شاه ویسی كارشناس اقتصادی گفت: سوآپ گازی سه جانبه ایران، تركمنستان و آذربایجان ضمن اینكه میتواند مشكلات اقتصادی داخلی را برطرف كند میتواند بستر خوبی برای تعامل سازنده با كشورهای همسایه باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، ساسان شاهویسی كارشناس اقتصادی در خصوص اهمیت امضای قرارداد سه جانبه سوآپ گازی ایران با تركمنستان و آذربایجان در گفتگو با بازار تهران گفت: مهمترین جنبه این قرارداد احیاء یك رابطه چندوجهی سیاسی و اقتصادی است كه به دلیل تحریمها از بین رفته بود.
وی در ادامه افزود: قرارداد سواپ 20 سالهای كه از سال 2004 با نخجوان آذربایجان داشتیم با توجه به رقابتی كه تركها به وجود آورده بودند در حال از دست دادن قابلیت خود بود. از سوی دیگر یك توافق گازی بیش از 75 ساله با تركمنستان داشتیم كه در ادوار مختلف دچار فراز و فرود شد و آنها درصدد افزایش قیمت بودند و در سال 1395 تسویهحساب مالی این سواپ از كالا به نقدینگی صورت گرفت و نهایتا با انباشت بدهیها بهطرف ایران طرف تركمنستانی به دنبال شكایت از ایران رفت. این دو توافق قدیمی كه ظرفیت بزرگی برای استانهای شمالی داشت و بخشی از قابلیتهای گازی ما را میتوانست در منطقه به تحرك وادار كند احیا شده است و به نظر میرسد فرصتی بوجود میآورد كه ظرفیتهای اقتصادی جدیدی را به وجود بیاوریم.
این كارشناس اقتصادی با اشاره به چالشهای دورههای گرمسیری و سردسیری افزود: در گرمسیری چالشی برای نیروگاه های تولیدی داشتیم و در سردسیری با سرد شدن هوا مصرف بخش خانگی افزایش پیدا می كرد و جریان لولههای سراسری جنوب به شمال كشور دچار یخزدگی میشد و به همین دلیل به هموطنان در استانهای میانی توصیه میشد گاز كمتری مصرف كنند تا به هموطنان شمال و شمالغرب كشور گاز برسد. با احیای این دو توافق قدیمی در دورهای از فصلها ضمن استفاده از امتیاز حق انتقال میتوانیم مشكل كسری گاز و افت فشار در تامین سوخت زمستانی استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی، گلستان و سمنان را رفع كنیم.
شاه ویسی با تاكید برا اینكه ایران میتواند بستر بزرگی برای دیپلماسی فعال انرژی باشد گفت: مهمترین مزیت نسبی اقتصاد ملی ایران در قابلیت استراتژی انرژی جهان قرارگرفته است كه اگر از این مزیت هرچه بهتر و بیشتر استفاده كند ضمن اینكه میتواند مشكلات اقتصادی داخلی را برطرف كند میتواند بستر خوبی برای تعامل سازنده با كشورهای همسایه ایجاد كند.
وی در پاسخ به اینكه آیا این قرارداد میتواند ارتباطی با سازمان همكاری شانگهای داشته باشد؟ اظهار داشت: همیشه عنوان كردم كه دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی باید بتواند چند قابلیت را تعریف كند و مهمترین آن این است كه زمانی كه میخواهد دیپلماسی خود را فعال كند بازیگران اصلی صحنه را شناسایی كند. باید سطح دیپلماسی خود را متعادل كند كه این سطح راهبردی، بنیادین یا صرفا عملیاتی است در عین حال ابزارهایی كه قصد داریم در این دیپلماسی استفاده كنیم ابزارهای در اختیار ما است یا ابزارهای تحمیلی، عاریتی و موقت است.
با توجه به تحولاتی كه در منطقه رخداده و با توجه به تحولاتی كه در ساختار دولتی با رویكرد ضرورت تعامل سازنده با كشورهای همسایه به وجود آمده است به نظر میرسد این قرارداد میتواند بستر مناسبی برای ارتقاء سطح همكاری با كشورهای همسایه، برطرف كردن برخی از ابهامات در روابط منطقهای و منافع ملی ایجاد كند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.