پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

با افزایش هزینه‌ها؛ تعداد مراكز توانبخشی بهزیستی استان تهران رو به كاهش است+فایل صوتی

معاون توانبخشی بهزیستی استان تهران با اظهار تاسف گفت: مراكز نگهداری و توانبخشی موجود در حال كم شدن و تعطیلی هستند و معمولا ماهی یك یا دو مركز تعطیل می‌شود.

1402/08/03
|
13:54
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران؛ برنامه «پل مدیریت» اول آبانماه با موضوع مناسب‌سازی مبلمان شهری و حضور یوسف رضایی معاون توانبخشی بهزیستی استان تهران و اجرای محمدحسین هاشمی بر روی آنتن رفت.

معلولان، طیف وسیعی از جسمی-حركتی، ذهنی و روان را شامل می‌شوند
معاون توانبخشی بهزیستی استان تهران با تاكید بر اینكه اگر خدمات ارائه شده به معلولان به توانمندسازی آنها منجر بشود یعنی مسئولان كار خود را درست انجام داده اند گفت: معلولان طیف وسیعی از جسمی-حركتی، ذهنی و روان را شامل می‌شوند و حتی سالمندان هم به سه گروه جوان(60 تا 75 سال) میانسال (75 تا 90 سال) و كهنسالان با بیش از 90 سال می‌توانند در حوزه ناتوانی و معلولیت طبقه‌بندی شوند. اینكه معلولان بتوانند از فرصت‌هایی نظیر شغل و حضور در جامعه مثل انسان‌های سالم برخوردار شوند یعنی توانمند شده اند.

مبلمان شهری نامناسب؛ سد راهی برای فعالیت معلولان است
وی تاكید كرد: اگر چه تا كنون شهرداری كارهای بسیاری در حوزه مبلمان شهری برای معلولان انجام داده اما باز هم اگر معلولی شغل مورد نظر خود را پیدا كند اما مبلمان شهری برای او مناسب نباشد باز هم دچار مشكل خواهد شد. نوع مناسب‌سازی كشور ما طوری است كه خوب انجام نمی‌شود. به عنوان مثال موزائیك‌های سكه ای برای نابینایان طراحی شده است اما با یك تعمیر در معابر ، نظمی كه موجب هدایت نابینا می‌شود به هم ریخته و او را مستاصل می‌كند. همینطور نابینایان در آسانسورها هم دچار مشكل هستند در حالیكه با یك برچسب ساده بریل می‌توان این مشكل را مرتفع كرد. به طور كلی اگر محیط برای معلولان مناسب‌سازی نشود آنها رنج بسیاری را متحمل خواهند شد.

دسترسی به مترو و اتوبوس برای معلولان؛ كاری مشكل است
رضایی تاكید كرد: درصد بسیاری از معلولان نمی‌توانند به خدمات مترو دسترسی داشته باشند. اگرچه آسانسور در برخی ایستگاه‌ها وجود دارد اما همچنان معلولان دچار مشكل هستند و اتوبوس‌ها هم همینطور . اگر اتوبوس‌ها مناسب‌سازی شوند باز هم تراكم مسافر به معلولان اجازه استفاده از مسافر معلول را نمی‌دهد.
او افزود: شهرداری ون هایی را برای معلولان در نظر گرفته اگرچه كه كم است ما بسیار به معلولان كمك می ‌كند. این ون ها معمولا رایگان هستند و برخی مواقع با هزینه بسیار كم می‌توان به آنها دسترسی داشت.

سازمان بهزیستی به تنهایی نمی‌تواند خدمات كافی را برای توانمندسازی معلولان ارائه دهد
معاون توانبخشی بهزیستی استان تهران با اظهار تاسف از اینكه خدماتی كه در كشور ما به معلولان داده می‌شود بسیار ناچیز است گفت: ما با نقطه آرمانی فاصله داریم گفت: اما راهبرد ما در این مسیر قرار گرفته و به همین جهت ستاد مناسب‌سازی تشكیل شده است. ما اعتقاد داریم سازمان بهزیستی به تنهایی نمی‌تواند خدمات كافی را جهت توانمندسازی معلولان و ناتوانان ارائه دهد و ما نیازمند همكاری دستگاهای دیگر و اعتبارات بیشتر هستیم.

هر ویلچر برقی، بیش از 40 میلیون تومان قیمت دارد
وی در خصوص تهیه سمعك و ویلچر برای معلولان گفت: تامین سمعك و ویلچر برای معلولان در وظایف برنامه بهزیستی هست اما در حد نیاز آنها نیست. قیمت سمعك به بیش از 10 برابر رسیده و ما قادر به تامین مورد نیاز آن نیستیم. در حوزه ویلچر چون تولید داخلی است وضعیت بهتری داریم .در حال حاضر 900 ویلچر در دست خرید است تا زمان انتظار این معلولان در صف كاهش یابد. البته قیمت هر ویلچر برقی به بیش از 40 میلیون تومان می‌رسد و همچنان نیاز بیش از تعدادی است كه ما تهیه می‌كنیم.

