مدیركل حقوقی و قوانین سازمان تامین اجتماعی درباره طرح بیمه خانواده ایرانی گفت: در این طرح زنان خانهدار میتوانند با پرداخت حق بیمه به طور مستقل بازنشسته شوند ضمن اینكه در صورت فوت همسر میتوانند از حقوق بازنشستگی همسر هم برخوردار شوند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، بر اساس دستور رهبر انقلاب اسلامی و در اجرای بند «ج-1» الزامات تحقق سیاستهای كلی نظام، قوه مجریه موظف است با كمك مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه و با بسیج دستگاههای مسؤول، برنامه جامع تحقق این سیاستها را شامل تقدیم لوایح، تصویب مقررات و اقدامات اجرایی لازم، در مدت 6 ماه ارائه كند. ایجاد رفاه عمومی، برطرف ساختن فقر و محرومیت، حمایت از اقشار و گروههای هدف خدمات اجتماعی از جمله بیسرپرستان، از كارافتادگان، معلولان و سالمندان و آنچه از اهداف رفاه و تأمین اجتماعی كه در اصول 3، 21، 28، 29، 31 و 43 قانون اساسی آمده است، اقتضا میكند نظامی كارآمد، توانمندساز، عدالتبنیان، كرامتبخش و جامع برای تأمین اجتماعی همگان كه برگرفته از الگوهای اسلامی- ایرانی و مبتنی بر نظام اداری كارآمد، حذف تشكیلات غیرضرور و رفع تبعیضهای ناروا و بهرهگیری از مشاركتهای مردمی باشد، طراحی و اجرا شود. در همین راستا برای برسی بیشتر موضوع، برنامه پل مدیریت رادیو تهران با عمران نعیمی مدیركل حقوقی و قوانین سازمان تامین اجتماعی گفتوگو كرد.
تشكیل دبیرخانه دائمی پیگیری و اجرای سیاست های ابلاغی رهبری در سازمان تامین اجتماعی
نعیمی با اشاره به ابلاغ سیاست های كلی تامین اجتماعی توسط رهبری گفت: یكی از مهمترین كاركردهای دولت و حاكمیت ایجاد رفاه عمومی، برطرف كردن فقر و محرومیت و ارائه خدمات و حمایت های اجتماعی است. سیاست های ابلاغیه رهبری برای تامین اجتماعی جامع و كامل است و به معنای عام كلمه مورد عنایت قرار گرفته است. اولین جلسه مدیران سازمان اجتماعی پس از ابلاغ رهبری تشكیل و دبیرخانه دائمی پیگیری و اجرای این سیاست ها تشكیل شد.لوایح قانونی این سیاست ها باید ظرف 6 ماه تكمیل و به مجلس تقدیم شود تا به صورت قانون درآمده و قابلیت اجرا داشته باشد.
لزوم ایجاد سازوكار كلان فرابخشی برای نظارت بر عملكرد صندوقهای مختلف تامین اجتماعی
وی در توضیح بند 2 ابلاغیه رهبری مبنی بر ایجاد یك سازوكار تخصصی و فرابخشی به منظور حفظ انتظام و انسجام امور مربوط، لایهبندی و سطحبندی خدمات، ایجاد وحدت رویه، اعمال نظارت راهبردی در تكوین و فعالیت سازمانها و صندوقها و نهادهای فعال در قلمروهای امدادی، حمایتی و بیمهای و شكلدهی پایگاه اطلاعات، با رعایت ملاحظات امنیتی مربوط به نیروهای مسلح و دستگاههای امنیتی كشور اظهار داشت: از تحولات مربوط به حوزه تامین اجتماعی همین بند قرائت شده است. تامین اجتماعی بخشی بیمه ای و دارای صندوق های بازنشستگی و حوزه امدای و حمایتی و توانبخشی است. هریك از این نهادها برای خود دستورالعملها و مقرراتی دارند كه خدمات خود را بر این اساس ارائه میكنند و نظارت جامع و كاملی بر تمامی این دستگاه ها وجود ندارد. این بخش میگوید باید یك ساز و كار كلان فرابخشی ایجاد شود تا بر رویهها و خدمات سازمانهای متعدد این سه حوزه نظارت كند. خدمات به سطوح مختلف پایه و تكمیلی دسته بندی می شوند.
