معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینكه بیش از 50 سال است كه قانون شكار صید در كشور بازنگری نشده گفت: روند بازنگری این قانون از یك سال و نیم آغاز شد و هم اكنون در انتظار تصویب هیات وزیران جهت ارسال به مجلس است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، حسن اكبری معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در ابتدای گفتگو با برنامه پل مدیریت با بیان اینكه بشر از ابتدای خلقت به طبیعت دست اندازی داشته گفت: نحوه استفاده بشر از طبیعت تقریبا از 150 سال اخیر تا به امروز تغییر كرده و به سمت صنعتی شدن و كشاورزی مدرن پیش رفته است و به تعبیری دخالت ما در طبیعت موجب به هم ریختگی طبیعت شده است. در همین راستا در تمام دنیا دستگاهی با نام محیط زیست به وجود آمده تا موجب دست اندازی كمتر بشر به طبیعت شود.
ذخایر گیاهی و جانوری هم در مناطق 4 گانه محیط زیست مدیریت میشوند
وی در خصوص سیاستهای سازمان محیط زیست برای آسیبهای كمتر به محیط زیست گفت: پروژههای كشور ارزیابی میشوند تا آسیب كمتری برای محیط زیست داشته باشند. همچنین برنامههای حفاظتی ویژه جهت حفظ گونههای در حال انقراض و دچار مشكل لازم است و همینطور ذخایر گیاهی و جانوری هم در مناطق 4 گانه محیط زیست مدیریت میشوند كه 11.9 مساحت كشور را در بر میگیرد.
بازنگری قانون شكار صید از یك سال و نیم پیش آغاز شده است
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینكه یكی از نقصهای قانونی كشور، نبود قانون در حوزه حیات وحش بود گفت: اولین قانون مربوط به حیات وحش كشور مربوط به سال 1346 است و علیرغم تغییر شرایط، هنوز همان قانون استفاه میشود . به همین جهت از یك سال و نیم پیش بازنگری قانون شكار صید آغاز شد. از موضوعات تخریب محیط زیست، مشاركت مردم در حفاظت و نقش دستگاهها در پیشگیری از آسیب به حیات وحش و مجازاتهای شكار در محیط زیست در 20 جلسه در كمیسیون حقوق قضایی دفاع شد و منتظر هستیم پس از تصویب در هیات وزیران به مجلس تقدیم شود.
در تمام دنیا بخشی از حفظ تنوع زیستی بر عهده مردم است
او تاكید كرد: مهمترین نكته ای كه در این قانون دیده شده مشاركت واقعی مردم است. تقریبا هیچ كشوری نیست كه حفاظت از محیط زیست به تنهایی بر عهده دولت باشد بلكه در تمام دنیا بخشی از حفظ تنوع زیستی بر عهده مردم است و این امر به زیرساخت های قانونی نیاز دارد و اقتصادی شدن تنوع زیستی در قاب اكوتوریسم، تكثیر و پرورش و صادرات و واردات برخی گونهها را میطلبد.
امسال با خریداران و فروشندگان پرندگان برخوردهای جدیتری خواهد شد
وی خبر داد: خرید و فروش پرندگان در مغازههای سطح شهر و فضای مجازی موضوعی است كه در لایحه مذكور بسیار مورد توجه قرار گرفته كه امسال برخوردهای جدیدتری با خریداران و فروشندگان پرندگان خواهیم داشت و همینطور برای دستگاههای مختلف آموزشهایی هم انجام خواهد شد.
در برخی روستاهای دورافتاده، دستاندازی به طبیعت بیشتر باشد
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینكه میزان كشفیات شكارهای غیر مجاز در حد سالهای گذشته و نوسان كم است اظهار داشت: اما ممكن است در برخی روستاهای دورافتاده كه فقر بیشتر است دست اندازی به طبیعت هم بیشتر باشد. متاسفانه شكار غیر مجاز كم نیست و تلاش محیطبانان هم به دلیل كمبود نیرو و امكانات نتوانسته در خارج از مناطق حفاظت شده در راستای جلوگیری از كاهش گونههای جانوری تاثیرگذار باشد و بیشتر تمركز ما بر روی مناطق حفاظت شده است.
طی60 سال عوامل متعددی گونههای جانوری ایران در خطر انقراض قرار داده اند
در مجموع مجموع عوامل شكار طی 60 سال گذشته و سلاحهای غیر مجاز و خودروهای تندروی صحرایی و تخریب زیستگاههای جانوران از دشتی به دیم زار موجب شده تعدادی از گونههای جانوری ایران در خطر انقراض قرار بگیرند.
