مدیركل زنان و خانواده شهرداری تهران گفت: در حال حاضر 9 بوستان ویژه بانوان؛ 22 مجموعه «شهربانو» و 6 «شهردخت» فضاهای ویژه بانوان هستند كه با هدف تفریح، گذراندن اوقات فراغت، آموزش، ایدهپردازی، خلاقیت و نوآوری ساخته شده اند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران: برنامه «میدان جمهوری» بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب، به تجربیات گذشته نگاهی میپردازد. از همین رو برنامه روز شنبه 14 بهمن به «فضاهای زنانه شهری در پایتخت» پرداخت.
این برنامه با حضور مریم اردبیلی مشاور شهردار تهران و مدیركل زنان و خانواده شهرداری تهران، ریحانه طالبی پژوهشگر حوزه شهرسازی و غزاله رنگینكمان خانهدار و مادر دو فرزند بر روی آنتن رفت.
طالبی: فضای شهری عرصهای برای تعاملات اجتماعی در شهر است
ریحانه طالبی پژوهشگر حوزه شهرسازی در ابتدای این برنامه در تعریفی از فضای شهری گفت: فضای شهری عرصهای برای تعاملات اجتماعی در شهر است به همان نسبت فضای زنانه در شهر ، فضایی است كه زنان در آن فضا بتوانند با حفظ و تامین نیازهای خود به رفتارهایی منطقی و متعادل رسیده و شرایط برای فعالیتهای اختیاری و اجتماعی آنها تامین شود.
طالبی: فضای شهری عمومی تا پیش از دوره قاجار مطلقا مردانه بود
وی افزود: فضای شهری عمومی تا پیش از دوره قاجار مطلقا مردانه بود و زنان حق اشتغال در خارج از خانه را نداشتند. فضاهای شهری به دو بخش فضای خصوصی شامل اندرون خانهها كه فضایی زنانه بودند و فضای شهری یا عمومی تقسیم میشد كه كاملا مردانه بودند. در این دوره حتی قوانین شهری اجازه ورود بانوان به فضای شهری را نمیدادند.
طالبی: جرقههای مدرنیته در ایران از دوره قاجار زده شد
طالبی با بیان اینكه ورود بانوان به فضای شهری با شكلگیری مدرنیته اتفاق افتاد گفت: جرقههای مدرنیته در ایران از دوره قاجار زده شد و در دوره های پهلوی اول و دوم به صورت جدی اجرایی شد.
طالبی: در دوره قاجار زنان فقط اجازه داشتند در خارج خانه به حمامهای عمومی و مراسم مذهبی بروند
او گفت: در دوره قاجار زنان فقط اجازه داشتند در خارج خانه به حمامهای عمومی و مراسم مذهبی بروند و عموما به دلیل شرمیكه بانوان داشتند برای رفتن به حمام عمومی از مسیرهایی بدون دید، عبور میكردند كه امنیت آنها را تحت الشعاع قرار میداد.
او گفت: در دورههایی فضاهایی مثل فضای داخل تكیهها(مثل تكیه تجریش) كه در حالت عادی برای مردان بود به زنان اختصاص یافته و فضای پیرامون به مردان اختصاص مییافت.
طالبی: با اجرای مدرنیته در ایران، فضاهای بیشتری به زنان اختصاص پیدا كرد
وی با اشاره به اینكه با اجرای مدرنیته در ایران فضاهایی مثل مكتبهای زنانه، كانونهای بانوان و ورود بانوان به مشاغل پزشكی به زنان اختصاص پیدا كرد گفت: در برخی ادارات هم بخشهایی محدود مختص بانوان در نظر گرفته شد.
طالبی: فضاهای عمومی شهر باید زیرساخت مناسب و امن برای بانوان داشته باشد
این پژوهشگر حوزه شهری با تاكید بر اینكه فضاهای زنانه شهر تهران به خوبی عمل میكنند گفت: اما اگر فضاهای عمومی شهر تهران، زیرساخت مناسب و امن برای بانوان نداشته باشند؛ بوستانهای بانوان تبدیل به مكانهای امن آنها شده و كم كم آنها از جامعه منفك میشوند. فضاهای زنانه در صورت امن بودن زیرساختهای عمومی تبدیل به زیرساختهای مكمل میشوند و به خانمها اجازه انتخاب میدهند.
