میدان جمهوری شنبه تا چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 60 دقیقه

رادیو تهران

ميدان جمهوري

دكتر جاسبی: عدالت آموزشی؛ یكی از اهداف اصلی تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی بود+فایل صوتی

دكتر جاسبی با بیان اینكه عدالت آموزشی؛ یكی از اهداف اصلی تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی بود گفت: تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی موجب دسترسی همگانی به آموزش عالی شد و تعداد دانشجویان را تا 25 برابر افزایش داد.

1402/11/23
|
10:01
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، برنامه میدان جمهوری 18 بهمن با موضوع توسعه دانشگاه‌ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران با حضور دكتر عبدالله جاسبی عضو هیئت موسس و رئیس پیشین دانشگاه آزاد اسلامی و سمیه فریدونی عضو موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی بر روی آنتن رفت.

جاسبی: جنگ تحمیلی و گروهك‌ها موجب تعطیلی دانشگاه‌ها در بدو پیروزی انقلاب اسلامی شدند
دكتر جاسبی ضمن تبریك دهه فجر انقلاب اسلامی در خصوص تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی مجموعه ای از مشكلات مواجه بودیم كه با هدایت امام (ره) و همكاری مردم مبتنی بر ارزش‌های اسلامی یكی یكی پشت سرگذاشته شد اما جنگ تحمیلی و مشكلاتی كه گروهك‌ها در بدو انقلاب اسلامی ایران ایجاد كردند به مشكلات قبلی اضافه و منجر به تعطیلی دانشگاه‌ها شد.

جاسبی: جنگ تحمیلی موجب شد تعدادی از اساتید و دانشجویان به جبهه‌ها بروند
دكتر جاسبی گفت: جنگ تحمیلی موجب شد تعدادی از اساتید و دانشجویان به جبهه‌ها بروند از سویی دیگر بر تعداد داوطلبان كنكور برای ورود به دانشگاه اضافه می‌شد كه به یك معضل تبدیل شده بود. پس از حادثه 7 تیر هم مشكلاتی دیگر افزوده شد.

جاسبی: امام خمینی(ره) از تاسیس دانشگاه آزاد حمایت كردند
او افزود: در یكی از جلسات شورای مركزی حزب جمهوری اسلامی به اتفاق مقام معظم رهبری در سمت دبیركل حزب و بنده به عنوان دبیر جلسه حضور داشتیم این مشكل مطرح شد و بلاتكلیفی جوانان به عنوان یك معضل مطرح شد. در آن زمان دشمنان به دنبال تجزیه كشور بودند و بودجه عملا برای جبهه‌ها می‌رفت در آن جلسه من طرحی را مطرح كردم كه آموزش مردمی با هزینه خود مردم در كشور راه اندازی شود كه مورد تایید قرار گرفت و من مسئول تهیه اساسنامه آن شدم. در زمان جنگ، تاسیس چنین دانشگاهی نیازمند حمایت جدی امام خمینی(ره) بود و ایشان از طرح حمایت و آن را اعلام كردند.

جاسبی: دانشگاه آزاد در یك سال پاگرفت و با استقبال مردم مواجه شد
دكتر جاسبی افزود: پس از تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی ضوابطی تعیین شد اما شرایطی برای ورود به دانشگاه‌های دولتی مثل محدودیت سنی وجود داشت كه در دانشگاه آزاد محدودیتی برای آن وجود نداشت و همینطور ما می‌خواستیم این دانشگاه در سطح كشور ساخته شود. در طول یك سال دانشگاه آزاد شكل گرفت و تكامل یافت و با استقبال مردم هم مواجه شد. پیش از انقلاب دانشجویان برای طی مراحل تكمیلی باید به خارج كشور می‌رفتند و در سالهای آخر حكومت پهلوی تعدادی فوق لیسانس در دانشگاه تهران و شهید بهشتی راه افتاده بود اما ما نیازمند الگویی بودیم تا بتوانیم به صورت غیر متمركز(بدون اینكه در چارچوب دولت باشد) و با وجود اساتیدی كه در كشور داشتیم در سطوح بالاتر هم دانشجو داشته باشیم.