در سال جاری تمام كسانی كه بیمه نیستند تحت پوشش بیمه سلامت قرار میگیرند
وی در توضیح اینكه چرا برخی داروها هرچند ساده تحت پوشش بیمه نیستند گفت: شورای عالی بیمه سلامت، قوانین این حوزه را تصویب میكند و سازمانهای بیمهگر تابع این قوانین هستند. اما امسال در قانون بودجه آمده است كه كلیه آحاد جامعه كه بیمه ندارند به صورت رایگان تحت پوشش بیمه سلامت قرار گرفته و از خدمات و هزینه داروهای سنگین آن توسط بیمه بهره مند خواهند شد.
حق بیمه بیمه شدگان، تابع حقوق دریافتی آنان است
نعیمی درباره افزایش حق بیمه كاركنان گفت: مرجع میزان افزایش حقوق شورای عالی كار است. حداقل دستمزدها 56 درصد و سایر سطوح 38 درصد بعلاوه 515 هزارتومان افزایش پیدا كرده و حق مسكن و مزایای دیگر هم رشد پیدا كرد. نرخ تامین اجتماعی ثابت است. 7 درصد سهم بیمه شده، 20 درصد سهم كارفرما و اگر مشمول قانون كار باشند 3 درصد هم بیمه بیكاری است. ما 30 درصد حقوق فرد در مشاغل عادی را به عنوان حق بیمه دریافت می كنیم. حق بیمه امسال هم با توجه به افزایش حقوق بیشتر شده است. مشاغل سخت علاوه بر این 30 درصد باید 4 درصد بیشتر پرداخت كنند چون كاركنان مشاغل سخت مشمول بازنشستگی پیش از موعد با مزایای بالاتر میشوند. هر فردی بر اساس حقوقی كه دریافت میكند مزایای بازنشستگی، بیكاری و فوت دریافت میكند. پرداخت كمتر، دریافت كمتر را به همراه خواهد داشت.
زنان خانهدار با شركت در طرح بیمه خانواده ایرانی از مستمری بازنشستگی برخوردار میشوند
وی در پاسخ به اینكه پوشش بیمه در مقایسه با پیش از انقلاب چقدر رشد داشته است؟ گفت: در حال حاضر بیش از 44 میلیون نفر، معادل بیش از نصف جمعیت كشور تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند. یكی از برنامههای اصلی سازمان تحت پوشش گروههای فاقد بیمه است. دانشجویان یكی از این گروه ها هستند. زنان خانهدار در طرح بیمه خانواده ایرانی می توانند با پرداخت بیمه بازنشسته شوند. تا پیش از این زنان خانه دار تابعیت بیمه ای همسر را داشتند و در حال حاضر می توانند به طور مستقل بازنشسته شوند ضمن اینكه در صورت فوت همسر می توانند از حقوق بازنشستگی همسر هم برخوردار شوند.
سازمانهای بیمهگر باید منابعی داشته باشند تا بتواند پاسخگوی هزینه آنها باشد
مدیركل حقوقی و قوانین سازمان تامین اجتماعی در خصوص بند 3 ابلاغیه رهبری مبنی بر پایبندی به حقوق و رعایت تعهدات بیننسلی و عدمتحمیل طرحهای فاقد تضمین مالی بیننسلی، تأمین منابع پایدار، رعایت محاسبات بیمهای و تعادل بین منابع و مصارف و حفظ و ارتقای ارزش ذخایر سازمانها و صندوقهای بیمهگر اجتماعی به عنوان اموال متعلق حق مردم با تأكید بر امانتداری، امنیت، سودآوری و شفافیت با ایجاد سازوكار لازم گفت: صندوق های بازنشستگی قوانینی دارند كه توسط مجلس یا دولت مصوب شده است. این سازمانها باید منابعی داشته باشند تا بتواند پاسخگوی هزینه آنها باشد. اگر قوانینی تصویب شود كه مستلزم بار مالی باشد اما منابع مالی آن پیش بینی نشده باشد موجب می شود صندوق بازنشستگی مورد تهدید عدم ارائه خدمات و تعهدات قرار گیرد. در سنوات گذشته هم قوانینی تصویب شد كه محاسبه بیمه دقیقی نداشت. این باعث افزایش تعهداتی شد كه صندوق ها برای پرداخت آن دچار مشكل شدند. یكی از چالش های صندوق های بیمه گر، ایجاد منابع پایدار به منظور استفاده آیندگان است. صندوق ها بین نسلی هستند. پرداخت بیمه ما برای مستمری گذشتگان و پرداخت بیمه آیندگان برای مستمری نسل ما استفاده خواهد شد در صورتیكه در این روند تناسبی وجود نداشته باشد، صندوق و ارائه خدمات آن در آینده با مشكل مواجه خواهد شد. تاكید ابلاغیه رهبری هم بر همین موارد است.
