سعدآباد شنبه تا چهارشنبه از ساعت 14:45 به مدت 70 دقیقه

رادیو تهران

سعدآباد

چرا علیرغم چراغ سبز جوزف بورل، مذاكرات هسته ای به نتیجه نرسیده است؟

مشاور تیم مذاكره‌كننده هسته ای كشور در خصوص روند توافق مذاكرات هسته ای ایران و كشورهای غربی گفت: پیام‌هایی بین دو طرف مبادله می‌شود. ایران چارچوبی را تعیین كرده كه اگر طرف مقابل به آن عمل نكند مجبور به پرداخت هزینه خواهد بود.

1402/08/03
|
13:02
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران؛ سید محمد مرندی مشاور تیم مذاكره‌كننده هسته ای كشور در گفتگو با برنامه سعدآباد رادیو تهران با بیان اینكه آمریكایی ها هر موقع نیاز دارند وارد مذاكره می‌شوند اظهار داشت: آنها همیشه تلاش می‌كنند توافق‌هایی داشته باشند كه بعدا بتوانند به آن عمل نكنند. آنها در این كار شهرت دارند و این در فرهنگشان است. آنها خود را استثنا می‌دانند و بر این باور هستند همه باید به تعهدات عمل كنند الّا خودشان كه هر موقع صلاح بدانند می‌توانند به توافق‌های مذكور عمل نكنند.

وی با بیان اینكه این استثناگرایی آمریكایی‌ها، سابقه تاریخی دارد اظهار داشت: آنها در زمان تصاحب آمریكای شمالی عهدنامه‌هایی را با بومیان آمریكایی امضاء می‌كردند و بعد زیر آن می‌زدند و آنها را می‌كشتند و زمین‌های جدیدتری را تصاحب می‌كردند.

وی درباره تحریم‌های ایران و خُلف وعده طرف‌های مذاكرات بویژه آمریكایی‌ها كه در برجام شاهد آن بودیم گفت: بعد از امضای برجام و اینكه طبق معمول آمریكایی‌ها به تعهد خود عمل نكردند؛ در دوره جدید مذاكرات با سرتیمی دكتر باقری و گروهشان؛ تمام تلاش گروه مذاكره‌كننده ایرانی این بود كه چارچوبی را تعیین كنند تا آمریكایی‌ها دیگر نتوانند به تعهداتشان عمل نكنند بلكه در صورت عدم تعهد مجبور باشند هزینه بدهند به همین دلیل مذاكرات اخیر؛ بسیار طولانی شد و حتی چندین هفته زمان بُرد.

مشاور تیم مذاكره‌كننده هسته ای كشور افزود: در نهایت با توجه به رو به پیشرفت بودن برنامه هسته ای ایران و همینطور جنگ اوكراین؛ آمریكایی‌ها به توافق نزدیك شدند و مذاكره‌كنندگان تقریبا به یك متن واحد رسیدند به طوریكه بر اساس اظهارات جوزف بورل( رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا) متن نهایی كه ایران ارائه داد منطقی بود. در آن مقطع تصور بر این بود كه كار تمام شود. اما مسئله توافق با اختلافات داخلی آمریكا و نزدیك بودن انتخابات میان دوره ای، آمریكایی‌ها عقب كشیدند و پس از آن هم عده ای آشوب كردند و عده ای هم آنها را به آشوب تشویق كردند كه موجب دگرگون شدن محاسبات غربی‌ها شد.

مرندی تاكید كرد: در ماه‌های اخیر با توجه به موفقیت‌های بیشتر برنامه هسته ای ایران؛ بدتر شدن وضع اوكراین و احساس نیاز بیشتر آمریكایی‌ها؛ نهایتا توافق تبادل اسرا و آزادسازی پول‌های مسدودشده ایران میسر شد. در حوزه احیای برجام هم همچنان پیام‌هایی بین دو طرف مبادله می‌شود كه حالا باید ببینیم چه اتفاقی خواهد افتاد.