سال گذشته500 هزار هكتار به مناطق 4 گانه حفاظت شده كشور اضافه شد
وی در خصوص افزایش مناطق حفاظت شده گفت: سال گذشته 30 منطقه در شورای عالی بازنگری، اصلاح و ارتقاء داده شده است و در مجموع 14 متطقه ای كه ارتقاء داده شدند 500 هزار هكتار را به مناطق 4 گانه كشور اضافه كردند. امسال هم هدفگذاری ما همان 500 هزار هكتار است كه بخشی از آن نیازمند همكاری وزارت صمت و وزارت جهاد كشاورزی است.
سال 1402 سالی استثنایی در جلب مشاركت های مردمی برای حفاظت از محیط زیست بود
اكبری افزود: سال 1402 سالی استثنایی در حوزه جلب مشاركت های مردمی بود و كارهای بسیار خوبی در حوزه قوانین،آیین نامه ها و دستورالعمل ها انجام شد یكی از این دستورالعملها اجرای برنامه مدیریت مناطق حفاظت شده با مشاركت مردم است كه شالوده آن طبیعتگردی است و مصداق آن آشوراده است و 8 منطقه دیگر در حال انجام است.
اصلاحیه آییننامه طبیعتگردی به تازگی تصویب شده است
وی افزود: همینطور روشهای دیگر تكثیر گونههای در حال خطر انقراض، مشاركت مردم در قالب ماده 38 قانون برنامه ششم با 6 تفاهمنامه در بخش خصوصی برای تكثیر و پرورش گوزن زرد و احیاء آهو در مناطق انجام شده كه نتایج خوبی هم در بر داشته است. اصلاحیه آییننامه طبیعتگردی به تازگی تصویب شده تا طبیعتگردی در مناطق حفاطت شده با مشاركت مردم به بهترین نحو انجام شود.
طبیعت ناسالم برای فرزندان ما رفاهی در بر نخواهد داشت
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با تقدیر از عملكرد رسانه ملی و رسانههای مختلف برای فرهنگسازی در حوزه محیط زیست اظهار داشت: فرهنگ سازی هنوز نیاز به كارهای بیشتری دارد. روستاییان و طبیعتگردها باید بدانند رفاه در یك محیط سالم بوجود میآید. طبیعت ناسالم برای فرزندان ما رفاهی در بر نخواهد داشت.
لازم است شهرداریها به مدیریت پسماند بیش از پیش عمل كنند
وی با بیان اینكه معاونت آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست با آموزش و پرورش و دانشگاهها ارتباط دارد گفت: به جز توجه به مقوله آموزش، سختگیریهایی هم نیاز است و لازم است شهرداریها به مدیریت پسماند بیش از پیش عمل كنند و ناچارا سازمان حفاظت از محیط زیست باید با شهرداران، بخشداران، دهیاران و ... كه مدیریت پسماند را به درستی انجام نمیدهند برخورد نماید و از طرفی هم هرچه مشاركت مردم در این امر بیشتر باشد زودتر به نتیجه خواهیم رسید.
زندهگیری و نگهداری حیوانات در منازل و باغها در جهان رو به گسترش است
این مقام سازمان حفاظت از محیط زیست در خصوص اقدامات پیشگیرانه و مقابله با قاجاق حیات وحش در سال گذشته اظهار داشت: متاسفانه قاچاق حیات وحش و زندهگیری و نگهداری حیوانات در منازل و باغها در جهان رو به گسترش است.
برای مقابله با قاچاق پرندگان زینتی، تعهدات جهانی داریم
این مقام مسئول در سازمان حفاظت از محیط زیست تصریح كرد: همكاری جوامع محلی در قاچاق پرندگان شكاری و بومی مثل شاهین ها و هوبره كه در معرض آسیب هستند، وجود دارد و از طرفی بسیاری از پرندگان زینتی هم از خارج وارد میشوند علیرغم اینكه برای مقابله با قاچاق این حیوانات، تعهدات جهانی داریم.
تا زمانیكه مردم به نگهداری از حیوانات در منزل تمایل دارند، قاچاق وجود خواهد داشت
او تاكید كرد: ما وظیفه برخورد داریم و جلسانی هم با دستگاههای ذیربط مثل فراجا و گمرك همكاری دارد اما نگهداری حیوانات به ویژه حیوانات حیات وحش در خانه موضوعی است كه مردم باید نسبت به آن تمایل نداشته باشند تا زمانیكه این روند وجود داشته باشد قاچاق این حیوانات هم وجود خواهد داشت.
