سرانه فضای سبز در ایران 4.6 متر است كه نسبت به سرانه های بین المللی نزدیك 3 متر مربع كسری دارد. از همین رو شهروندان در ایران باید بر نقش درخت و فضای سبز در زیست پذیری شهر آگاه باشند و درحفظ و توسعه آن كمك كنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، هوشمند عسگریان، مدیر فضای سبز شهری با حضور در برنامه گفتاورد به مناسبت آغاز هفته منابع طبیعی در كشور درباره استانداردها و سرانه های فضای سبز در كشور گفت: در كشورهای توسعه یافته و در حال توسعه این سرانه 20 تا 25 مترمربع تعریف شده است. بر اساس استاندارد به ازای هر شهروند 7 متر مربع فضای سبز باید داشته باشیم.
او از افزایش سرانه فضای سبز اسلامشهر به 9.8 خبر داد و گفت: این رقم در تهران 6.4 است و عمده علت آن نیز جمعیت بالای تهران است. این رقم در كل كشور7متر مربع است. این در حالیست كه در برخی كشورهای اطراف بسته به اقلیم آنها این رقم بسیار كمتر است.
این مسئول حوزه فضای سبز درباره مسئولیت شهرداری ها درباره باغ های شهری گفت: به همت شهرداری ها تعداد باغ ها، تعداد درختان و گونه های آنها همچنین متراژ باغ ها در كتابچه ای منتشر شده است. شهرداری بر دخل و تصرف باغ ها در شهرها نظارت دارند به طوری كه اگر درختی در حیاط منزل شهروندان وجود دارد نباید قطع شود حتی اگر این درخت برای زیست انسان خطرآفرین باشد باید با بررسی در كمیسیون ماده 7 درباره آن تصمیم گیری شود.
او با بیان اینكه بر اساس قانون همه درخت ها باید شناسامه دار باشند، تصریح كرد: با هدف حفظ و حراست درخت ها همه درخت ها در تهران دارای پلاك هستند و شماره گذاری شده اند.
عسگریان درباره برنامه های نهادی برای حفظ و صیانت از درخت ها گفت: مردم باید بر ضرورت احترام به محیط زیست واقف باشند چراكه شهرداری ها توان گذاشتن نگهبان برای هر درخت را ندارند ولی خوشبختانه در فضای عمومی شهروندان خود نگهبان فضای سبز شده اند. موید این مطلب هم گزارش های زیادی است كه از شماره 137 درباره آسیب های وارده به درختان در شهرارائه می شود.
او همچنین درباره وظیفه مستمر درختكاری شهرداری ها در طول سال گفت: سیاست های شهرداری ها مبنی بر توسعه فضای سبز و همینطور نگهداری از آنها است به طوری كه در سال گذشته بالغ بر 70 هزار اصله درخت در اسلامشهر كشت شده است. 12 پارك جدید ساخته شده است. یك دریاچه و یك تپه مصنوعی و یك شهربازی و فضای بوم گردی به مساحت 6 و نیم هكتار با 4 هزار اصله درخت به بهره برداری رسیده است.
او شهروندان را رأس و پیكان توسعه و حفظ محیط زیست و فضای سبز دانست و گفت: یكی از مواردی كه حائز اهمیت است سودجویی برخی شهروندان و تخریب و ساخت ویلا، ساختمان، كارگاه و حتی كارخانه سازی در باغ های شهر است.
او در ادامه به برخی درخواست های شهروندان برای بریدن درخت ها در شهر اشاره كرد و گفت: قطع درختان به علت نزدیكی به دیوار خانه و احتمال ورود دزد، لانه كردن پرنده در بالای درخت و ایجاد مزاحمت برای شهروندان، آسیب زدن ریشه های سطحی برخی درخت ها به موزاییك های خیابان، وجود درخت جلوی در پاركینگ ، نفوذ ریشه های درخت به چاه های سرویس بهداشتی و گرفتن لوله های آب از جمله این موارد است كه شهروندان به علت ناآگاهی و همینطور بی توجهی به نقش درختان در محیط زیست و زیست پذیركردن شهر تقاضای قطع آنها را دارند.
او با اشاره به نقش بی بدیل پرندگان در ایجاد آرامش شهروندان در فضای شهری گفت: در مواردی كه ناگزیر از حفظ درختان هستیم در دنیا امكان جا به جایی درختان با تجهیزات و فناوری خاصی وجود دارد كه در ایران نیست.
عسگریان درباره جرائم ناشی از قطع درختان گفت: به ازای قطع هر درخت هر مالك بسته به نوع درخت دستكم باید 10 درخت و نهال جدید را بكارد.
او با بیان اینكه وقتی باغی تخریب می شود 10 خانوار جدید به آن شهر اضافه می شود ، گفت: شهروندان باید بدانند كه هر دست اندازی به طبیعت در طولانی مدت به ضرر خودشان است.
در محدوده كویر كاشت درخت ممنوع است
مهمان دیگر این برنامه امیر سپنجی مدیركل روابط عمومی سازمان حفاظت از محیط زیست بود كه بر ضرورت حفظ فضای سبز در كشور اشاره كرد و گفت: فضای سبز در حیطه وظایف این سازمان نیست و وظیفه سازمان محیط زیست مدیریت منابع حافظت شده كشور است. این فضا 12 درصد از مساحت كشور را شامل می شود كه به طور كلی برعهده سازمان است. به گفته ی سپنجی در این فضاها حتی كاشت درخت را هم اجازه نمی دهیم. این اقلیم همان طور كه هست باقی بماند. مثل كویر مركزی كشور كه نباید در آن كاشتی صورت بگیرد و نه چیزی از آن كم شود.
او در پاسخ به سوالی دیگر درباره آمار موجود درباره فضای سبز در كشور گفت: این سازمان همچنین جز در مناطق حافظت شده هیچ وظیفه ای ندارد. استاندارد مساحت فضاهای حفاظت شده در جهان 17 درصد مساحت كل كشور است كه در چند سال اخیر با افزایش 2.2 در ایران این رقم به 12 درصد رسیده است.
او همچنین درباره نظارت سازمان حفاظت از محیط زیست بر باغ های شهری گفت: این سازمان تنها امكان اخطار قانونی دارد ولی درباره برج باغ ها تنها وظیفه شهرداری وزارت جهاد و جنگل ها و مراتع است و این سازمان وظیفه ای در این حیطه ندارد.
سپنجی درباره انتظار عمومی از سازمان محیط زیست و فرهنگسازی در حوزه صیانت از فضای سبز گفت: این امر نیز در حیطه وظیفه سازمان مراتع و جنگلداری است.
او درباره پارك پردیسان كه در اختیار سازمان محیط زیست است، گفت: این سازمان از اقدامات تشویقی تشكل ها و نهاهای مدنی در این بوستان استقبال می كنیم. ضمن اینكه دو سه گونه اقلیمی در این بوستان وجود دارد كه اگر كاشتی صورت بگیرد شاید به مابقی گونه ها آسیب بزند. به همین منظور كاشتی هم اگر صورت بگیرد در مكان های محدودی خواهد بود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.