مدیركل سازمان حفاظت محیط زیست استان تهران گفت: كانون ریزگردهایی كه با بادهای مدیترانه ای به كشور ما می آیند، شمال عراق و جنوب سوریه است كه به دلیل بارش بسیار كم دو سال اخیر ایجاد شده اند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، دكتر سعید محمودی مدیركل سازمان حفاظت محیط زیست استان تهران درباره منشا ریزگردهایی كه چندیست در كشور شاهد افزایش آن هستیم به برنامه پل مدیریت رادیو تهران گفت: ریزگردهای غربی از حدود 16 سال پیش كه دوره خشكسالی خاورمیانه آغاز شد استان های غربی كشور ما مثل ایلام ، كرمانشاه، لرستان و خوزستان را تحت تاثیر قرار دادند اما امسال شرایط كمی متفاوت از گذشته است و این ریزگردها به استانهای مركزی مثل اصفهان و تهران و حتی استانهای شرقی مثل خراسان رضوی نیز رسیده اند و دلیل آن خشكی متمادی است كه به دلیل بارش های زیر حد متوسط بخشهایی از خاورمیانه در دو سال گذشته رخ داده كه این بارش كم در 4 تا 50 سال اخیر بیسابقه بوده است.
كانون ریزگردهای خارجی شمال عراق و جنوب سوریه است
وی افزود: بارشها در ماههای پربارش مارس، می و آوریل به شدت كاهش یافته و حتی در برخی نقاط به صفر رسیده است. در چنین شرایطی تالابها خشك شده و بیابانها گسترش پیدا كردهاند. به همین دلیل در جنوب سوریه و شمال عراق، كانونهای تولید ریزگردی به وجود آمده است كه با بادهای مدیترانه ای كه جهت وزش آنها از غرب به شرق است به ایران میرسند. طی ماه گذشته دو موج شدید از نفوذ این ریزگردها به كشور را شاهد بودیم كه تهران را هم تحت تاثیر خود قرار دادند.
محمودی خاطرنشان كرد: بیماریهای جنگل های زاگرس هم به نوعی با ریزگردها مربوط میشود.
عدم رعایت حق آبه ایران توسط افغانستان موجب افزایش گرد و غبار در سیستان شده است
وی در خصوص بادهای 120 روزه سیستان و وجود گرد و غبار در این استان گفت: عدم انتقال حقآبه ایران از رودهیرمند در افغانستان و ایجاد كانون ریزگرد در تالاب بین المللی هامون یكی از دلایل وجود افزایش ریزگردها در سیستان و بلوچستان است. بادهای 120 روزه شمال سیستان علاوه بر ذرات گرد و غبار تالاب هامون موجب حركت شنهای روان میشوند.
هجوم ریزگردها به ایران تا بارشهای فصل آبی جدید ادامه خواهد داشت
مدیركل سازمان حفاظت محیط زیست استان تهران تصریح كرد: به دلیل مسائلی كه ذكر شد انتظار داریم انتقال ریزگردها به ایران تا بارشهای فصل آبی جدید ادامه داشته باشد. این اتفاق مربوط به مرز غربی كشور نیست چون بیشتر این مرز به ویژه قسمت های كردستان و ارومیه پوشیده از جنگل است. هجوم ریزگردها به كشور مربوط به بیابانهای گسترده شمال و مركز عراق و شمال كشور سوریه است كه همراه بادهای مدیترانهای به كشور ما می رسند. رعایت انتقال حق آبه توسط تركیه به كشورهای عراق و سوریه موجب بهبود این شرایط خواهد شد اصلاحاتی همچون بیابان زدایی هم باید در عراق و سوریه انجام شود و البته دیپلماسی فعال كشور ما هم نقشی مهم در این بین خواهد داشت.
تردد خودروهای دیزلی و صنایع دو دلیل عمده آلودگی هوای تهران است
وی با تایید اظهارات گوینده برنامه در بخشی دیگر از این گفتگو مبنی بر اینكه سوخت بسیاری از خودروها پایینتر از استاندار یورو 5 است گفت: این مشكل كمتر شده و كیفیت بنزین بالاتر رفت است اگرچه هنوز شاهد مصرف بنزین با كیفیت پایین تر از یورو 5 در برخی مناطق هستیم. ضمن اینكه مشكل عمده ما در فصل زمستان به خودروهای فرسودهای بازمیگردد كه عمدتا موتورهای دیزلی دارند و از سوخت گازوئیل با كیفیت بسیار پایین استفاده میكنند.
