یك پژوهشگر حوزه زنان تنگ نظری و عدم گردش نخبگی را از مهمترین دلایل عدم حضور فعال زنان در حوزه های اقتصادی و سیاسی جامعه ایران دانست.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سیمین حاجی پور، پژوهشگر حوزه زنان حضور پژوهشگران با حضور در برنامه گفتاورد فعالیت مردان در حوزه مطالعات زنان در ایران را رویداد مثبتی توصیف كرد و گفت: این رویداد نشاندهنده حمایت مردان برای مطالبه گری مسائل زنان در جامعه است.
سیمین حاجی پور مساله زنان را نه تنها مختص به ایران و خاورمیانه بلكه موضوعی بین المللی دانست و گفت: باید مساله زن در كشور را با این رویكرد بررسی و مطالعه كرد.حتی اگر قصد ورود به بررسی آماری داشته باشیم باید رویكرد واقع گرانه باشد و در ابعاد بین المللی به بررسی آن پرداخت.
او افزود: هر زمانه ای شرایط خاص خود را دارد؛ به عنوان مثال پیش از انقلاب كمتر زنی تحصیلات عالیه داشت در حالی كه پس از انقلاب و همزمان با ورود زنان به عرصه آموزش عالی این نسبت بسیار بالا رفت و امروز 60 درصد از دانشجویان را زنان تشكیل می دهند. میزان تحصیلات در زنان 89 و آقایان 92 درصد است در حالی كه پیش از انقلاب این شكاف بسیار عمیق بوده است.
او انقلاب را بسترساز ورود زنان به عرصه های مختلف اجتماع معرفی كرد و گفت: بسیاری از این افراد در صورتیكه انقلاب نمی شد اصلا به اجتماع ورود نمی كردند؛ به عنوان مثال خانواده های مذهبی از این دست موارد هستند. شرایط محیطی و اجتماعی پس از انقلاب به انضمام رشد تعداد مراكز آموزشی ظرفیت حضور زنان را به وجود آورد.
او همچنین به انقلاب مشروطه و حضور فعال زنان همگام با مردان در آن دوران اشاره كرد و گفت: سردار بی بی مریم از معروفترین زنان آن دوران است. ولی فردای انقلاب مشروطه زنان دوباره به خانه ها بازگشتند و مجلس شورای ملی تنها از مردان تشكیل شد.
به گفته او پس از مشروطه، زنان كمابیش به فعالیت های اجتماعی مانند راه اندازی انجمن های زنان، مدارس دخترانه و نشریات زنانه فعال بودند تا 1343 كه حق رای پیدا می كنند و وارد عرصه مشاركت سیاسی می شوند.
این استاد دانشگاه با اشاره به محدودیت های زنان در عرصه های اقتصادی در ایران گفت: برخلاف اینكه حضور زنان در عرصه های اقتصادی در مجامع بین المللی یك شاخص محسوب می شود زنان در ایران كمتر به این حوزه ورود كرده اند البته كه زنان در ایران با وجود این محدودیت ها در مقایسه با بسیاری از كشورها كه زنان هنوز حق استفاده از موبایل، افتتاح حساب شخصی و غیره را ندارند با محدودیت های جدی مواجه نیستند.
به گفته این پژوهشگر هم اكنون تنها 13 درصد از مشاغل كشور به زنان سپرده شده است . این در حالی است كه باید در كنار فراهم سازی امكان تحصیل، امكان استفاده از این دانش و توانمندسازی زنان در عرصه فعالیت و كار نیز فراهم شود.
او همچنین بر ضرورت فعالیت بیشتر زنان در در عرصه های سیاسی اشاره كرد و گفت: در تفسیر و مشروح اصل 115 قانون اساسی مقصود از كلمه رجل سیاسی، زنان نیز هستند و این واژه جنسیتی نیست. بنابراین زنان محدودیتی برای فعالیت در این عرصه ندارند.
او زمینه سازی برای حضور بیشتر زنان در عرصه های اجتماعی را از مصادیق انقلابی گری در موقعیت كنونی جامعه برشمرد و افزود: برطرف كردن موانع پیشروی زنان ایرانی به عنوان نیمی از ظرفیت جامعه و همچنین كمك به حضور زنان و ایفای نقش بیشتر آنها كمك به تحقق اهداف انقلاب است .
حاجی پور تصریح كرد: آسیب شناسی حوزه زنان مختص زنان ایرانی نیست و در بین تمامی كشورها مشترك است و تنها شدت و ضعف آنها در كشورهای مختلف متفاوت است.
او افزود: متاسفانه برخی از زنان ما مسائل روانشناختی مانند خودباوری لازم برای حضور در عرصه های مختلف را ندارند به عنوان مثال یكی از این موارد نبود ریسك پذیری در زنان برای ورود به عرصه های اقتصادی است.
او تنگ نظری در بین زنان را یكی دیگر از موانع پیشرفت زنان در عرصه های سیاسی و اقتصادی دانست و گفت: عدم گردش نخبگی محصول تنگ نظری است. هر چقدر این حلقه تنگ تر باشد این شانس كمتر است.
شایان ذكر است؛ حاجی پور استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه مطالعات زنان است كه رساله دكتری خود را در رشته علوم سیاسی و جامعه شناسی سیاسی با موضوع واكاوی حضور زنان در عرصه مجلس شورای اسلامی انجام داده است و از آن زمان وارد حوزه مطالعات زنان شده است.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.