بیش از 3 هزار محیط بان كه غالبا مسلح هستند در مناطق حفاظت شده و آزاد گشت میزنند
وی در خصوص سامانه پایش تصویری حیات وحش گفت: آنچه تا كنون انجام میشده حفاظت سنتی بود است. سازمان حفاظت از محیط زیست بیشتر از 3 هزار محیط بان دارد كه غالبا مسلح بوده و در مناطق حفاظت شده و آزاد گشت می زنند و با كمك اطلاعاتی كه مردم به ما میدهند از ورود شكارچیان غیر مجاز جلوگیری كرده و آنها را قبل از شكار دستگیر میكنند.
دوربینهای پایش حیات وحش در مناطقی از 8 استان نصب شده اند
وی افزود: در سالهای اخیر به سمت هوشمندسازی بخشهایی از حفاظت به كمك سامانه های تصویری در گلوگاهها و نقاط حساس رفته ایم. هر دوربین در بهترین حالت حدود شعاع 5 كیلومتر را پوشش میدهد و طبیعتا در هر منطقه تعدادی دوربین برای رصد نصب میشود. تصاویر دوربینها در نهایت در پاسگاه و اداره پایش میشود. دوربینها تا كنون در مناطقی از 8 استان نصب شده اند كه نتایج خوبی هم داشته است.
با كمك هوش مصنوعی می توانیم واكنش بهتری داشته باشیم
اكبری با اشاره به لزوم بهرهگیری سازمان حفاظت از محیط زیست از هوش مصنوعی گفت: با كمك شركت های دانشبنیان و استفاده از این سامانههای بهرهمند از هوش مصنوعی میتوانیم هشدارهای لازم را دریافت كنیم تا نیروهای ما بتوانند در لحظه واكنش داشته باشند.
بیش از 70 درصد این شكارچیان با اطلاعات مردم دستگیر میشوند
او با تاكید بر نقش مثبت مشاركت مردم در حفظت از محیط زیست گفت: پوشش حفاظت از محیط زیست در مناطق آزاد كمتر است اما در همین شرایط حدود 10 هزار شكارچی غیر مجاز دیستگیر و به مراجع قضایی تحویل داده میشوند. به جرأت میتوان گفت: بیش از 70 درصد این شكارچیان با اطلاعات مردم دستگیر میشوند.
مردم میتوانند با شماره 1540 با سازمان حفاظت از محیط زیست تماس بگیرند
اكبری گفت: مردم میتوانند با شماره 1540 با سازمان حفاظت از محیط زیست تماس بگیرند. علاوه بر این محیطبانان با مردم محلی ارتباط خوبی دارند. به همین جهت مردم به محض شنیدن صدای تیر یا احتمال ورود شكارچیان با محیطبانان تماس میگیرند.
بیش از 2 هزار نمونه زیستی گونههای جانوری در بانك ژن موزه ملی تاریخ طبیعی وجود دارد
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینكه هر كشوری موزه ملی تاریخ طبیعی دارد گفت: موزه ملی تاریخ طبیعی در پارك پردیسان واقع شده و بازدید از ان رایگان است. این موزه بخشهای مختلف با كاركردهای مختلف دارد. بیش از 2 هزار نمونه زیستی گونههای جانوری در بانك ژن این موزه وجود دارد.
ایران بیش از 50 موزه تاریخ طبیعی دارد كه در سال بیش از 400 هزار نفر از آنها بازیدید میكنند
وی با بیان اینكه موزه های تاریخ طبیعی در راستای آموزش و فرهنگ سازی هم بسیار موثر هستند اظهار داشت: ایران بیش از 50 موزه تاریخ طبیعی دارد كه در سال بیش از 400 هزار نفر از آنها بازیدید میكنند كه بخش مهمی از آنها دانشآموز هستند. ضمن اینكه تعداد زیادی از دانشجویان هم برای پژوهشهای خود به این موزهها مراجعه میكنند.
در اجرای پروژههای بزرگ دولتی باید توجه بیشتری به سكونتگاه حیات وحش شود
وی در پایان این گفتگو بر موضوع توجه بیشتر به حیات وحش و منابع آبی به ویژه در پروژههای دولتی تاكید كرد تا سكونتگاه حیوانات حیات وحش با سمت نابودی نرود. چرای دام در بسیاری از رویشگاهها موجب تخریب شده است كه باید به آن هم توجه بیشتری كرد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.