مشاور شهردار تهران: شهربانوها برای پاسخ به برخی نیازهای خاص بانوان طراحی شده اند
مریم اردبیلی مدیركل زنان و خانواده شهرداری تهران در ادامه این گفتگو با اشاره به اینكه نوع نگاه به فضاهای زنانه اكنون در كشورمان سه دسته است گفت: برخی نیازها مشترك است مثل ورزش صبحگاهی، كه خانمها میتوانند این ورزش را در بوستانهای بانوان تجربه كنند . برخی نیازها هم خاص هستند كه در فضای ویژه زنان مثل مجموعههای شهربانو به آنها پاسخ داده میشود.
مشاور شهردار: بازتعریف تهران با نگاه زنانه به بسیاری از نیازهای اعضای خانواده پاسخ میدهد
او با اشاره به نگاه دوم افزود: اگر یكبار با نگاهی زنانه و مادرانه به شهر نگاه كنیم نمره مثبت نخواهیم گرفت. با توجه به اینكه زنان به جز نیازهای خود به نیازهای كل خانواده توجه دارند، بازسازی و بازتعریف شهر با نگاه زنانه به بسیاری از نیازهای كل اعضای خانواده پاسخ خواهد داد.
مشاور شهردار تهران: برای شتاب در كنشگری زنان در حل مسائل به فضاهای زنانه نیاز داریم
وی در توضیح نگاه سوم خود گفت: برای شتاب در كنشگری و عاملیت زنان در حل مسائل، نیازمند فضایی خاص برای آنها هستیم كه میتوان به «شهردختها » كه فضاهایی ویژه دختران نوجوان و جوان هستند، اشاره كرد.
اردبیلی گفت: ما باید در این سه گروه به شهرمان نگاه كنیم و ما در شهرداری برای ارتقاء كنشگری زنان در شهر و رفع نیازهای آنها و خانواده ها باید به كل سیستم شهرداری این نگاه را تعمیم دهیم. رویكرد تهران و خانواده ما را بر آن وا میدارد كه این سه رویكرد و نگاه به زنان را در كل شهرداری منتشر كنیم.
مشاور شهردار تهران: تهران از جهت فناوری های زیرساختی ویژه بانوان، در جهان مثالزدنی است
او تاكید كرد: تهران از جهت فناوری های زیرساختی ویژه بانوان نه تنها در كشور بلكه در جهان مثال زدنی است . در حال حاضر 9 بوستان ویژه بانوان، در مجموع با وسعت یك میلیون و 481 هزار و 446 متر مربع در تهران وجود دارد.
مشاور شهردار تهران: سال آینده؛ سال نهضت بازنگری و بازسازی زیرساختهای بانوان در تهران است
او خبر داد: سال آینده نهضت بازنگری و بازسازی زیرساخت های بانوان است. پروژه بهسازی، نگهداشت، تجهیز مجدد و تعریف نیازهای جدید بانوان در دست اجرا است كه امیدواریم در سال 1403 به اتمام برسد.
مشاور شهردار تهران: در حال حاضر 22 مجموعه «شهربانو» در تهران وجود دارد
وی گفت: در حال حاضر 22 مجموعه «شهربانو» در تهران وجود دارد. در هر منطقه از تهران یك «شهربانو» با خدمات ورزشی، هنری، مشاوره ای، مزون و گالری وجود دارد . این 22 «شهربانو» هیچ كدام شبیه هم نیستند و كاركردهای مختلفی در آنها لحاظ شده است.