در كنار مستمری ماهانه؛ مجموعه ای از خدمات هم به معلولان تعلق می‌گیرد
رضایی در مثالی گفت: برای معلولان نخاعی؛ مستمری و حق پرستاری ماهیانه پرداخت می‌شود.ضمن اینكه لوازم بهداشتی و توانپزشكی مورد نیاز هم به آنها داد می‌شود اما با تمام اینها برای حداكثر 50 درصد نیازهای آنها خدمت‌رسانی می‌‎شود.

این مقام مسئول همچنین گفت: مستمری برای معلولان یك نفره 720 هزار تومان در ماه است كه اگر معلولیت شدید و خیلی شدید و ضایعه نخاعی داشته باشند 2 میلیون و 100 هزار تومان هم به این مبلغ اضافه می شود. من باز هم تاكید می‌كنم این رقم بسیار ناچیز است اما در كنار اینها مجموعه ای از خدمات هم به معلولان داده می‌شود. برای مثال بهزیستی بخشی از هزینه دانشگاه دانشجویان معلول را پرداخت می‌كند و این هزینه برای معلولیت‌های شدید به طور كامل پرداخت می‌شود.

كمیسیون تشخیص معلولیت ؛ با توجه به نوع معلولیت‌ها تشكیل می‌شود
رضایی معلولان را در گروه های دارای معلولیت‌های خفیف، متوسط، شدید و خیلی شدید جای داد و گفت: كمیسیون تشخیص معلولیت بسته به نوع محدودیت هر 3 تا 4 سال برای فرد معلول تشكیل می‌شود حتی برای افرادی كه معلولیت آنها تثبیت شده هر 10 سال یكبار اتفاق می‌افتد. اما حتی برای تشخیص حوزه معلولیت و اینكه آیا معلولیت پیشرفت داشته یا خیر؛ تشكیل می‌شود.

172 مركز شبانه‌روزی نگهداری و توانبخشی معلولان در استان تهران وجود دارد
معاون توانبخشی بهزیستی استان تهران اعلام كرد: 280 مركز بهزیستی در استان تهران وجود دارد كه 172 مركز آن شبانه‌روزی هستند و تعداد تخت‌های شبانه‌روزی خدمت به معلولان از تعداد تمام تخت‎های بیمارستانی استان تهران بیشتر است.

مراكز روزانه توانبخشی، تنوعی از خدمات را ارائه می‌دهند و از بهزیستی یارانه می‌گیرند
او افزود: 106 مركز روزانه هم داریم كه تنوعی از خدمات را ارائه می دهند و از بهزیستی یارانه می‌گیرند. برای مثال برای معلولان عادی كه خانواده مشخص دارند ماهانه 4 میلیون و 200 هزار تومان و برای معلولان مجهول الهویه كه عمدتا از سالمندان هستند بیش از 5 میلیون تومان به مراكز توانبخشی و نگهداری بخش خصوصی یارانه داده می‌شود. البته بخشی از شهریه نگهداری و توانبخشی هم بر عهده خانواده‌ها است كه امیداوریم به جایی برسیم كه دیگر نیازی به پرداخت هزینه خانواده ها نباشیم.

دوربین‌های مداربسته در مراكز توانبخشی با هدف كاهش معلول‌آزاری و سالمندآزاری نصب می‌شود
رضایی در پاسخ به اینكه خانواده‌های دارای معلول چگونه از مراكز بهزیستی مطمئن شوند با اظهار تاسف از رفتار نامتعارف برخی مراكز گفت: این اتفاقات نباید رخ دهد اما باز هم نباید این اتفاقات را به كل كشور تعمیم دهیم. گاها این فیلم‌ها كه در فضای مجازی منتشر می‌شود مربوط به ماه‌ها و حتی سالهای گذشته هستند كه با فرد متخلف برخورد شده است. ما با نصب دوربین‌های مداربسته در مراكز سعی می‌كنیم معلول‌آزاری و سالمندآزاری را تاحد ممكن كاهش دهیم اما از خانواده‌هایی كه به معلولان سر نمی‌زنند درخواست دارم بیشتر با آنها ارتباط بگیرند تا از شرایط مركز هم بیشتر آگاه شوند و اگر موضوع خاصی وجود داشت به مراكز بهزیستی شهرستان‌ها اطلاع دهند.

مراكز شبانه‌روزی نگهداری از معلولان بر اساس نوع معلولیت به خانواده‌ها معرفی می‌شوند
معاون توانبخشی بهزیستی استان تهران افزود: مراكز شبانه‌روزی نگهداری از معلولان بر اساس نوع معلولیت به خانواده ها معرفی می‌شوند. در این مراكز سالمندان، معلولان ذهنی، جسمی-حركتی و روان نگهداری می‌شوند. معلولانی معمولا برای نگهداری دو گروه هستند. معلولانی كه پرونده دارند و كمیسیون تشخیص معلولیت را گذرانده اند و كارت دارند و بخشی دیگر هم هستند كه به كمیسیون نرفته اند و باید با تشخیص نوع معلولیت به مراكز تخصصی ارجاع داده شود.

