پشت صحنه شنبه تا سه شنبه از ساعت 21:00 به مدت 55 دقیقه

توصیه و فشارهای بیرونی بر جشنواره فیلم فجر پنهان نمی ماند+فایل صوتی

دبیر پیشین جشنواره فیلم فجر با اشاره به فشار و توصیه های بیرونی برای اختصاص رأی هیأت داوران به فیلم های خاص گفت: این فشارها همیشه وجود دارد ولی وظیفه دبیر جشنواره عدم انتقال آنها به داوران است تا بتوانند در شرایط طبیعی تصمیم بگیرند.

1399/11/27
|
10:12
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، ابراهیم داروغه زاده در گفتگوی تلفنی با برنامه پشت صحنه رادیو تهران درباره عملكرد امسال جشنواره با دبیری آقای طباطبایی نژاد اظهار داشت: امسال آقای طباطبایی نژاد دبیر جشنواره بود كه انصافا این دوره از جشنواره خیلی خوب برگزار شد. به هر حال بیماری كرونا در كشور شیوع دارد و خطری برای سلامت بازیگران، سینماگران، اهالی رسانه و مردم بود، با توجه به رعایت پروتكل‌ها و تمهیداتی كه اندیشیده بودند، توانستند كه به سلامت این جشنواره را برگزار كنند.

دبیر پیشین جشنواره فیلم فجر گفت: ساختار اصلی جشنواره در این سال‌ها خیلی تفاوت نكرده است. ساختار اصلی جشنواره فیلم فجر، بخش اصلی مسابقه سینمای ایران است. بهترین های تولیداتی كه در یك سال گذشته توانستند به مرحله نهایی برسند داوری شده و نمایش دارند. به نظرم ساختار خیلی تغییر نكرده است.

وی افزود: درباره رویكرد در انتخاب‌ها و داوری‌ها، سینما جریان و هنر پویایی است و فیلم‌ها بر اساس شرایط اجتماعی و سیاسی ساخته می شود. سینماگر از محیط اطراف خودش انرژی می‌گیرد و با توجه به وضعیت موجود، فیلمش را می‌سازد. مثلا در دوران دفاع مقدس، بیشتر فیلم ها حال و هوای دفاع مقدس را داشتند . همان طور كه سینما در حال پویایی، رشد و تكامل است، طبیعتا با همان شرایط، نوع انتخاب و داوری ها هم تغییر می‌كند.

داروغه‌زاده ادامه داد: جشنواره فیلم فجر، دولتی است. هر دولتی بر اساس شعارهایش قبل از اینكه انتخاب شود و رأی مردم را بگیرد، در حوزه فرهنگی و هنری حتماً شعار هایی داده است. به طبع وقتی انتخاب می‌شود باید به آن شعارها پای‌بند باشد. ممكن است كه یك دولتی در حوزه فرهنگ و سینما مثلا شعارش این باشد كه ما دایره سانسور را كوچك‌تر می‌كنیم یا تیغ سانسور را كندتر می‌كنیم یا سعی می‌كنیم به فیلم هایی كه درباره مسائل سیاسی و اجتماعی هستند، رویكرد بهتری داشته باشیم. طبیعی است كه این فیلم ها بیشتر ساخته شود، بیشتر در جشنواره‌ها حضور پیدا كنند و طبیعتاً انتخاب و داوری نیز تحت تاثیر فیلم هایی است كه به جشنواره ارائه می‌شود. این‌ها خیلی لازم و ملزوم هم هستند.

وی درباره امكان عدم پیش بینی انتخاب دبیر جشنواره برای سال آینده خاطرنشان كرد: سیاست‌های جشنواره خیلی به دبیر ارتباطی ندارد. سیاست‌های كلان فرهنگی نظام با تغییر دولت‌ها تغییر نمی‌كند.

رویكردها و سیاست‌های اجرایی به دولتی كه بر سر كار است، ارتباط دارد و معمولا انتقادات و اعتراضات به داوری‌ها و انتخاب‌ها مربوط می‌شود. داورهایی كه انتخاب می‌شوند، از بین خود اهالی سینما هستند كه باید شایستگی داشته و وزنه‌ای در هنر سینما باشند. باید در آن سال فیلم نداشته و در هیچ فیلمی نیز مشاركت نداشته باشند. طبیعتا انتخاب‌ها خیلی محدود خواهند بود. هر سال حدود حداقل 60 فیلم درخواست می دهند و حدود 30 فیلم انتخاب و نمایش داده می شوند كه در بین همه فیلم‌ها، كارگردانان بازیگرانان و عوامل‌شان نمی توانند داور باشند. به همین دلیل افرادی كه به عنوان داور انتخاب می‌شوند به شكل طبیعی نظر خودشان را اعلام می كنند.

داروغه‌زاده در پاسخ به این سوال كه آیا در دوران دبیری‌اش، نظر داوران بر اساس توصیه و شرایط تغییر كرده است؟، اظهار كرد: به هیچ وجه. شاید اینجا كمی نقش دبیر پررنگ شود. از این نظر كه همیشه این توصیه‌ها و فشارهای بیرونی روی دبیر هست كه در سال‌های مختلف، ممكن است كم و زیاد شده و حساسیت‌ها بیشتر شود. اما دبیر این فشارها را نباید به هیأت داوران منتقل كند تا داوران بتوانند در شرایط طبیعی، رأی‌شان را بدهند و مورد فشار قرار نگیرند كه این وظیفه دبیر جشنواره است. بعضی از سال‌ها بوده كه فشار از بیرون كاركرد داشته و رأی عوض شده است. یك مورد مشخص كه مورد اعتراض هم بود و هنوز هم هست، ماجرای نوید محمدزاده است. می‌خواهم بگویم كه اگر اتفاق بیفتد، پنهان نمی‌ماند. یعنی غیر ممكن است كه بتواند در دراز مدت مسكوت بماند. خیلی سریع خبر پخش می شود و اگر نمی شود مطمئن باشید، این اتفاق نیفتاده است.

وی با اشاره به اینكه داوران یك تیم از قبل هماهنگ شده نیستند گفت: داوران همان سال و همان روزها انتخاب می‌شوند و ممكن است با هم خیلی اختلاف سلیقه و نظر داشته و حتی از نظر محتوایی و مضمونی با هم هم‌سان و هم‌رأی نباشند. به همین دلیل هیچ حرفی نمی تواند پنهان بماند و فاش نشود. اگر توصیه‌ای باشد، حتماً فاش می‌شود. این رأی هایی كه شما هر سال می‌بینید، رأی خود داوران است و طبیعی است كه نظر و سلیقه‌شان ممكن است با گروه داوران دیگر درصدی اختلاف داشته باشد. به هر حال وقتی نتایج اعلام می‌شود، اكثریت موارد را تایید می‌كنند اما ممكن است به 10 تا 20 درصد نقد داشته باشند. طبیعی است كه یك گروه داوری دیگر می تواند در 10 تا 20 درصد نظرش متفاوت باشد.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
پشت صحنه