دكتر محمدمهدی لبیبی، از چهرههای برجستهی حوزهی جامعهشناسی كشور از مزایای شبكههای اجتماعی موجود در اینترنت و شیوهی استفادهی درست از این فضاهای پرمخاطب جهانی برای مخاطبان رادیو تهران گفت.
وی تاكید كرد این ابزارهای جدید اجتماعی میتواند یكی از بهترینراههای رسیدن به اخلافیات و صفات انسانی در دنیای مدرن امروز باشد.
دكتر لبیبی در گفتگو با امامی، مجری پشتصحنهی رادیو تهران به این مهم اشاره كرد كه از حدود 30 سال گذشته بسیای از جامعه شناسان بحثی را مطرح كرده و مدعی شدند انسانها در آینده با جامعهای با عنوان جامعهی شبكهای( network society ) مواجه خواهد بود. بزرگان این علم میگویند شیوع این پدیده تحولاتی را در سبك زندگی بشر ایجاد كرده و زندگی ها را به طور كل تغییر میدهد.
این جامهشناس ایرانی افزود: بنابراین زندگی امروز مردم با حضور در فضای مجازی و ارتباطات در این حوزه، كاملا پیشبینی این افراد را محقق كرده و فضای به وجود آمده در سطح جهان با حضور دنیای مجازی برای كسی غیر منتظره نبود.
وی با اشاره به اینكه در جوامع امروزی، بدست آوردن محبوبیت از سوی مردم با جوامع گذشته تفاوت بسیاری دارد گفت: محبوبیتی كه فرد در جامعهی چند دههی پیش كسب میكرد و اعتماد و اعتباری كه دیگران به یك فرد میدادند در جوامع امروزی دچار تحول شد. بشر در حال حاضر در جامعهای زندگی میكند كه اعتماد و اعتبار گذشته را ندارد و اعتبارهای امروزی انگار با تعداد لایكها و فالوورها در فضاهای مجازی سنجیده میشود.
وی در پاسخ به این سوال مجری برنامه كه آیا تعداد دنبال كنندگان افراد در صفحات مجازی میتواند درجهی محبوبیت او را در میان مردم افزایش داده و اعتبار او را بالا برد گفت: به هیچ وجه این طور نیست. نوع اعتماد و علاقهمندی انسانها هم دچار تغییر شده است. یك فردی میتواند در فضای مجازی به صورت واقعی با حرفهای خوب و تاثیرگذار محبوبیت كسب كرده و الگوی بسیار خوبی برای افراد دیگر باشد و یا اینكه با رفتارهای اشتباه و حرفهای غیر اخلاقی كاملا برعكس عمل كرده و ارزش و اعتبار خود را تا حد بسیاری پایین بیاورد.
دكتر لبیبی افزود: به طور مثال چهرههای معروف بسیاری از كشورهای جهان در بجران كرونا بخش زیادی از ثروت خود را برای كم مردن آسیبهای اجتماعی بخشیدند. این عمل به تدریج با انجام چنین مسئولیتهای اجتماعی شخص را به یك الگوی اخلاقی برای طرفدرانش تبدیل كرده و علاوه بر هنرمند یا بازیگر بودن به عنوان انسانی نیك و اخلاق مدار به مردم معرفی میشود.
این مولف و مترجم كتابهای جامعهشناسی ضمن تاكید بر این كه، سرمایههای اجتماعی اگر درست استفاده شود بسیار مثبت بوده و نعمتی بزرگ برای جوامع بوده و دنیا را متحول میكنند گفت: در كشور خودمان هم بیشتر چهرههای ایرانی كه طرفدران قابل توجهی در اینستاگرم دارند در فعالیتهای خیر و انساندوستانه شركت داشته و بیشك حضور این افراد در فعالیتهای خیرخواهانه میتواند نقش بزرگی در بالا بردن ارزش آنان در میان مردم و طرفدارانشان داشته باشد. اینگونه است كه آنان از فضای مجازی و دنیای امروزی بهترین بهره را برده اند.
این جامعهشناس ایرانی كه خود نیز مطالب اینستاگرام و بسیاری از صفحات آن را دنبا میكند، از طرفداران افرادی است كه در این فضا به موضوعات اجتماعی و جامع شناسی و ادبیات و متنها و نقلقولهایی از خود و دیگران میپردازند و به مردم توصیه میكند از تمامی ابزارهای مدرن امروزی برای پیشرفت بهرهمند شوند.
دكتر لبیبی در پایان گفت: فضای اینستاگرام در اختیار كشورهای غربی است و الگوگیری از این فضا بیشتر از كشورهای مولد آنهاست. متاسفانه فیلمهای نامناسب و كلمات غیراخلاقی در فضای اینستاگرام با توجه به الگوپذیری از چنین موقعیتهایی در كشور ما نیز وجود دارد كه متاسفانه بیشتر مخاطبهای این موضوعات را با توجه به شرایط روحی و روانی نوجوانان تشكیل میدهند.