گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

ضرورت نظارت بر مصارف منابع در بانك‌ها

بازاندیشی و بازنگری در بانكداری برای تامین منافع مردم و بخش تولید از ضروریات نظام اقتصادی امروز كشور است.

1400/06/10
|
13:00
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، توحید فیروزان سرنقی عضو هیات علمی گروه بانك و بیمه و گمرك دانشكده مدیریت دانشگاه خوارزمی با حضور در برنامه گفتاورد 10 شهریور درباره تفاوت بانكداری اسلامی با بانكداری متعارف در جهان گفت: این مساله موضوع چالشی است و به طور كلی مباحثی كه به دین مربوط می شود عموما چالش‌هایی را ایجاد می‌كند.

او با اشاره به مذموم بودن ربا در تمام فرهنگ‌ها و ادیان گفت: تفاوت بانكداری اسلامی كه در ابتدا با نام بانكداری بدون ربا مطرح و مصوب شد با بانكداری متعارف این است كه در این نوع بانكداری تنها ربازدایی شد .

فیروزان در ادامه به برخی سوء استفاده ها از وام ها و تسهیلات بانكی اشاره كرد و گفت: در حال حاضر شاهدیم افرادی برای خرید ارز دیجیتال با فاكتور جعلی تسهیلات ماشین و لوازم خانگی اقدام می‌‌كنند بنابراین سیستم بانكی برای جلوگیری از چنین سوء استفاده هایی مجبور به وضع قوانینی است كه گاه به استفاده‌كنندگان اصلی هم سختگیری‌هایی می‌شود.

او با بیان اینكه بانكداری متعارف غربی هم طوری تدوین شده كه ربا نداشته باشند چون ربا ظلم آشكار است. این در حالی است كه در برخی موارد تحریف دین در كشورهای غربی صورت گرفته و رباخواری هم انجام می‌شده است.

او در پاسخ به این پرسش كه تصور عمومی مبنی بر بهره تسهیلات بانكی در كشورهای غربی بین 3 تا 5 درصد است ولی در ایران كه بانكداری اسلامی است در بانكهای قرض الحسنه كارمزد 4 درصد است و عمده سودها و بهره در بانكهای مختلف تا 25 درصد هم بالا می‌رود، سوال پیش می‌آید نظام بانكی غیر اسلامی و اسلامی چه تفاوتی دارد ، گفت: در ایران هم كارمزد بین 2 تا 4 درصد در برخی از مناطق كشور به علت مسائل فقهی وجود ندارد اما علت اصلی این مساله این است كه سیستم پولی و مالی بین المللی به گونه ای معماری شده كه سرمایه از جایی كه وفور سرمایه دارد وارد شود.

او ایراد قانون بانكداری اسلامی را عدم دربرگیری همه سلیقه ها دانست و گفت: دراین قانون فقط افراد ریسك گریز دیده شده اند.

او ادامه داد: در بانكداری اسلامی بانك ها نباید سود علی الحساب پرداخت كنند؛ مثلا 18 درصد پرداخت می‌كند. ایراد این است كه خود را متعهد می‌كند كه این درصد كمتر نشود ولی وقتی بانك ضرر می كند این میزان كم نمی شود و بانك برای پرداخت تسهیلات باید این عدد را تامین كند و بانك مجبور می شود كه این هزینه ها را از طرق مختلف تامین كند.

او تصریح كرد: بخشی از مشكلات بانكی به رفتار دولت ها و اقتصاد كشور بر می گردد. برخی دولت ها با استقراض از بانك مركزی پایه پولی را افزایش می‌دهند و تورم ایجاد می كنند . مردم به پول ملی بی اعتماد می شوند فضای كسب و كار بهم می ریزد كار تولیدی انجام نمی‌شود بانك ها هم نمی‌توانند به درستی سیستم بانكی را اداره كنند.

فیروزان با بیان اینكه مشكلات نظام اقتصادی در نظام بانكی سرریز می‌شود، افزود: بانك ها یكی از اجزای سیستم اقتصادی و مغز اقتصاد هستند.

او افزود: در شرایط بد اقتصادی فقط بانك ها تقصیر كار نیستند فضا وقتی نوسانی می‌شود كه سرمایه‌ها سمت تولید نمی‌رود .

او با انتقاد از عملكرد موسسات مالی و اعتباری در قانون بانكداری اسلامی گفت: زمانی كه قانون عملیات بانكی بدون ربا تصویب شد بخشی از آن موسسه‌های مالی و اعتباری بودند كه منابع مالی كشور را بلعیدند و صدمات زیادی به كشور وارد كردند و سیستم اقتصادی كشور را بهم زدند.

او در پاسخ به این پرسش كه بانكداری در ایران به بنگاه‌داری تبدیل و متمركز بر ملك و مسكن شده است، گفت: ایراد سیستم بانكی این است كه وقتی منابع را به افراد می دهند نظارتی برای آن نداشته و نمی‌دانسته پول كجا می‌رود كه سود كلان داشته است و هیچوقت تلاشی برای نظارت بر مصرف منابع نیز وجود ندارد. این خیلی چیز پیچیده ای نیست و سخت تر از تصویربرداری از مریخ نیست كه در حال حاضر انجام می شود .

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.





دسترسی سریع
گفتاورد