جاسبی: یكی از اهداف اصلی تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی عدالت آموزشی بود
رئیس پیشین دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینكه یكی از اهداف اصلی تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی عدالت آموزشی بود گفت: پیش از انقلاب اسلامی ایران حدود 160 هزار نفر بود و این تعداد نشان از تعداد اندكی دانشگاه در مراكز استان‌ها داشت كه افراد خاصی به آن دسترسی داشتند. اما دانشگاه آزاد اسلامی موجب شد تعداد دانشجویان به حدود 3.5 تا 4 میلیون نفر برسد و این تعداد حدود 25 برابر شد و در منطقه از نظر سرانه دانشجویی رتبه اول را در اختیار گرفتیم و به كشورهای اروپایی رسیدیم.

جاسبی: دانشگاه آزاد اسلامی در دهه دوم عمر خود، توسعه كیفی پیدا كرد
وی با تاكید بر لزوم كیفیت آموزشی گفت: توسعه كمّی در نقطه ای به توسعه كیفی تبدیل می‌شود و این اتفاق هم در دهه دوم تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی روی داد. تاسیس این دانشگاه، راه را برای دانشگاه‌ها و مدارس غیر دولتی دیگر باز كرد.

جاسبی: در دهه اول انقلاب، بسیاری از نهادها به شدت مخالف تاسیس دانشگاه آزاد بودند
او گفت: در دهه اول انقلاب، شورای عالی انقلاب فرهنگی و برخی نهادهای دیگر به شدت مخالف تاسیس دانشگاه آزاد و مدارس غیر دولتی بودند . مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی و مرحوم آیت الله مهدوی كنی برای دانشگاه‌های آزاد و مدارس غیر دولتی پیش امام خمینی(ره) رفتند و امام(ره) هم در سخنرانی به این امر اشاره كرد و مانند آبی بود كه بر روی این مخالفت‌ها ریخته شد. از همان موقع بود كه كار شروع شد و الان كمتر شهری در ایران وجود دارد كه مركز آموزش عالی نداشته باشد.برای ریشه‌كنی بیسوادی باید همه مردم به آموزش عالی راه پیدا كنند.

جاسبی: در حال حاضر 20 درصد دانشجویان كشور به صورت رایگان تحصیل می‌كنند
او گفت: ایجاد دانشگاه آزاد اسلامی و تمامی دانشگاه‌های غیر دولتی یك موضوع اجتناب‌ناپذیر برای كشور بودند. در حال حاضر هم فقط حدود 20 درصد از دانشجویان به صورت رایگان تحصیل می‌كنند و مابقی در دانشگاه‌های مختلف از جمله دانشگاه‌های دولتی شهریه پرداخت می‌كنند. الان حتی شهریه دانشگاه‌های دولتی بیشتر از دانشگاه آزاد است.

جاسبی: در آموزش عالی پیشرفت خوبی داشتیم اما در اقتصاد مشكلات زیادی داریم
او گفت: اساتید ما در ماه حدود 30 میلیون تومان حقوق می‌گیرند و این حقوق تفاوت فاحشی با كشورهای اروپایی دارد و عملا با این شرایط، فرار مغزها انجام می‌شود. اگرچه ما در حوزه آموزش عالی و حوزه نظامی پیشرفت خیلی خوبی داشتیم اما در اقتصاد مشكلات زیادی داریم كه روی فرهنگ و دانشگاه‌ها و مهاجرت نخبگان تاثیر گذاشته است. اما ما همچنان امیدواریم و قطعا كشور ما این مشكلات را پشت سر خواهد گذاشت.

جاسبی: برای تحقق اهدافمان در خصوصی‌سازی به دستورات رهبری عمل كنیم
وی در پاسخ به اظهارات هدی فلاح مبنی بر اینكه دولت‌ها ادعا دارند طرفدار خصوصی‌سازی هستند اما در عمل آن را بر نمی‌تابند گفت: اگر به آنچه در قانون اساسی آمده و امام راحل(ره) بر آن تاكید داشته و رهبر معظم انقلاب بر آن تاكید دارند عمل كنیم و كارهایی كه می‌تواند بخش خصوصی آنها را محقق كند را به بخش خصوصی بسپاریم مشكلاتمان مرتفع می‌شود. در هر كشوری نیروهای مسلح باید باشند اما نباید هر چیزی مثل خودروسازی را دولتی كنیم. دولت ها نباید نگران كارتل‌ها و تراست‌ها باشد.

