نبیان كارشناس ارشد محیط زیست با اشاره به مضرات غذارسانی بدون هماهنگی با محیط زیست گفت: غذارسانی نابجا به حیوانات موجب از بین رفتن اكوسیستم طبیعی شده و غلبه گونههایی از حیوانات را نسبت به گونههای دیگر موجب میشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، مهدی نبیان كارشناس ارشد محیط زیست، مستندساز و پژوهشگر درباره اینكه آیا باید در زمان برودت هوا به حیوانات كمك كرد یا خیر؟ به برنامه پارك پردیسان گفت: حیوانات حیات وحش میلیونها سال قبل از خلق انسانها نیز وجود داشته و بدون كمك انسانها زیستهاند و ما نباید در این مسئله دخالت كنیم.
غذارسانی نابجا به حیوانات، تعادل اكوسیستم را از بین میبرد
وی افزود: زیرا در این صورت با كمك ما حیوانات ضعیف میتوانند به بقای خود ادامه دهند و این اتفاق منجر به انتقال ژن حیوانات ضعیفتر به نسلهای آینده و افزایش بیماریهای حیات وحش میشود. ضمن اینكه غذادادن به حیوانات موجب افزایش وابستگی آنها به انسانها شده و حیوانات را از بیابانها و جنگلها به شهرها میكشاند كه منجر به درگیر شدن برخی حیوانات با سگهای گله شده و تصادفات جادهای شده و آسیب حیات وحش را در پی دارد.
وی افزود: باید پرونده غذارسانی به حیوانات را برای همیشه بست. ما نمیتوانیم به تمامی حیوانات به طور یكسان غذارسانی كنیم و این كار باعث می شود تا تولید مثل گونه های مشخصی كه دسترسی به غذا دارند، افزایش یافته و آنها به گونه غالب تبدیل شوند و دیگر گونهها را در طبیعت حذف كند و این اتفاق تعادل اكوسیستم را به هم میزند.
وی از مردم درخواست كرد تا به حیوانات غذا ندهند؛ زیرا حیوانات نیازی به كمك ما ندارند و ما نباید به هیچ وجه با این كار نظم طبیعت را به هم بزنیم .
انسانها زیستگاه حیوانات را از بین برده اند؛ بناچار باید به آنها كمك كرد
هومن عرب شیرازی، كارشناس ارشد محیط زیست و مجری برنامه پارك پردیسان در مخالفت با اظهارات نبیان گفت: انسانها قطعا سالهای بسیاری است كه سیستم طبیعی را از بین برده اند و تغییرات شدیدی در آن ایجاد كرده اند. انتخاب طبیعی یك تعریف علمی از اتفاقی است كه در طبیعت رخ میدهد ؛ اما به شرطی كه انسانها تا این حد در روند طبیعت دخالت نكرده باشند و امكاناتی كه گیاهان به عنوان حلقه اول از زنجیره غذایی فراهم میكنند را از بین نبرده باشند.
عرب شیرازی ضمن اشاره به این موضوع كه حیوانات علف خوار با سرد شدن هوا به پایین كوه ها و اطراف رودخانه ها می آیند افزود: در این زمان برخی از افراد بومی از فرصت سوء استفاده كرده و اقدام به شكار این حیوانات میكنند. البته تعداد این افراد بسیار كم شده است اما همچنان شاهد برخی موارد هستیم كه بعضی افراد بومی با بیل و كلنگ به جان حیوانات میافتند. همچنین در چند سال گذشته شاهد طاعون نشخواركنندههای كوچك در مناطق مختلف كشور بودیم و شاهد این مسئله بوده ایم كه در سنوات گذشته حتی قبل از انقلاب، مقداری زیادی علوفه با هلیكوپتر برای حیوانات در زمان زمستان سخت به محل زندگی آنها برده می شد.
وی افزود : در حال حاضر در كشورهای مختلف و در آمریكا، اروپای غربی و شرقی كسانی وجود دارند تا به هنگام برودت هوا با غذارسانی به حیوانات از گونههای مختلف حمایت میكنند و در واقع نمیتوان گونه ای را انتخاب كرد و جداگانه به آن كمك كرد.
غذارسانی به حیوانات باید زیر نظر سازمان محیط زیست انجام شود
نبیان در پاسخ به اظهارات عرب شیرازی گفت: ماجرا از این قرار است كه پرندگان مهاجر زیستگاه خود را دائماً تغییر می دهند و می توانند شرایط مختلف را تحمل كنند و برای پرندگان بومی هم نگرانی نداریم زیرا روند طبیعی خود را طی می كنند وتنها باید برای پرندههایی كه در خطر انقراض هستند غذارسانی كرد. در حال حاضر پستاندارانی را میبینیم كه برای تامین غذای خود در هنگام برودت هوا گذارشان به شهرها و حاشیه شهرها افتاده است؛ اما غذارسانی نباید توسط مردم عادی انجام شود. غذارسانی تنها باید توسط پرسنل محیط زیست وزیر نظر كارشناسان انجام شود و مردمی كه علاقمندند تا به حیوانات غذارسانی كنند باید ابتدا به سازمان های محیط زیست مراجعه كرده و پس ازهماهنگی كامل با سازمان های محیط زیست اقدام به این عمل نمایند.
