رییس بنیاد بیدل دهلوی درباره رابطه شعر و انقلاب گفت: نطفه شعر انقلاب در دهه ٥٠ شكل گرفت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، هادی سعیدی كیاسری، رییس بنیاد بیدل دهلوی و مدیر كانون ادبیات ایران در رابطه با پیوند شعر و انقلاب اسلامی گفت: انقلاب در سراسر جهان دارای مفهوم روشنی است در همین راستا ادبیات انقلابی نیز دارای سابقه مشخصی است. ما در قرنی كه به انقلاب انجامید انقلابی در شعر داشتیم .
سعیدی كیاسری افزود: در این دوره زمانی همزمان با شكستن قالب ها توسط نیما یوشیج كه با هدف گسترش دایره معنایی شعر صورت گرفته بوده است انقلابی شامل شعر نیز شد.
او تصریح كرد: قالب ها موجود آن زمان برای موضوعات روز كوچك بود و امكان گنجاندن اتفاقات و حوادث روز در شعر وجود نداشت.
این شاعر با بیان اینكه با گذر از این بازه زمانی شاعران به مسائل اجتماعی و سیاسی در شعر پرداختند، گفت: در این دوره ما شاهد حركت شاعران از دغدغه صورت شعر فارسی به سیرت شعر فارسی هستیم.
او دهه ٤٠ را آغازگر ادبیات اعتراضی دانست و گفت: در این زمان زمستان اخوان شكل میگیرد. این ادبیات در دهه ٥٠ و همزمان با تشخص یافتن انقلاب اسلامی تصریح می شود و نطفه شعر انقلاب از این زمان شكل میگیرد.
به گفته او در دهه ٥٠ از طرفی اتفاقات سیاسی و اجتماعی ،مصرف گرایی، پول زیاد نفت ، تضاد و شكاف طبقاتی وجود دارد و روشنفكری هم به اوضاع خراب تصریحات بیشتری دارد.
او اسماعیل شاهرودی كه برای دفاع از كوره پر خانه ها شعر می گفته را شاعر این دوران معرفی كرد و افزود: این شاعران با اندیشه های متفاوت از اندیشه های رایج شعر حركت می كردند و اینگونه بود كه اندیشه های روشنفكری و چپ از آنها عقب می مانند.
كیاسری نطفه ادبیات انقلابی كه با منظومه معرفتی انقلاب هم نبض و هم عنان است را محصول همین سیر تحولات دانست.
او در بخش دیگری از سخنان خود فرم های غالب بر شعرهای انقلاب را كلاسیك معرفی كرد و گفت: غزل و قصیده اجتماعی و انقلابی در همین دوران بروز میكند كه تا آن زمان كم تر بوده، پیش از آن غزل برای تغزل بود ولی غزلی با هنجار انقلابی و اسلامی نبوده است.
او خاطرنشان كرد: زمان جنگ هم شعرهایی گفته می شود كه همسو با حرمان مردم است. قالب رباعی كه بیانگر حكمت های زندگی بود به خدمت ایمان، انقلاب و شعر دفاع مقدس و جنگ در میاید. ادبیات دفاع مقدس و مقاومت اینگونه شكل میگیرد. استاد علی معلم برای بیان اندیشه های فكری خود از قالب استفاده میكند.
او در این گفتگو از سید حسن حسینی ، سلمان هراتی و قیصر امین پور كه در بین ما نیستند به عنوان شاعران تاثیرگذار و برجسته انقلاب اسلامی یاد كرد. او با بیان اینكه این شاعران معماران شعر انقلاب هستند، گفت: بر اساس طبقه بندی كه در ذهن من وجود دارد نمیتوان یك شاعر را به دیگری رجحان داد. به گفته او
مهرداد اوستا و مشفق كاشانی كه با آرمان های انقلاب همصدا شدند نیز از بنیان گذاران غزل نو بودند. همچنین محمود شاهرهی از شاعران فاضل در گفتمان ادبیات انقلاب اسلامی بود. پس از چندی هوشنگ ابتهاج با انقلاب همصدا شد. همچنین علی گرمارودی، علی معلم، طاهره صفارزاده در شعر مدرن طلایه دار هستند.
او از سید حسن حسینی كه ١٨ سال در رادیو تهران خدمت كرد نیز به عنوان یكی از معماران شعر انقلاب یاد كرد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.