رییس سازمان شهرداری ها و دهیاری ها درباره نقش و كاركرد شوراها و حكمرانی محلی در برنامه گفتاورد گفت: یقینا شهروندان در شهرهای كوچك به قدری مشكلات و پیچیدگی دارند كه یك مدیر استانی امكان بررسی تمامی آنها و درك زوایای آن مشكلات را ندارد.
مهدی جمالی نژاد با تصریح این مطلب كه برخلاف وجود چنین تصوری اما همچنان مردم از شوراها راضی نیستند، گفت: در دوره جدید برای انتخابات باید در آموزش ورود جدی كرد. هم انتخاب شوندگان و هم انتخاب كننده ها باید آگاهی لازم داشته را باشند.
او افزود: اگر روند آموزش و آگاهی بخشی ادامه یابد یقینا مشاركت فعال نخبگان و متخصصین را جذب می كنیم؛ افرادی كه برنامه های راهبردی داشته باشند و آگاهی از وظایف خود داشته باشند .
معاون عمرانی وزیر كشور با اشاره به این مطلب كه بعضا افرادی در شوراهای شهر انتخاب می شوند كه اشراف به وظایف ، میزان اهمیت و انتظار از عضو شورای شهر ندارند، گفت: اصل نخبگی و خبرگی باید در انتخابات شوراها دیده شوند . شاید علت ضعف شوراها تا امروز هم همین نكته است. افرادی كه وارد شوراها می شوند باید دلسوز و دغدغه مند باشند . متاسفانه در حال حاضر برخی افراد شورا را فرصتی برای رفع نیازهای شخصی و منویات فردی می دانند.
جمالی نژاد با بیان اینكه شوراها می تواند خاكریز مطالبات مردم باشد ، گفت: درباره شناخت و شناسایی مشكل تفاوت نظری در حال حاضر وجود ندارد.
او در پاسخ به این سوال كه آیا اختیارات شورا در حال حاضر به اندازه كافی هست؟، گفت: در حال حاضر خلاءهای قانونی برای بررسی صلاحیت های فردی در حوزه های انتخابیه وجود دارد كه باید برطرف شود. این خلاء ها به ویژه به فیلترهای تخصصی نامزدها مربوط می شود كه باید دقیق تر انتخاب شود. این افراد باید شناخت كامل به شهر و روستا داشته باشند.
او تصریح كرد: این تغییرات، شرایطی را فراهم می كند كه هم تعداد انتخاب كنندگان و هم مشاركت كنندگان به حداكثر برسد و در این صورت انتخاب اصلح خواهیم داشت .
رییس سازمان شهرداری ها و دهیاری های وزارت كشور گفت: در مركز مطالعات شهری و روستایی از طریق های مختلف تولید محتوا و آموزش را آغاز كردیم و امیدوارین مردم بهترین ها را انتخاب كنند.
جمالی نژاد با بیان اینكه كاركردهای مناسب شورا می تواند تاثیر گذاری بسزایی بر زندگی شهری، تمركززدایی از امور و واگذاری به مسئولان شهری را در پی داشته باشد، گفت: در سال های اخیر در تمامی كشور شهرها و روستاها رشد قابل توجهی از منظر زیرساختی داشتند علیرغم اینكه با شرایط سختی مثل تحریم ها، نوسان های ارزی و مسائل اقتصادی مواجه بودیم.
او خاطرنشان كرد: با همه این اوصاف برخلاف تصور موجود از منظر شاخص های شهری ، خدمات شهری در شهرهای ایران به طور متوسط نسبت به شهرهای دیگر دنیا از استانداردها و شاخص های مناسب برخوردار است؛ در مساله نظافت حرف برای گفتن داریم و در شاخص هایی مانند احداث زیرگذر روگذر ركورد داریم.
او با بیان اینكه در حوزه های سخت افزاری حضور شوراها بسیار خوب بوده ولی در حوزه نرم افزاری این شوراها ضعیف عمل كرده اند، گفت: شوراها باید حلقه واسط بین قوا باشند و نقش تسهیلگری داشته باشند. شوراها امكان و فرصت مشاركت اجتماعی ، رفع تبعیض و استقرار عدالت اجتماعی را بر عهده دارند.
جمالی نژاد در پاسخ به این سوال كه مهمترین مشكلات برای تحقق حكمرانی محلی چیست؟ گفت: یكی از مشكلات دست بسته شوراهاست؛ چون در وضعیت كنونی شوراها، شورای شهر نیستند و شورای شهرداری ها هستند . مدیریت واحد شهری وجود ندارد در عین حالی كه مطالبات مردم بسیار زیاد است و به وسعت یك شهر است ولی قدرت شوراها در حد شهرداری است.
او افزود: در موارد مختلف قانونی، اصل واحد مدیریت شهری وجود دارد و بر آن تصریح شده است اما دستگاه های اجرایی مقاومت می كنند و در برخی موارد هم خود شهرداری ها تمایل ندارند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.