مشاور شهردار تهران: در تهران 6 «شهردخت» ویژه دختران نوجوان و جوان وجود دارد
او افزود: در حال حاضر در شهر تهران 6 «شهردخت» ویژه دختران نوجوان و جوان برای ایدهپردازی، خلاقیت و نوآوری وجود دارد و تلاش میكنیم این زیرساخت ها افزایش یابد.
مشاور شهردار تهران: برخی از مجموعه شهربانوها و بوستانها تهران، كافههای ویژه بانوان دارند
او با تاكید بر راه اندازی نهضت اطلاع رسانی در خصوص عملكرد شهرداری تهران در حوزه بانوان گفت: برخی از شهربانوها و بوستانها كافههای ویژه بانوان دارند و اخیرا كافه شهربانوی منطقه یك هم با فضایی جذاب افتتاح شد.
مشاور شهردار تهران: اطلاع بسیاری از بانوان تهرانی از امكانات ویژه بانوان، كم است
مشاور شهردار تهران گفت: متاسفانه بسیاری از بانوان تهرانی از وجود این زیرساختهای فراغتی_تفریحی و نوآفرینی شهر تهران اطلاع كمی دارند. اما علیرغم همه اینها امسال بیش از 3 میلیون و 831 هزار خانم از بوستان بانوان و یك میلیون و 318 هزار نفر از شهربانوها استفاده كرده اند و متوسط حضور آنها بیش از 4 ساعت بوده و نشان دهنده افزایش استقبال خانمها از این مراكز است. امسال این تعداد، 2.5 برابر رشد داشته است.
مشاور شهردار تهران: شهروندان تهرانی در تماس با 137، مكانهای ناامن را اطلاع دهند
وی با بیان اینكه در خصوص احساس امنیت خانمها در شهر گفت: شهروندان تهرانی میتوانند در تماس با سامانه 137، مكانهای ناامن و علت ناامنی آنها را گزارش دهند و آن را تا حصول نتیجه پیگیری كنند.
مشاور شهردار تهران: نگاه زنانه در ساخت شهرها وجود ندارد
او با بیان اینكه اساساً شهرهای مدرن و نیمه مدرن توسط مردان ساخته شده اند گفت: علاوه بر آن نگاه زنانه هم در ساخت شهرها وجود ندارد و مهمتر از آن نیازهای انسانی در آن در نظر گرفته نشده بلكه برای تردد ماشینها ساخته شده است. در این نگاه به زنها ظلم بیشتری شده چون بیشتر اقتضائات انسانی، دارای مزیتهای زنانه است كه در آنها رعایت نشده است.الان فرصت خوبی است شهرمان را با نگاه انسانی و خانواده محور ویرایش كنیم.شهر ما نگاه مادرانه و زنانه كم دارد.باید زنان شهر ما عامل باشند و مطالبه گر باشند و مسئله ها را از نگاه خود بازچینش كرده و بر این روند نظارت كنند.
غزاله رنگینكمان(خانه دار): زنان باید مطمئن باشند در فضای عمومی مورد آزار قرار نمیگیرند
غزاله رنگینكمان خانهدار و مادر دو فرزند در ادامه با اشاره به حضور بانوان در جامعه پابهپای مردان گفت: باید فضایی متناسب با روحیات بانوان برای آنها طراحی شود كه برخی از آنها در شهر مثل پارك بانوان، واگن ویژه بانوان مترو وجود دارد اما افزایش كیفیت این امكانها باید در كنار امنیت برای تمامی بانوان فراهم باشد. زنان باید مطمئن باشند مورد آزار و اذیت قرار نمیگیرند و میتوانند با خیال راحت فرزندانشان را به بیرون خانه بفرستند.
غزاله رنگینكمان(خانهدار): فضاهای شهری نباید موجب حذف زنان خانهدار شوند
او گفت: فضاهای شهری نباید طوری باشد كه زنان خانه دار از جامعه حذف و حضور آنها كمرنگ شود. زنان خانه دار به خاطر محدودیتهایی كه در خانه دارند نیازمند استفاده بیشتر از فضاهای شهری هستند. ما زنان، خانهدار نیستیم بلكه خانوادهدار هستیم.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.