سیدحسین سلیمی رئیس اتاق بازرگانی ایران و افغانستان در گفتگوی تلفنی با برنامه بازار تهران رادیو تهران، وضعیت فعلی واردات و صادرات ایران به افغانستان و بالعكس را تشریح كرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سیدحسین سلیمی در گفتگو با برنامه بازار تهران با اشاره به واردات ناچیز كالا از افغانستان به كشورمان گفت: سالانه تنها حدود 20 میلیون دلار واردات از افغانستان در ایران صورت میگیرد؛ اما میزان صادرات ایران به افغانستان رقمی حدود دو میلیارد و پانصد هزار دلار است.
وی درباره كالاهای متنوع صادراتی ایران به افغانستان اظهار داشت: كالاهای متعددی در زمینه خوراك، پوشاك، مصالح ساختمانی و مواد نفتی مثل روغن خودرو... به افغانستان صادر می شود. بیشترین صادرات ما از طریق مرز دوغارون و از طریق هرات صورت می گیرد . حدود 8 ماه است كه كالاهای صادراتی افغانستان از طریق بندر چابهار به كشورهای دیگر ارسال می شود. با وصل شدن قطار از طریق بندر چابهار می توان اقلام متعددی از ایران به افغانستان ارسال كرد و همچنین محصولات تولید افغانستان نیز می تواند به راحتی به دیگر كشورها صادر شوند.
سلیمی درباره كشت فرازمینی ایران در افغانستان ذكر كرد: برنامه هایی بر روی كشت فرازمینی و واردات گوشت قرمز و چغندرقند از افغانستان داشتیم كه متاسفانه تا به این لحظه عملی نشده اند. كارخانه های چغندر قند در مشهد به دلیل كمبود این محصول با كمتر از 30 درصد ظرفیت خود مشغول به كارند. در حال اجرایی كردن برنامه هایی مبنی بر ارسال ماشین آلات و بذر برای كشت از جانب ایران و كار از جانب افغانستان در هرات هستیم تا بتوانیم برای واردات چغندرقند با این كشور قرارداد ببندیم. ما طی این قرارداد می توانیم به كشور افغانستان شكر صادر كنیم و یا اینكه با ارسال چغندر قند كشت شده در افغانستان كارخانه های ما در خراسان رونق بگیرند.
وی درباره فعالیت تاجران افغان در ایران خاطرنشان كرد: حدود 130 تا 140 پروژه كوچك و متوسط، از 500 هزار تا 10 میلیون دلار توسط تاجران افغان در ایران شروع شده و در حال انجام است.
سلیمی با اشاره به افغانستان به عنوان بازار هدف برای صادرات ایران و صادرات ایران به كشورهای دیگر افزود: افغانستان سالانه حدود 7 میلیارد دلار واردات دارد كه 2 میلیارد دلار از آن به كشور ایران اختصاص دارد و ما در تلاشیم تا حداقل 50 درصد از سهم واردات این كشور را در دست بگیریم. قطار خواف-هرات كه اخیرا افتتاح شده با كاهش شدید هزینه حمل و نقل نقش بسیار بسزایی در ترانزیت كالاهای ایرانی به این كشور دارد و قطار چابهار- زاهدان- افغانستان هم می تواند تاثیر زیادی در ترانزیت كالا به افغانستان و به دنبال آن صادرات به پاكستان و هندوستان و دیگر كشورها باشد. این ترانزیت كالا می تواند به صورت بالعكس هم صورت گیرد.
سلیمی در ادامه با اشاره به هزینه تعرفه كالا به افغانستان گفت: برخی از كالاهای صادراتی ما به این كشور تعرفه دارد. چون ارز صادراتی باید به كشور برگردد. بخشی از مشكلات همین برگشت ارز است. در گذشته صادرات ایران به افغانستان بر اساس ریال به صورت می گرفت؛ اما اخیراً به دلیل نیاز شدید كشور به ارز بانك مركزی دستور داده تا تعرفهای برای صادرات در نظر گرفته شود و ارز آن به كشور بازگردد كه این دستور باعث ایجاد مشكلاتی در روند صادرات به كشورهای همسایه مثل افغانستان و عراق شده است و در حال بررسی شرایط هستیم تا شاید بتوان راه دیگری برای حل این مشكل پیدا كرد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و افغانستان با اشاره به غنی بودن معادن افغانستان گفت: افغانستان از نظر معادن بسیار بكر است و بسیاری از این معادن دست نخورده اند. یكی از بهترین راه های سرمایه گذاری بخش خصوصی سرمایه گذاری بر روی این معادن است. مواد معدنی آنها می تواند به كشورهای دیگر صادر شده و برخی هم در ایران استفاده شود.
وی با تاكید بر روابط دوجانبه ایران و افغانستان گفت: در حال حاضر نسبت صادرات ما به افغانستان و صادرات افغانستان به ایران بسیار نامتناسب است. طی بررسی های صورت گرفته متوجه شدیم كه برخی از كالاهای افغانستان به كانادا و استرالیا نیز صادر می شود؛ در صورتی كه عمده صادرات آن به ایران محصولات كشاورزی از جمله انار و چلغوز است. مشكل ما این است كه مواد مشابه با هم داریم. وزارت كشاورزی با ورود به این موضوع می تواند راه حلی پیدا كند تا با واردات بیشتر صادرات بیشتری هم به افغانستان داشته باشیم.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.