مرتضی افقه كارشناس مسایل اقتصادی گفت: ردیف ها هزینه ای بودجه بدون اینكه كمترین كمكی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به تولید ملی داشته باشند موجب كسری بودجه سالانه میشوند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، مرتضی افقه در گفتگو با برنامه بازار تهران درباره برخی از مشكلات اقتصادی گفت: باید عوام زدگی از فرمول دادن برای حل مشكلات اقتصادی حذف شود. یكی از مشكلات اقتصادی سادهسازی مساله تورم است متاسفانه بسیاری از افرادی كه در مكاتب اقتصادی طرفدار بازار آزاد هستند ریشه تورم را در نقدینگی میدانند و به دولت و بانك مركزی اصرار میكنند كه نقدینگی را كاهش داده و یا كنترل كند. این حرف درستی است اما اگر ما ریشه افزایش نقدینگی را نشناسیم و آن را حذف نكنیم همیشه این نقدینگی پمپاژ میشود و زمانی كه نسخه میدهند نقدینگی كاهش پیدا كند ركود ایجاد میشود و این چرخه معیوب همچنان ادامه خواهد داشت.یكی از ریشه های تورم نقدینگی است.
وی در ادامه افزود: افزایش نقدینگی عوامل متعددی دارد كه كسری بودجه یكی از این عوامل است و خود كسری بودجه به این دلیل است كه بودجه تعداد زیادی نانخوردارد كه كمكی به تولید ملی نمیكنند درصورتی كه منطق اقتصادی میگوید به هركس دستمزدی دادی باید معادل آن به تولید شما اضافه كند در مقیاس كلی اگر ما واحدی داریم كه از بودجه استفاده میكند باید معادل آن مستقیم یا غیرمستقیم به تولید ملی كمك كند.
افقه ادامه داد: ما در ردیف های هزینه ای بودجه تعداد زیادی ردیف داریم كه صرفا با چانه زنیهای افراد خاص یا افراد ویژه به ردیفهای بودجه اضافه شدهاند بدون اینكه كمترین كمكی به تولید ملی كند.
این كارشناس اقتصادی افزود: ریشه تورم از نظر من این است كه اگر این مساله حل نشود كسری بودجه خواهیم داشت و كسری بودجه منجر به افزایش نقدینگی خواهد شد و اگر ریشه را حل نكنیم و نقدینگی را كم كنیم به دنبال آن ركود رخ میدهد.
وی در ادامه گفت: ما در بعضی از سالها مشكل كسری بودجه نداشتیم و این مساله به این دلیل بود كه كمبود بودجه را با پول نفت جبران میكردیم اما الان كه پول نفت نیست دولت مجبور است از بانك مركزی استقراض كند و چون جیب مردم خالی است نمیتواند اوراق بدهی و سهام بفروشد ناچار است به بانك مركزی متوسل شود و فشار بیاورد. از سویی وقتی نقدینگی كم میشود چون موانع كسب و كار زیاد این این پول وارد چرخه دلالی میشود و درشرایطی كه هم اكنون بسیاری میگویند نقدینگی زیاد است بخش تولید دچار كمبود نقدینگی است كه این خود نشانهای است مبنی بر این كه نقدینگی كشور زیاد است ولی وارد بخش دلالی میشود كه این مساله در نهایت منجربه تورم میشود.
وی در پایان افزود: برخی از مراكز تحقیقاتی از جمله مواردی هستند كه از بودجه كشور استفاده میكنند ولی هیچگونه آورده ای برای تولید ملی ندارد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.