اصلاح ساختار و قوانین باید موجب ایجاد عدالت شود
وی درخصوص بند 4 ابلاغیه رهبری مبنی بر اصلاح قوانین، ساختارها و تشكیلات سازمانها و صندوقهای بیمهگر اجتماعی در جهت تأمین عدالت و یكسانسازی قواعد و مقررات بیمهای و جلوگیری از ایجاد و انباشت بدهیهای دولت و رعایت قواعد بیمهای و تأمین بار مالی تضمینشده و بیننسلی اظهار داشت: دونكته مهم اصلاح قوانین و اصلاح ساختارها و تشكیلات سازمانها و صندوق های بازنشستگی در این بند وجود دارد. در كشور صندوق های بازنشستگی متعدد كوچكی وجود دارد كه امكان جذب بیمه شده جدید و ایجاد منابع مالی جدید را ندارند و عملا هزینه های آنها بر دوش وزارتخانه ها و دستگاه هایی می افتد كه به آن وابسته هستند. در این شرایط ساختارها باید اصلاح شوند. اصلاح قوانین هم باید موجب ایجاد عدالت شده و قوانین و مقررات یكسان سازی شوند.
قوانین باید طوری اصلاح شوند كه دولت با انباشت بدهی مواجه نگردد
نعیمی افزود: در راستای حمایت دولت و مجلس بسیاری از كارگاه ها با هدف كاهش هزینه تولید و جذب بیشتر كارگر از پرداخت حق بیمه معاف هستند . وقتی حق بیمه این كارگاه ها توسط دولت پرداخت نشود ارائه خدمات توسط صندوق های بیمه گر با مشكل مواجه می شود. در این بند تاكید شده قوانین باید طوری اصلاح شوند كه دولت با انباشت بدهی مواجه نگردد.
تامین اجتماعی دارای سه حوزه كاركردی امدادی، حمایتی و توانبخشی و و بیمه ای است
وی یادآور شد: در سیاست های ابلاغی رهبری ، سازمان تامین اجتماعی حوزه های امدادی(هلال احمر و ستاد بحران)، حمایتی و توانبخشی(كمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی) و بیمه ای(صندوق های بازنشستگی) را در بر میگیرد. منابع حوزه امدادی از محل پوشش بیمه حوادث، مشاركت های دولتی و مساعدت های دولت تامین می شود. منابع بخش حمایتی با هدف رفع فقر و آسیب های اجتماعی، از طریق منابع دولتی، عمومی و مشاركت های مردمی تامین میشود . حوزه بیمه ای به دو بخش پایه و تكمیلی تقسیم میشود. بیمه پایه از محل حق بیمه ی فرد بیمه شده، كارفرما و دولت تامین میشود و منابع بیمه تكمیلی مشاركت بیمهشدگان و كارفرمایان با مشوق های مالیاتی و پشتیبانی حقوقی دولت تامین میشود.
بیمه تكمیلی بازنشستگی در دستور كار سازمان بیمه تامین اجتماعی
مدیركل حقوقی و قوانین سازمان تامین اجتماعی در انتهای این گفتگوی رادیویی بیان كرد: افرادی كه با حوادث غیرمترقبه دچار ضرر و زیان می شوند از محل حوزه امدادی تحت پوشش قرار می گیرند. سایر سطوح اگر درآمد مكفی نداشته باشند تحت پوشش حوزه حمایتی قرار میگیرند و اگر درآمد مكفی داشته باشند، حق بیمه پرداخت می كنند و دولت هم در حوزه پایه به آنها كمك می كند و كارفرما هم حق بیمه خود را پرداخت می كند و فرد بیمه شده از مزایای آن مثل بیمه بازنشستگی، از كارافتادگی، فوت، كمك بارداری، كمك ازدواج، حقوق ایام بیماری و... برخوردار می شود. بیمه تكمیلی در اینجا به معنی آن است كه بتوان به جز استفاده از خدمات درمانی تكمیلی، بیمه بازنشستگی تكمیلی هم ایجاد شود تا فرد بیمه شده با پرداخت بیشتر حق بیمه از مستمری بازنشستگی تكمیلی هم بهره مند گردد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.