ما نمیتوانیم در تمام فصول سال به حیوانات غذا بدهیم
وی افزود: علیرغم تمام نكات ذكر شده، غذارسانی نمی تواند در تمام سال اتفاق بیفتد؛ زیرا حتی میزان علوفه ای كه از تخریب مراتع و تبدیل آن به زمین های كشاورزی در كشور به دست میآید نیز پاسخگوی چنین نیازی نخواهد بود. همانطور كه مردم برای یك بیماری به پزشك مراجعه میكنند و دارو را سرخود مصرف نمیكنند، درخصوص غذارسانی به حیوانات نیز نباید چنین اتفاقی رخ دهد.
برای جلوگیری از انقراض گونههای حیات وحش باید به آنها كمك كرد
عرب شیرازی در ادامه گفت: هدف من از چنین گفتههایی بیان این مورد است كه ما به عنوان یك كشور دارای مناطق بیابانی كه هر از گاهی دچار چنین زمستان سختی خواهیم شد، باید از گونههای مختلف حمایت كرده و از خطر انقراض جلوگیری كنیم با توجه به وجود شكارچیان طماع در همه جای جهان به نظر میرسد كه باید از گونههای طبیعی بیشتری حمایت كنیم. در حال حاضر شاهد حوادث تلخی از جمله پیدا شدن پلاستیك در روده پلنگ، روی آوردن حیوانات به زباله خواری و مراجعه حیوانات به حاشیه شهرها برای پیدا كردن غذا حتی در فصول غیر سرد تنها به دلیل تخریب شدن زیستگاه ها هستیم.
ضرر غذارسانی به حیوانات در درازمدت بیش از منفعت آن است
نبیان در پاسخ به اظهارات عرب شیرازی گفت: در این خصوص باید مدیریت پسماند صورت گیرد . در عرصه حیات وحش با مشكلات متعددی روبرو هستیم. ما در حال حاضر طریق ریختن دان و علوفه برای حیوانات به آنها غذا میدهیم؛ اما چرا برای حیوانات گوشتخوار، غذارسانی انجام نمیشود. این مسئله نشان میدهد كه غذارسانی ما كاملا به صورت انتخابی و بیشتر در خصوص حیوانات ضعیفتری كه موفق به پیدا كردن غذا نشدهاند، انجام میشود. این مسئله طبیعی است كه برخی از حیوانات ضعیفتر توانایی ادامه دادن نداشته باشند و اصل بقا همین است. ما ناچاریم تا در این خصوص راه میانه را انتخاب كنیم و باید این وظیفه را به مسئولان و كارشناسان محیط زیست بسپاریم. برای مثال در حال حاضر لك لكهای شهر بوكان به دلیل غذارسانی و حمایت مردم بوكان، مهاجرت نكرده اند و ما در واقع چرخه مهاجرت این پرندگان را از بین برده ایم و در حال حاضر دچار مشكل شده ایم. غذارسانی در بلند مدت ضرر بیشتری نسبت به منفعت آن دارد. ما در این زمینه باید توجه ویژهای به نظرمتخصصان داشته باشیم تا با ندانم كاریهای مان بیشتر از این به طبیعت لطمه نزنیم.
همكاری مردم با محیط زیست در راستای غذارسانی مناسب به حیوانات انجام میشود
عرب شیرازی در خصوص حادثه تلخ یخ زدن درناهای خاكستری در سال 86 گفت : ما حادثه غمگین یخ زدن درناهای خاكستری در تالاب میقان اراك در سال 86 را به خاطر داریم. شاید اگر به این حیوانات مانند رساندن علوفه به كل و بزها، غذارسانی میشد، میتوانستیم از این یخ زدگی وسیع جلوگیری كنیم. به نظر من این گفته كه ما نباید در روند طبیعی دخالت كنیم، در صورتی صادق است كه ما زیستگاه بومی این حیوانات را از بین نبرده بودیم و حیوانات در حال حاضر انتخاب كرده اند تا به زباله خواری روی بیاورند. حتی در حال حاضر شاهد غذارسانی مردم و مدیریت همگانی پارك گلستان زیر نظر مسئولان محیط زیست هستیم و و به نظر میرسد، آموزش به مردم یكی از راه های مناسب برای جلوگیری از این اتفاق باشد. ضمن این كه ما نمیتوانیم تنها گونه خاصی را برای غذارسانی انتخاب كنیم. همانطور كه بسیاری از حیوانات از جمله شغال ها، لاشخورها، روباهها، كلاغها و غراب ها از لاشه ای كه یك شیر شكار كرده است تغذیه میكنند.
غذارسانی در مكانهای خطرناك، افزایش تلفات حیوانات را در پی دارد
نبیان با تایید اظهارات عرب شیرازی افزود: مردم در واقع نمیتوانند خود به تنهایی اقدامی در غذارسانی به حیوانات انجام دهند. ضمن اشاره به این مسئله كه غذا دادن در مكان نامناسب به حیوانات ممكن است منجر به تصادفات جاده ای و یا آسیب به مردم شود. اگر مردم همچنان قصد كمك رسانی به حیوانات در زمان برودت هوا و كمبود منابع غذایی را دارند، باید ابتدا به سازمان محیط زیست مراجعه كرده و هماهنگی های لازم را انجام دهند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.