علی پژهان جمعیت شناس با اشاره به 13 میلیون جوان جامانده از ازدواج در كشورمان گفت: باید قانونی تنظیم شود تا تمایل به ازدواج بیشتر شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، علی پژهان عضو هیات علمی دانشگاه و جمعیت شناس با حضور در برنامه گفتاورد رادیو تهران با بیان اینكه مسیر جمعیت مسیری مرموز است ، گفت: امروزه با سه چالش اساسی در موضوع جمعیت مواجهیم كه روند كاهشی نرخ رشد جمعیت، روند افزایشی مرگ و میر و روند افزایشی مهاجرین از جمله مهمترین آنها هستند.
پژهان با بیان اینكه بیشتر سیاستگذاران در موضوع جمعیت بر باروری تاكید دارند، تصریح كرد: این در حالی است كه بحث مهاجرت بیشترین تهدید را برای جمعیت یك كشور دارد.
او افزود: متاسفانه در ایران مهاجرت برای دانشجویان آرمان شده و درصد بالایی قصد دارند به كشورهای اروپایی و حتی آسیایی مهاجرت كنند.
این عضو هیات علمی جمعیت را منبع ثروت هر كشوری دانست و گفت: متاسفانه ما در ایران این سرمایه انسانی را به راحتی از دست می دهیم .
او با بیان اینكه نرخ باروری زنان در ایران در سال های اخیر به 1.7 رسیده است، گفت: علاوه بر این 13میلیون جوان جامانده از ازدواج داریم كه 8 میلیون نفر از آنها زنان هستند كه تمایل بیشتری هم به مهاجرت دارند.
پژهان با انتقاد از طرح مجلس برای ازدواج گفت: این طرح انتزاعی است و گره گشایی نمیكند .باید قانونی تنظیم شود كه تمایل به ازدواج بیشتر شود و امنیت اجتماعی و امنیت اقتصادی لازم را كه بسترساز ازدواج است به وجود بیاورد.
او با بیان اینكه در ایران برخلاف كشورهای دیگر افرادی كه ثروتمند هستند توانایی ازدواج دارند ، گفت: در كشورهای پیشرفته ثرومندان ازدواج نمی كنند ولی در ایران برعكس است.
پژهان با بیان اینكه فرصت پنجره جمعیتی برای هر كشور یكبار اتفاق می افتد، گفت: در پنجره جمعیتی یك سوم افراد در بازه سنی 15 تا 64 سال قرار دارند كه در واقع مولد هستند و سربار نیستند. این مساله در هر كشوری یكبار اتفاق می افتد. ولی متاسفانه در ایران نه تنها از این موقعیت استفاده نكردیم بلكه برای ایران تبدیل به تهدید شد.
او با بیان اینكه مساله جمعیت جزو دغدغه های مسئولان نیست گفت: همچنین این مساله جزو اولویت ها نبوده به همین دلیل علم پیشگیری آن را هم ندارند.
این جمعیت شناس با اشاره به ضرورت تركیب جمعیتی متناسب برای هر كشور گفت: مثلا ژاپن بعد از جنگ جهانی دوم جامعه را آماده سازی كرد و سالمندی جمعیت را تبدیل به فرصت كرد.
همچنین كره جنوبی شهرك های سالمندی ساخته است و سالمند بودن جمعیت كمتر به چشم می آید. از این قشر به عنوان سرمایه استفاده كرده است. و برای مهاجرت معكوس از شهر به روستا استفاده كرده است.
این در حالی است كه در ایران سالمندان هزینه بر هستند و اغلب جامعه منتظر فوت او است در حالی كه اینها جوانان دیروز و سرمایه های امروز هستند .
او از رهاسازی 4 میلیون سالمند در ایران خبر داد و گفت: این تعداد تحت حمایت تامین اجتماعی، خدمات درمانی، نیروهای مسلح، كمیته امداد و بهزیستی نیستند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا می توانند از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید. در محدوده استان تهران از طریق موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز و ای.ام ردیف 1332 كیلوهرتز شنونده ما باشید.
همچنین شنوندگان از سرتاسر كشور هم می توانند شبكه رادیویی تهران را از طریق گیرنده های دیجیتال(ست تاپ باكس) دریافت كنند.