چشم طمع به اراضی محیط زیست ادامه دارد
محمودی در ادامه این گفتگوی رادیویی درباره اقدامات سازمان محیط زیست جهت حفاظت از محیط زیست و حیات وحش استان تهران با اشاره به نقش مثبت بومیان از این هدیه خدادادی گفت: بومیان این منطقه بر خلاف آنچه كه برخی تصور می كنند اتفاقا كمك بزرگی برای سازمان حفاظت محیط زیست هستند. در حال حاضر همكاری بومیان با این سازمان بسیار بیشتر شده است اما تهران مناطق بكر زیادی دارد كه جمعیت بزرگی از حیات وحش را در خود جای داده كه حفاظت از آنها در به دلیل همجواری با كلانشهر تهران كاری بسیار سخت است. چون مجموعههای مختلف ثروتمند در تهران هستند كه چشم به تصرف این اراضی در ارتفاعات دوختهاند.
بخشی از اراضی تصاحب شده استان تهران، باز پس گرفته شده است
وی تاكید كرد:در بحث مبارزه با زمینخواری تمامی نیروهای ما تجهیز شده اند. با همت سازمان حفاظت از محیط زیست در دو سال گذشته حتی یك وجب از این اراضی واگذار یا تخریب نشده است. حتی بسیاری از اراضی كه توسط زمینخواران تصاحب شده بودند با كمك دادگستری و دستگاه قضایی بازپس گرفته شد. اما در حوزه شكار صید هم برخی چشم طمع به حیات وحش این منطقه دارند كه تاكنون تعداد زیادی اسلحه از آنها كشف و ضبط شده و خودشان به دادگستری و دستگاه قضا معرفی شده اند.
حیات وحش استان تهران از طاعون نشخواركنندگان در سال گذشته، مصون ماند
وی از برگزاری كلاسهای آموزشی مستمر برای مردم محلی و روستاهای مناطق حفاظت شده جهت حفاظت از محیط زیست خبر داد و اظهار داشت: یگان حفاظت از محیط زیست هم در كنار این اقدامات كاملا فعال است و با توسعه آبشخورها و جلوگیری از بیماری گونههای حیات وحش در منطقه از آنها حفاظت میكند. به عنوان مثال بیماری طاعون نشخواركنندگان در سال گذشته تلفات زیادی در استانهای البرز و مازندران داشت كه با تمهیدات محیط زیست استان تهران حیات وحش این منطقه از بیماری طاعون مصون ماند.
سازمان محیط زیست برای كنترل سگهای ولگرد، آماده همكاری با شهرداری است
محمودی با اشاره به افزایش تعدا سگهای ولگرد در استان تهران گفت: شهرداری متولی نگهداری و كنترل سگ ولگرداست.جلسات زیادی در این خصوص با شهرداری داشته ایم و این مشكل بارها بررسی شده است. در حال حاضر سایتی برای زنده گیری،نگهداری و عقیم سازی این سگها در جنوب تهران ساخته شده اما فضای آن كافی نیست. در حال حاضر تعداد سگ های ولگرد افزایش یافته كه موجب آسیب به حیات وحش و حتی مردم شده است. سازمان حفاظت محیط زیست آماده ارائه خدمات بیشتر و در اختیارگذاشتن سایتهای نگهداری برای سگهای ولگرد در این حوزه به شهرداری است.
باغ وحش صفادشت همچنان نقاط ضعف بزرگی دارد
محمودی درخصوص وضعیت ومدیریتی باغ وحش صفادشت گفت: ما با مالك باغ وحش و شهرداری این منطقه ارتباط داریم. این باغ وحش در گذشته مشكلاتی عمده داشت كه به آن ورود و برخورد قانونی كردیم و در حال حاضر هم نظارت هفتگی داریم. وضعیت این باغ وحش بهتر شده اما كافی نیست و این باغ وحش همچنان نقاط ضعف بزرگی دارد كه باید حل و فصل شود.
وی افزود: دستورالعمل هایی برای نظارت بر باغ وحش ها داریم با شهردار و دادستان منطقه گفت و گو كرده ایم تا در پی اخطاریههای تند شرایز بهبود پیدا كند. آنها برنامه هایی هم ارائه دادند كه در صورت انجام وضعیت بهتر هم خواهد شد.
