گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

مهاجرت؛ تهدید و فرصتی كه باید ساماندهی شود


مدیر رصدخانه مهاجرت ایران گفت: باید سازمانی برای مهاجرت در دولت شكل بگیرد و مساله ایرانیان خارج از كشور ساماندهی شود.

1400/06/15
|
12:28
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، بهرام صلواتی مدیر رصدخانه مهاجرت ایران وابسته به پژوهشكده سیاستگذاری دانشگاه شریف با حضور در برنامه گفتاورد رادیو تهران مهاجرت را پدیده ای جهانی دانست و گفت: مهاجرت هم تهدید و هم فرصت است؛ برخی از كشورها از مهاجرت مثل بسیاری از مسائل دیگر مثل كرونا و فقر و خشكسالی فرصت‌سازی می‌كنند بنابراین می‌توان با توجه به ظرفیت ها فرصت ساخت. چین نمونه بارزی برای این مساله است.

صلواتی با بیان اینكه چین و هند بزرگترین جامعه مهاجران در جهان را دارند، گفت: این دو كشور بزرگترین جامعه بین المللی دانشجویی را دارند بر همین اساس حین و پس از مهاجرت برای آنها جایابی می شود ولی در ایران هیچ برنامه مدونی برای این پدیده نداریم.

او با اشاره به انتشار منظم سالنامه مهاجرتی رصدخانه دانشگاه شریف در دو سال گذشته گفت: خوشبختانه بر اساس اطلاعات این سالنامه دو هزار نفر فارغ التحصیلان ایرانی از 200 دانشگاه برتر دنیا به كشور برگشته اند و در سیستم استارتاپی و دانشگاهی مشغول به كار شدند. آنها از این طریق در انتقال دانش و فناوری به ایران سهم داشتند ولی این میزان هنوز در برابر سهم خروجی از كشور ناچیز است .

به گفته او تراز خروج نیروهای انسانی هنوز در كشور مثبت است و این به معنای اتلاف سرمایه انسانی است كه از كشور خارج و جذب دیگر كشورها می شوند.

صلواتی با بیان اینكه مهاجرت به خودی خود سیاه نیست، خاطرنشان كرد: سنجش دلایل مهاجرت و سنجش میل به بازگشت، میل به مهاجرت ، ...و تخمین دقیقی از تعداد مهاجران ایرانی از اهداف راه اندازی رصدخانه است . در حال حاضر آمارهای متفاوتی بین دو تا 5 میلیون از مهاجران از نهادهای مختلفی مثل وزارت امور خارجه، شورای ایرانیان خارج از كشور و.. ارائه می شود كه تفاوت معناداری با هم دارند.

او با بیان اینكه بر اساس اطلاعات رصدخانه 75 درصد متخصصین خارج از كشور تمایل به ارتباط با داخل ایران دارند، افزود: پیوندهای خانوادگی مهمترین علت ارتباط مهاجرین با كشور است و هنوز خوشبختانه مهاجرت های خانوادگی زیاد نشده و مهاجرتها بیشتر در قالب انفرادی و با هدف تحصیل و كار است.

او با بیان اینكه هرگاه امیدواری اجتماعی و اقتصادی در ایران ایجاد می شود، میل به بازگشت و میل به ارتباط با داخل كشور تشدید می شود، خاطرنشان كرد: مهاجرتهای امروزی تنها فیزیكی نیست كه با دیوار كشیدن بتوان جلوی آنها را گرفت. بنابراین باید برای جلوگیری از مهاجرت و همچنین برای برای نسل دو به بعد مهاجران برنامه ریزی داشته باشیم .

او درباره دوگانه ماندن و رفتن در ایرانی ها گفت: اگر بتوانیم ظرفیت هایی را ایجاد بكنیم كه افراد برای كسب دانش و تخصص بین المللی بروند و با مهارتها و سرمایه های بهتر بازگردند و به كشور كمك كنند بهترین حالت برای مهاجرت خواهد بود.

صلواتی با تاكید بر اینكه مهاجرت نسخه عمومی ندارد، گفت: شاید مهاجرت برای برخی خوب باشد و برای برخی بد باشد . در هر صورت باید سازمانی برای مهاجرت در دولت شكل بگیرد و مساله ایرانیان خارج از كشور ساماندهی شود.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.


دسترسی سریع
گفتاورد