پشت صحنه شنبه تا سه شنبه از ساعت 21:00 به مدت 55 دقیقه

الحان محلی پس از انقلاب اسلامی، وارد مراسم عزاداری‌ شده است+صوتی

متین رضوانی‌پور، پژوهشگر موسیقی كشورمان گفت: بعد از انقلاب مردم آمدند و الحان محلی را در عزاداری‌ها به كار بردند. آنچه كه خیلی اصیل‌تر و قدیمی‌تر است، موسیقی ردیف دستگاهی است كه از آن استفاده می شود.

1400/05/25
|
17:34
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، متین رضوانی‌پور، پژوهشگر موسیقی و آهنگساز در گفتگوی تلفنی با برنامه پشت صحنه بیست و چهارم مردادماه رادیو تهران در گفتگو با آوید بزرگی درباره موسیقی آیینی گفت: این موسیقی می‌تواند شامل آیین‌های مذهبی و آیین‌های غیر مذهبی مانند آیین‌های برداشت محصول، كار و... باشد و انواع و اقسام مخالف دارد.

وی افزود: موسیقی مذهبی در تمام ایران چه در میان شیعیان و چه در میان اهل تسنن وجود دارد. هر كدام ویژگی و شاخصه‌های خودش را دارد. برای مثال یك جریان در موسیقی مذهبی در منطقه گیلان بر اساس موسیقی ردیف دستگاهی است و یك جریانش برای موسیقی محلی خودشان و گیلانی است، با لحن‌های گیلكی و آوازهای سركوهی و ... . در نقاط دیگر ایران هم به همین شكل است. به لحاظ ارزیابی موسیقایی ، در تمام الحان و نغمات، یك قالب ردیف دستگاهی است كه در تمام شهرهای ایران وجود دارد و یك قالب موسیقی نواحی است.
رضوانی‌پور اظهار كرد: موسیقی نواحی از زمانی كه فرهنگ‌ها شكل گرفت، بوده ولی موسیقی ردیف دستگاهی بیشتر برای مناطق مركزی بوده و آرام وارد نواحی دیگر شده و جنبه ملی گرفته است.

وی در پاسخ به اینكه كدام موسیقی مذهبی شناخته تر شده است؟ گفت: اگر بخواهیم به لحاظ شناخت عوام بگوییم، در یك دهه اخیر به لحاظ اینكه در تلویزیون نیز پخش شده، عزاداری بوشهر، یزد، ترك‌زبان‌ها مخصوصا منطقه اردیبل و زنجان و ... خیلی مشهور است. غیر از این عزاداری‌های تهران و نوحه‌خوانی‌هایش خیلی شناخته شده است.

رضوانی پور درباره مداحی در موسیقی مذهبی عنوان كرد: نوحه ریتم دارد و مانند ترانه و تصنیف است. یك ریتم مشخص دارد، در آن ریتم می‌خوانند و می‌توانند با آن هم‌خوانی كنند. مداحی به صورت آوازی است و ریتم ندارد. یك تفاوت دیگر این دو به اشعار برمی‌گردد كه در مداحی، اهل بیت(ع) و بزرگواران دین را مدح می‌كنند ولی در نوحه‌خوانی بیشتر اشعار برای سوگواری است و خیلی در آن مدح نیست. از 50 سال گذشته به قبل‌تر بررسی كنیم، موسیقی‌های مذهبی و نوحه‌خوانی‌ها بر اساس موسیقی ردیف دستگاهی بوده است. حدودا از 50 سال پیش تا كنون آرام آرام، بعد از انقلاب اسلامی به عنوان مثال گیلانی ها آمدند و الحان محلی را هم در عزاداری‌ها به كار بردند. آنچه كه خیلی اصیل‌تر و قدیمی‌تر است، موسیقی ردیف دستگاهی است كه از آن استفاده می شود.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
پشت صحنه