اگر معلولان در مراكز توانبخشی روزانه آموزش ببینند نیازی به نگهداری در مراكز شبانه‌‎روزی ندارند
وی با تاكید بر اینكه، توانپزشكی و آموزش جزو اولویت‌ها در مراكز روزانه است، اظهار داشت: تاكید ما بر این است كه معلولان از مراكز روزانه خدمات بگیرند. چون بسیاری از معلولان اگر در این مراكز آموزش بگیرند ورود آنها به مراكز شبانه روزی منتفی می‌شود.

با افزایش هزینه‌ها، رهن و اجاره؛ تعداد مراكز توانبخشی بهزیستی استان تهران رو به كاهش است
رضایی با اظهار تاسف گفت: اتفاق بدی در تهران رخ داده و آن این است كه ساختمان‌ها به صورت افسارگسیخته افزایش یافته‌اند. معمولا بهره بردارهای ما از بخش خصوصی هستند و مجوز و یارانه را البته با شرایطی از بهزیستی دریافت می‌كنند. با افزایش هزینه‌ها و رهن و اجاره تعداد بهره‌بردارها كم شده است. مراكز نگهداری و توانبخشی(روزانه) موجود در حال كم شدن و تعطیلی هستند و معمولا ماهی یك یا دو مركز تعطیل می‌شود. در این شرایط درصد معلولیت معلولان افزایش یافته و خانواده‌ها مجبور می‌شوند با افزایش درصد معلولیت، معلولان خود را به مراكز شبانه‌روزی بسپارند.

امسال یارانه معلولان بیش از 100 درصد افزایش داشته اما باز هم پاسخگوی تورم نیست.
وی با بیان اینكه هر گروهی از معلولان مشكلات خاص خود را دارند متذكر شد: باید خدمات بهزیستی و همه دستگاه‌ها بیشتر شود. امسال یارانه بیش از 100 درصد افزایش داشته اما باز هم پاسخگوی تورم نیست. مسئولان برنامه و بودجه باید نگاهی به معلولان داشته باشند.

15 مركز در تهران برای ارائه خدمات آموزشی به بیماران اُتیسم وجود دارد
معاون توانبخشی بهزیستی استان تهران با بیان اینكه نگهداری از بیماران اُتیسم بسیار سخت است گفت: 15 مركز در تهران برای خدمات آموزشی به این معلولان وجود دارد كه به طور متوسط 30 بیمار اُتیسمی را پذیرش می‌كنند و انصافا افرادی كه این آموزش‌ها را دیده اند در حال حاضر شرایط بسیار بهتری دارند اما این تعداد مركز برای استان تهران بسیار كم است.

او یادآور شد: برخی خانواده ها به خاطر فاصله زیادی كه با مراكز آموزشی بیماران اُتیسم دارند یا به دلایل دیگر نمی توانند این خدمات را دریافت كنند.در حال حاضر مراكز نگهداری شبانه‌روزی برای بیماران اُتیسم در استان تهران وجود دارد اما همچنان بهزیستی نیازمند حضور بهره بردارهای بیشتر است.

یك مركز نگهداری موقت بیماران اُتیسم در تهران‌پارس تاسیس شده است.
رضایی با اشاره به تاسیس مركز نگهداری بیماران اُتیسم در تهران پارس گفت: خانواده‌ها می‌توانند با مراجعه به مراكز بهزیستی استان تهران از خدمات این مركز برای معلولان اُتیسمی خود بهره‌مند شوند.

بهزیستی به كمك خیّران برای تامین اقلام مورد نیاز معلولان بسترگرا و ضایعه نخاعی، نیاز دارد
معاون توانبخشی بهزیستی استان تهران در پایان این گفتگوی رادیویی ضمن قدردانی از تمامی خیّران كشور سه روش را به آنها برای همكاری با بهزیستی پیشنهاد داد: اولین راه؛ مراجعه به معاونت توانبخشی بهزیستی استان تهران است. در حال حاضر ما برای تامین لوازم بهداشتی معلولان بسترگرا و ضایعه نخاعی نیازمند كمك خیران هستیم. خیّران می‌توانند به هر اندازه ای كه می‌توانند این اقلام را كه بسیار برای زنده ماندن این معلولان نیاز است، تهیه كنند. دومین راه مراجعه به واحدهای مشاركت مردمی است و سومین روش هم ارتباط با مراكز نگهداری خیریه است كه با كمك خیرین می‌توانند كیفیت خدمات خود را افزایش دهند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.




دسترسی سریع
پل مدیریت