قانون، حمایت بیشتری از محیطبانان داشته باشد
محمودی در پاسخ به اینكه آیا هنوز محیطبانان بیدفاع هستند؟ اظهار داشت: آنها جزو نیروهای مسلح كشور هستند اما قوانین به كارگیری سلاح در بخش های مختلف كشور تعریف خود را دارد.بنابراین آنها می توانند بر اساس قوانین از سلاح خود در عرصه های مختلف استفاده كنند. اما اگر قوانین حمایت بیشتری از محیط بانان داشته باشد به ویژه در شرایطی كه شاهدی وجود ندارد و محیطبانان بسیار خسته هستند قطعا شرایط كاری آنها را بهبود خواهد بخشید.
ریزگردها عوامل خارجی هستند، نباید با آنها مواجهه داشته باشیم
مدیركل سازمان حفاظت محیط زیست استان تهران در پاسخ به اینكه برای كنترل و كاهش آلودگی تهران چه اقداماتی انجام شده گفت: بحث آلودگی هوا دو حالت دارد. یكی ریزگردهایی كه از كشورهای خارجی وارد ایران می شوند اما آلودگی های ناشی از وارونگی در كشور رخ می دهد كه كنترل آنها به دست ما است و منشا آن خودروهای دیزلی و صنایع است. در بازه ای از سال ورود این خودروها به مناطق شهری محدود شده و فعالیت صنایع هم تعطیل می شود كه می تواند در كاهش آلودگی تاثیرگذار باشد اما در بحث ورورد ریزگردها به كشور باید مواجهه مردم با این آلودگی كم شود كه منجر به تعطیلی شهر هم خواهد شد.آلودگی ها همچنان با توسعه جوامع بشری وجود دارد اما باید كنترل شود.
سازمان محیط زیست برای كنترل پسماندها برنامه ای جامع دارد
وی در پاسخ به اینكه آی اقدامی برای نجات جنگل های انجام شده یا خیر گفت: جنگل های شمال میراثی ملی هستند سازمان محیط زیست برنامه ای جامع و جدی برای كنترل پسماندها در محیط زیست تدوین كرده و در دستور كار قرار داده است.
درگیری سازمان حفاظت از محیط زیست با زمینخواران زیاد است
محمودی تاكید كرد: حفاظت از محیط زیست در جوار كلانشهرهایی مثل اصفهان و شیراز و تهران بسیار سخت است و عمدتا كارتل های پول و ثروت به اراضی ملی دست درازی می كنند . ما با آنها مشكلات عمده داریم. در شهرهای دیگر زمین ارزش چندانی ندارد اما در كلانشهرها جابجایی مرز و حریم می تواند تبعات زیادی برای زمین های مسكونی یا اراضی ملی داشته باشد . در این شرایط كار برای ما بسیار سخت و است و درگیریهای شدید با متخلفان داریم و پروندههای زیادی به دستگاه قضایی ارجاع می شود از طرف دیگر اجرای احكام بسیار سخت است كه با كمك شهرداران و فرمانداران، وزارت دادگستری و جهاد كشاورزی و منابع طبیعی این احكام اجرا میشوند . در دوسال اخیر اطراف تهران شاهد اتفاقات بدی نبودیم اما در دهه های 60 و 70 اتفاقات بدی را در اطراف تهران شاهد بودیم.
چرای بیرویه احشام موجب از بین رفتن مراتع و وقوع سیل میشود
وی درباره مراتع اطراف استان تهران گفت: در مناطق شهری تهران، چراگاه های زیادی وجود دارد كه پروانه چرا در آنها در اختیار مردم است و بر اساس تاریخ و تعداد احشام از آن استفاده میكنند و رفت و آمدهای ییلاقی و قشلاقی بین لار و ورامین دارند و با آنها مشكل نداریم. اما در این بین با افراد سودجویی هم روبرو هستیم كه قبل از فصل چرا به منطقه وارد میشوند و یا تعداد احشام آنها بیش از مجوز در پروانه است كه در این هنگام همكاران ما با آنها برخورد میكنند . چون چرای بیرویه احشام موجب از بین رفتن مراتع و وقوع سیل می شود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.