معاون پیشین صدای رسانه ملی گفت: غالبا پایه مناسك، دینی و اجتماعی است و مشاركت مردم در آنها بسیار بالا است و این مشاركت، شادی پایدار و عمیق به همراه دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران: برنامه «میدان جمهوری» بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب، به تجربیات گذشته نگاهی میپردازد. برنامه میدان جمهوری 17 بهمن ماه با حضور حسن خجسته معاون پیشین صدای رسانه ملی و عضو هیات علمی دانشگاه صدا و سیما و ریحانه صادقی دانشجوی حقوق دانشگاه تهران با موضوع شادی و شادزیستن پس از پیروزی انقلاب اسلامی نسبت به دوره پیش از آن بر روی آنتن رفت.
هدی فلاح تهیهكننده و مجری برنامه میدان جمهوری در ابتدای برنامه با بیان اینكه شادی مفهومی مشخص ندارد گفت: برخی رسانهها ادعا دارند پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، ما ملتی شاد بودیم و الان شاد نیستیم. تظاهر اجتماعی شیعیان بیشتر بر روی سوگواری(عزاداری برای امام حسین(ع)) استوار است نه ابراز شادی و اینكه پس از انقلاب بلافاصله با جنگی 8 ساله روبرو شدیم و مردم ما فرصتی برای فكر كردن به شادی نداشتند.
حسن خجسته: غم سیدالشهدا(ع) غم سفید است نه سیاه
معاون پیشین صدای رسانه ملی در پاسخ به اظهارات مجری برنامه میدان جمهوری گفت: عزاداری برای امام حسین(ع) موجب انبساط خاطر است. غم سیدالشهدا(ع) غم سفید است نه سیاه. افرادی كه اینگونه فكر میكنند اصلا تصور (فایل) آن را در ذهن ندارند و گریه بر سیدالشهدا(ع) را با گریههای معمول عالم مقایسه میكنند. این دو ماهیتهای ذاتی متفاوتی دارند.
حسن خجسته: غم و شادی در فرهنگهای مختلف با هم فرق دارد
دكتر خجسته با بیان اینكه موضوع غم و شادی در فرهنگهای مختلف با هم فرق دارد افزود: مصرف مواد بین برخی جوامع برای فرار از غم و رسیدن به شادی بالا است.
حسن خجسته: در چارچوبهای مشروع میتوان برای گروههای اجتماعی شادی ایجاد كرد
او تاكید كرد: هزاران كار وجود دارد كه موجب شادی میشود. در چارچوبهای مشروع میتوان برای گروههای اجتماعی مختلف شادی ایجاد كرد.
حسن خجسته: كار خیر، موجب رضایت و انبساط خاطر میشود
وی در پاسخ به اظهارات ریحانه صادقی دانشجوی حقوق دانشگاه تهران مبنی بر اینكه به سوی غمگساری پیش میرویم. حالا باید چه سیاستهایی داشته باشیم كه همه مردم با اعتقادات مختلف كنار هم بتوانند شاد باشند؟ در مثالی با اشاره به جشن نیكوكاری كه طرح آن را رادیو راه اندازی كرد گفت: انجام كار خیر موجب رضایت و انبساط خاطر میشود و در جشن نیكوكاری شادیها تقسیم میشوند. جامعه سلایق مختلف دارد و 70 رنگ است و باید برای اقتضای هر طیف كاری كرد. نتیجه جشن نیكوكاری ایجاد انبساط خاطر برای همه مردم بود.
حسن خجسته: فشار جهانی روی جامعه ما زیاد است
او با بیان اینكه فشار جهانی روی جامعه ما زیاد است گفت: آنتی مدیا یا رسانه خُرد در مقابل جریان اصلی وجود دارد. جمهوری اسلامی ایران هم حرف متفاوتی دارد و در برابر جریان جهانی آنتی مدیا محسوب میشود و با جوامعی مثل انگلیس مصر و لبنان و پرتقال متفاوت است.
