: در هر رویدادی كه در جامعه ما اعن از رویدادهای خوب و بد اتفاق می افتد؛ ارسال لینك های آلوده افزایش می یابند .برای مثال در موقع بلایای طبیعی مثل سیل و زلزله و مناسبت‌ها و رویدادهای ویژه مثل روزهای عزا و اعیاد، لینك های آلوده افزایش می‌یابند. لینك‌های آلوده برای سهام عدالت و لینك‌های آلوده سامانه ثنا كه باید از سرشماره ADLIRAN ارسال شود از دیگر مواردی است كه هموطنان باید به آن توجه داشته باشند.

سهل‌انگاری و عدم توجه به تنظیمات گوشی، موجب كلیك بر روی لینك‌ آلوده می‌شود
او گفت: سهل‌انگاری و عدم توجه به تنظیمات و قابلیت تلفن همراه هم موجب كلیك بر روی لینك‌های آلوده می‌شود و بعضا طمع افراد هم موجب كلیك بر روی این لینك‌ها می‌شود.(هموطنان پس از كلیك بر روی لینك آلوده باید بلافاصله اینترنت گوشی خود را قطع كرده، نرم افزار جدیدی كه اضافه شده را حذف نصب كنند و بلافاصله پس از قطع اینترنت با پلیس 110 و 096380 تماس بگیرند یا به طور حضوری به پلیس فتا مراجعه نمایند.)

زمانیكه در سفر هستیم نباید اطلاعات شخصی خود را به اشتراك بگذاریم
وی تاكید كرد: بهتر است كارهای بانكی با یك گوشی و برای ارتباط با شبكه‌های اجتماعی از یك تلفن همراه دیگر استفاده شود. ضمن اینكه اطلاعات و نوشته‌ها را نباید در حافظه گوشی نگه داشت. می‌توان از نرم افزارهایی استفاده كرد كه از سرقت اطلاعات جلوگیری كنند. باید فكر كنیم هر لحظه امكان دارد گوشی ما هك شود. هموطنان توجه كنند زمانیكه در سفر هستند اطلاعات شخصی خود را به اشتراك نگذارند. این انتزاج فضای سایبری با فیزیك است. برای حریم شخصی خود و دیگران ارزش قائل باشند و از هر اتفاقی عكس نگیرند چون ممكن است هر لحظه اطلاعات گوشی مورد سوء استفاده قرار گیرد. نباید به این برسیم كه حریم شخصی در سایبر افسانه ای بیش نیست.
وی تاكید كرد: باید در سطح ملی امنیت سایبری وجود داشته باشد.

والدین، برای بچه‌ها از سیم‌كارت‌های ویژه استفاده نمایند
رئیس پلیس فتای فراجا در پایان این گفت‌و‌گوی رادیویی به كاربران توصیه كرد: اگر كاربران والدین هستند باید كنترل لازم را روی فرزندان داشته باشند و تلاش كنند برای بچه‌ها از سیم‌كارت‌های ویژه استفاده نمایند و اطلاعات لازم(فرصت‌ها و تهدیدها) را در اختیار كودكان خود قرار دهند.

پل مدیریت را روزهای شنبه و دوشنبه ساعت 12:30 به مدت 40 دقیقه بشنوید.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
پل مدیریت