رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش كشورمان از مردم درخواست كرد: گونههای آبزی غیربومی نخرند. این گونهها مثل لاك پشت گوش قرمز و ماهی قرمز به شدت حیات وحش كشور را به خطر میاندازند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، مهندس محمد كرمی رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش، تاریخ طبیعی و ذخائر ژنتیكی در گفتگو با برنامه پارك پردیسان با تاكید بر اینكه سگ و گربه كاركرد خود برای انسان را در جوامع شهری از دست داده اند گفت: انسان پیش از این به این حیوانات نیاز داشته به همین دلیل از آنها نگهداری میكرده است. شهروندان به این حیوانات غذا می دهند و به آنها ترحم می كنند و در نتیجه جمعیت آنها كنترل نمیشود. در بسیاری كشورها شهروندان برای غذادادن به حیوانات جریمه میشوند.
جمع آوری و نگهداری از گربهها و سگهای سطح شهر، هزینه بالایی دارد
وی با بیان اینكه با مسئولان شهرداری جلسات زیادی در راستای جمع آوری این حیوانات برگزار كردهایم گفت: جمعآوری و نگهداری این حیوانات هزینه زیادی دارد . تعبیه مكان های نگهداری خارج از شهرها هم هزینه بالایی دارد اما در صورت ایجاد این مراكز بهتر است همشهریانی كه قصد غذادهی به این حیوانات را دارند به این مراكز مراجعه كنند.
وی با اشاره به تغذیه گربه ها از سطل های زباله شهرداری گفت: اغلب سطلهای زباله شهرداری بدون درپوش هستند و گربهها میتوانند به راحتی در آن وارد شده و تغذیه كنند بنابراین پسماندها باید بهتر مدیریت شوند. تعداد زیاد این حیوانات زیانبار است.
بیش از 60 درصد بیماریها، بین انسان و حیوان مشترك هستند
كرمی افزود: بیش از 60 درصد بیماریها زئونوز هستند بنابراین كنترل نكردن این حیوانات در شهرها میتواند در آینده موجب افزایش بیماریهای مشترك شود.
گوینده برنامه در ادامه به بیماری توكسوپلاسما اشاره كرد و گفت: توكسوپلاسموز موجب سقط جنین، كوری كودكان وتغییر طرز فكر انسان و موجب بروز اشتباهات فاحش شده و از دقت آنها می كاهد .
كاهش گونههای كلیدی، منجر به تغییرات اساسی در جمعیت سایر گونهها میشود
كرمی در ادامه این گفتگو با اشاره به سوم مارس(12 اسفند) روز جهانی حیات وحش گفت: هدف از نامگذاری این روز افزایش آگاهی در این حوزه است. منظور از حیات وحش، كلیه موجودات زنده در اكوسیستم های طبیعی به جز انسان و حیوانات اهلی است. شعار امسال هم "احیاء گونههای كلیدی به منظور بازسازی بوم سازگان" است. گونههای كلیدی گونههایی هستند كه كاهش جمعیت در آنها میتواند منجر به تغییرات بیش از حد معمول در سایر گونهها شود. به طور مثال یك درخت میتواند مزایای زیادی برای حیوانات داشته باشد بنابراین قطع این درخت میتواند موجب كاهش جمعیت، مهاجرت و حتی انقراض نسل برخی حیوانات شود و یا گونهای علفخوار از حیوانات هم میتواند موجب جابجایی بذر گیاهان شود و از طرفی غذای حیوانات دیگر را هم تامین كند. اگر این گونه علفخوار از بین رود گوشتخواران چون غذایی برای تغذیه ندارند از بین میروند و حتی گیاهان با افزایش یا كاهش شدید روبرو شوند. با كاهش گونههای كلیدی، برخی حیوانات و گیاهان به صورت كنترل نشده افزایش و برخی دیگر كاهش مییابند.
گونههای آبزی غیربومی، حیات وحش كشورمان را به مخاطره میاندازند
وی در خصوص خرید ماهیهای قرمز و مارهای آبی، لاك پشت و دیگر گونههایی كه برخی هموطنان با نزدیك شدن به نورزو خریداری میكنند گفت: رها كردن ماهیهای قرمز در ایستگاه های آبی كشور بسیار خطرناك است و میتواند سایر آبزیهای كشورمان مثل ماهی مثل قزل آلای خال قرمز را از بین ببرد و حتی موجب بیماری های ناشناخته و پوستی در انسان شود. خرید گونه های آبزی غیربومی مثل لاكپشت گوش قرمزشرق آسیا به دلیل اینكه گوشتخوار است خطرناك است.این لاكپشت میتواند لارو و تخم ماهی ها را بخورد و از طرفی چون شكارچی طبیعی ندارد میتواند به شدت افزایش یابد و موجب از بین رفتن گونههای آبزی بومی كشورمان شود.
هموطنان، فروش آبزیان غیربومی را به 1540 اطلاع دهند
او تاكید كرد: همه آن چیزی كه ما داریم وابسته به طبیعت است. ما نمی توانیم چیزی خارج از طبیعت داشته باشیم. تولید واكسنها همگی متعلق به طبیعت است و توانسته نیازهای بشر را رفع كند. از همه هموطنان می خواهم این حیوانات را نخرند و در صورت مشاهده به نزدیك ترین یگان حفاظت محیط زیست مراجعه كرده و یا با شماره 1540 تماس بگیرند. یك محموله لاك پشت هم به تازگی توسط همكاران حفاظت محیط زیست مصادره شده است.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.