مشاور تیم مذاكره كننده هسته ای كشور در پاسخ به اینكه برخی جریان‌های سیاسی داخلی و آمریكایی اعتقاد دارند ایران به دنبال كسب امتیاز بیشتر و وادار كردن آمریكایی‌ها به عقب‌نشینی است و از طرف دیگر برخی اعتقاد دارند آمریكایی‌ها امتیاز بیشتر نداده اند و ایران در حال عقب‌نشینی است گفت: آنهایی كه اعتقاد دارند ایران عقب‌نشینی كرده است معمولا حرف غربی‌ها را تكرار می‌كنند و در طول مذاكرات هم از هر آنچه آنها می‌گفتند تبعیت كرده و آن را تكرار می‌كردند اما این حرفا صحیح نیست و داخلی‌هایی كه اینگونه اعتقاد دارند هم می‌دانند صحیح نیست و آنها چشم‌های خود را به روی واقعیت بسته اند. سند آن هم این است كه آخر مذاكرات، اتحادیه اروپا متنی را برای طرف‌های مذاكرات فرستاد و ایران متن را با تغییراتی برای اتحادیه اروپا ارسال كرد كه در نهایت جوزف بورل كه همیشه با آمریكا هماهنگ است متن نهایی را منطقی خواند و حداقل من انتظار داشتم تا سه روز دیگر برای نهایی كردن مذاكرات به وین بازگردیم.اما ناگهان آمریكایی‌ها تعلل كردند و پاسخ نامربوط دادند و قضیه كِش پیدا كرد.

مرندی تاكید كرد: این افراد چشمان خود را بر روی این موضوع می‌بندند كه نهایتا جوزف بورل به متن نهایی ایران، چراغ سبز نشان داد.

مشاور تیم مذاكره كننده هسته ای كشور در خصوص اعتقاد برخی مبنی بر اینكه اگر با غربی‌ها به جز آمریكا مذاكره كنیم منافع بیشتری حاصل خواهد شد گفـت: پیام‌های ایران و آمریكا روشن است و چیزی وجود ندارد كه مانع توافق باشد. در مذاكرات 1+4 هم كه آمریكایی‌ها در اتاق مذاكره حضور نداشتند هم كارها در حال انجام بود. علت اینكه ایران مذاكره مستقیم ندارد این است كه ایران به آمریكا می‌گوید شما اول با ما توافق كن و بعد مذاكره كن.

او تاكید كرد: آنها(آمریكایی‌ها) باید به برجام برگردند و آن را به طور كامل اجرا كنند و عهدشكنی نكنند. ایران از این به عنوان اهرم استفاده می‌كند تا آمریكایی‌ها را ترغیب كند تا دوباره برجام را احیا كنند. اگر نه در برجام، مذاكرات مستقیمی داشتیم كه آمریكایی‌ها به هیچ از تعهدات آن عمل نكردند.

مشاور تیم مذاكره كننده هسته ای كشور در پاسخ به اینكه آیا با توجه به سابقه‌ای كه آمریكا دارد؛ منطقی در ادامه مذاكرات وجود دارد؟ گفت: برای همین همیشه توافق با آمریكا سخت است. همه تلاش تیم دكتر باقری مذاكره كننده ارشد كشورمان در وین هم به همین دلیل انجام شده تا چارچوبی را تعیین كنند كه آمریكایی‌ها نتوانند از تعهداتشان فرار كنند و آنها اول باید ثابت می‌كردند كاری را انجام می‌دهند كه پس از آن ما به تعهداتمان عمل كنیم.

مرندی یادآور شد: در برجام؛ ایران به تمامی تعهداتش عمل كرد اما آمریكایی‌ها عمل نكردند و پس از آن ایران به دنبال آنها دوید تا به تعهداتشان عمل كنند كه متاسفانه اهرمی نداشتیم. این بار؛ اول انها باید حركت كنند. اگر آمریكایی‌ها با این تعهدات پایبند باشند و ما هم قبول داشته باشیم، توافق انجام می‌شود و در صورتیكه این توافق پر از ابهام باشد اهرم‌های فشار ما از بین خواهد رفت و طبیعتا توافق هم شدنی نخواهد بود.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.


دسترسی سریع
سعدآباد