حسن خجسته: امام راحل پرچمی را بلند كردند كه با جریان مسلط جهانی ذاتاً ناسازگار است.
دكتر خجسته گفت: امام راحل پرچمی را بلند كردند كه با جریان مسلط جهانی(جهان سلطه) ذاتاً ناسازگار است. سالها (از مخالفان) شنیده اید كه ما قصد براندازی نداریم بلكه ایران باید با ما سازگار شود به همین دلیل فشار روی جامعه ما زیاد است و مصداق آن خبرهای منفی در شبكههای معاند( مثل voa) است.
حسن خجسته: مناسك دینی و اجتماعی، شادی پایدار و عمیق به همراه دارند
او افزود: من موضوع مناسكسازی را مطرح كردم چون جامعه ای كه تحت فشار است برای تخلیه روانی به شادی بیشتری نیاز دارد به همین جهت ما باید به دنبال مدلهای فامیلی، محلی، و ملی برویم. غالبا پایه مناسك، دینی و اجتماعی است و مشاركت مردم در آنها بسیار بالا است و این مشاركت، شادی پایدار و عمیق به همراه دارد. مثل افطاریهای دسته جمعی.
حسن خجسته: پایه فلسفی شبكههای اجتماعی، فردگرایی است
وی در ادامه با اشاره به ایده سازیهایی كه در شبكههای اجتماعی انجام میشود گفت: پایه فلسفی شبكههای اجتماعی، فردگرایی است. شبكههای اجتماعی، هم فرصت و هم معضل هستند و به اشخاص احساس آزادی میدهند چون افراد میتوانند انتخاب كنند.
حسن خجسته: منفعت شبكههای خدماترسان اینترنتی، توجه به غریزه است نه اندیشه
او افزود: انسان به عنوان كاربر« من» بر اساس غریزه میخواهد رها(ول) باشد. «من» میخواهد اینترنت به طور مطلق برای ما باز باشد اما «من» یك «ما» اجتماعی هم در قامت پدر، مادر، معلم، رئیس سازمان و ... هستم كه میخواهم اینترنت كنترل شود. از طرف دیگر شركتهایی كه بربستر اینترنت خدمات میدهند میخواهند اینترنت به طور مطلق برای «من» باز باشد چون منفعت آنها در این است.به همین جهت زور «من» از «ما» بیشتر میشود. آنها به اندیشه «من» نمیرسند بلكه از غرایز «من» شروع میكنند و پاسخ به غرایز لذت فوری دارد.
حسن خجسته: غربیها هم قواعد كنترلی دارند و میتوانند آنها را اعمال كنند
معاون پیشین صدای رسانه ملی افزود: غربیها قواعد كنترلی دارند و میتوانند آنها را اعمال هم كنند. در انتخابات ریاست جمهوری 1376 ، كریستین امانپور از سوی واشنگتن اجازه پیدا نكرد با مرحوم مهران دوستی گوینده رادیو مصاحبه كند و یا اینكه در اغتشاشات سال گذشته برخی آموزشهایی كه در همه دنیا جُرم است در شبكه های اجتماعی(خارجی) برای(براندازی) مجاز شده بود.
ما در میدانی سخت هستیم و باید دست به دست هم بدهیم
او در مثالی دیگر گفت: آمریكا مرتب به ایران پیام میدهد جنگ غزه توسعه پیدا نكند اما خودش به اسرائیل مهمات میدهد. ما در میدانی سخت هستیم و باید دست به دست هم بدهیم تا ارتقاء پیدا كنیم.
ریحانه صادقی: مراسم مذهبی میتوانند اقشار بیشتری از جامعه را به خود جذب كنند
ریحانه صادقی دانشجوی حقوق دانشگاه تهران در پایان این برنامه با تاكید بر لزوم شادزیستی در جوانان گفت: مراسم مذهبی به گونه ای میتوانند برگزار شوند كه اقشار بیشتری از جامعه را به خود جذب كنند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.