جاسبی: اقتصاد باید به دست مردم و به شكل رقابتی باشد
او تاكید كرد: راه آن، همان راه اروپا اما به شكلی كامل است. اقتصاد باید به دست مردم و به شكل رقابتی باشد. در این صورت است كه كارایی افزایش می‌باید. بخش خصوصی ما عملا بخش خصوصی نیست چون می‌توانند به آنها دیكته كنند. تعداد كارمندان دولت باید كم شود. با این سیستم اداری تمام درآمدها برای حقوق می‌رود. رئیس جمهور هم بر این امر تاكید دارند كه مجوزها(در راستای توسعه بخش خصوصی) باید به آسانی داده شود كه البته كارهایی هم در این راستا انجام شده است.

جاسبی: در زمان ریاست بنده در دانشگاه آزاد اسلامی؛ حداقل هزینه را داشتیم
جاسبی در آخر گفت: مردم اروپا از حداقل رفاه برخوردارند چون شبكه‌سازی صورت گرفته این در حالی است كه فاصله طبقاتی در آمریكا بسیار زیاد است. در زمان ریاست بنده در دانشگاه آزاد اسلامی، نسبت كارمند به دانشجو مشخص بود و ما حداقل هزینه را داشتیم.



سمیه فریدونی: منظور از توسعه آموزش عالی، تعداد و تنوع موسسات و دانشگاه‌ها است
سمیه فریدونی عضو موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی در خصوص تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی در راستای توسعه دانشگاه‌ها گفت: توسعه در حوزه آموزش عالی، مفهومی متفاوت است ما نگاهمان ناظر به افزایش تعداد و انواع موسسات و دانشگاه‌های آموزش عالی است.

فریدونی: توده ای شدن آموزش عالی در جهان، پس از جنگ جهانی دوم روی داد
او افزود: بعد از جنگ جهانی دوم؛ نیاز به بازار كار،مطالبات برابری خواهاه مردم و چالش های اقتصادی دولت ها موجب باز شدن درهای دانشگاه ها به روی مردم شد و پدیده گسترش آموزش عالی در جهان با مفهوم توده ای شدن آموزش عالی اتفاق افتاد.

فریدونی: توسعه اموزش عالی، یكی از دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران است
عضو موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی در ادامه گفت: مشابه همین اتفاق در ایران روی داد. توسعه دانشگاه‌ها در ایران عدالت‌خواهی و فرصت برابر دسترسی به دانشگاه‌ها در كنار افزایش جمعیت(پیك نسلی) و نیاز به دانشگاه‌ها و چالش‌های امنیتی و اقتصادی برای دانشجویانی كه در خارج تحصیل می‌كردند موجب شد تا ایده گسترش دانشگاه‌ها در ایران پس از انقلاب اسلامی مطرح شود. این توسعه یكی از دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران است.

فریدونی: از دولت انتظار داریم كه كیفیت آموزشی دانشگاه‌ها را تضمین كند
فریدونی گفت: پس از توده ای شدن دانشگاه‌ها در جهان پس از جنگ جهانی دوم؛ پولی شدن دانشگاه‌ها مطرح شد چون دولت‌ها از پس پرداخت هزینه‌ها بر نمی‌آمدند. در اینجا دولتها نقش ناظر را ایفا كرده و گزاره‌های تضمین كیفیت را محقق كردند. ما هم از دولت انتظار داریم كه كیفیت آموزشی دانشگاه‌ها را تضمین كند.

فریدونی: آموزش عالی در شهرها دستاوردهایی دارد كه لزوما از جنس دانش نیست
عضو موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی تاكید كرد: نظام تضمین كیفیت كه در آن نقش نظارتی دولت پررنگ است بسیاری از مشكلات ما را برطرف می‌كند از طرف دیگر باید ببینیم دانشگاه با ورود به شهرهای مختلف چه تحولاتی را ایجاد كردند. دانشگاه، ماهیت جداگانه ندارد بلكه دستاوردهایی به همراه دارد كه لزوما همه آنها از جنس دانش نیست. ما باید از فرصت دانشگاه‌ها برای پیشرفت استفاده كنیم.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
میدان جمهوری