چهارمین ویژه برنامه تهران شناسی گفتاورد كه روز دوم فروردین از رادیو تهران پخش شد به معرفی امامزادگان معروف تهران پرداخت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، نصرالله حدادی تهران شناس و پژوهشگر تاریخ با حضور در برنامه گفتاورد رادیو تهران درباره امامزادگان تهران و اطراف گفت: خوشبختانه در ایران تعداد بسیاری امامزاده در نقاط دور و نزدیك داریم كه هویت بسیاری از شهرها وابسته به این امامزادگان است؛ آستانه اشرفیه به نام برادر امام هشتم نمونه ای از این شهرها است.
او با بیان اینكه در تهران قدیم، طبقات خاصی به امامزاده ها مراجعه میكردند، گفت: امامزاده داوود یكی از دیدنیهای جذاب اطراف تهران بوده است. ضمن اینكه در این مسیر میوههای معروف كمتر شناخته شده ای به نام تهران مثل سیب، هلو و خرمالو به عمل میآمد. توت هم كه از میوههای مختص به تهران بود و محلاتی مثل پونك و ونك به توتستان هایشان معروف بوده است.
او با بیان اینكه درتهران قدیم افرادی كه قصد تشرف به كعبه را داشتند ابتدا به امام زاده داوود برای زیارت می آمدند، گفت: آن روزها رفت و آمد به امام زاده سخت و راه ها صعب العبور بود. بنابراین افرادی كه در آیین پهلوانی و در زورخانه ها بودند بیشتر به مرقد این امامزاده میآمدند. همچنین افرادی كه آیین پهلوانی میدانستند نذر ظروف مسی داشتند، این افراد پشت ظرفها مكتوب میكردند كه وقف امام زاده است و اواخر تابستان كه هوا سرد میشد پهلوانها مسها را به شهر میآوردند و میفروختند و خرج ایتام و ضعفا میكردند.
این تهرانشناس در ادامه به بستنی اكبر مشتی به عنوان یكی از جاذبههای تاریخی تهران قدیم اشاره و خاطرنشان كرد: مشتی به معنای پر و لبالب از معرفت است. بر اساس روایات اكبر مشتی درباره برادرش نذری میكند كه اگر اجابت شود شب جمعه بستنی مجانی بدهد. علت اطلاق لقب مشتی به او هم همین بود.
حدادی افزود: در محوطه تاریخی تهران ، امامزاده سید ناصر الدین یا سید نصیرالدین در خیابان وحدت اسلامی، امامزاده زید در بازار سیداسماعیل و امام زاده یحیی به قدمت شهر تهران قدمت دارند.
به گفته او گنبد مخروطی شكل این امامزاده برگرفته از معماری دوره خوارزمشاهی بود كه در سال 1318 به پادگان نظامی و بعدتر به زمین فوتبال تبدیل شد. بعد از شهریور 1320 مجدد احیا شد.
او امامزاده سید نصرالدین را از اولاد امام موسی كاظم(ع) دانست و گفت: در زمان قاجار منیرالسلطنه موقوفاتی را برای این امامزاده معین كرده بود. این امامزاده در محله پاچنار است كه در كنار آن درخت چنار قطوری بود كه هفت مرد باید دست در دست هم می دادند تا قطر آن را پوشش دهند . اما زمانی كه تصمیم شد خیابان جلیل آباد احداث شود این درخت را قطع كردند. مكان فیزیكی این درخت 500 متر پایین تر از گلوبندك در محله پاچنار است.
او همچنین امامزاده سید ملك خاتون در جاده خراسان را یكی دیگر از امامزادههای تهران نام برد و گفت: این زن در صلح ری نقش بسزایی داشته است به گونه ای كه در روزگار سلطان محمود غزنوی جلوی سلطان محمود را با یك جمله گرفت؛ ملك خاتون به سلطان محمود میگفت كه اگر در جنگ شكست بخوری میگویند از زن شكست خوردی و اگر پیروز شوی باز بر یك زن پیروز شده ای. بنابراین افتخاری به دست نیاوردی. ملك خاتون سرانجام در اثر كید فرزند خودش كشته می شود. مردم او را از ری خارج و اطراف میدان خراسان دفن میكنند.
برنامه گفتاورد به تهیهكنندگی ساناز باقری و سردبیری و اجرای كارشناسی امیر دبیری مهر در نوروز به معرفی جاذبه های گردشگری و تاریخی تهران در گفتگو با پژوهشگران و تهران شناسان میپردازد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.