فرامرزی معاون اقتصادی و محاسبات ملی مركز آمار ایران گفت: در همه دستگاه ها دسترسی به اطلاعات طبقه بندی شده است. ولی محرمانگی در حوزه تولید آمار به هیچ وجه وجود ندارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، ایوب فرامرزی معاون اقتصادی و محاسبات ملی مركز آمار ایران و سید نعمت الله میر فلاح نصیری معاون آمارهای ثبتی مركز آمار ایران به مناسبت روز آمار و برنامه ریزی در كشور در برنامه گفتاورد رادیو تهران حضور یافتند.
میرفلاح با بیان اینكه پیمایش و جمع آوری داده كار بسیار سختی است، گفت: این سختی به ویژه در شرایط كرونا بدتر هم می شود با این حال در مركز آمار كار متوقف نشده و برخی حوزه ها كار بیش از پیش فعال بودند.
او متولی اصلی آمار در ایران را مركز ملی آمار عنوان كرد و افزود: مراكز دیگری هم در كشور وجود دارند كه به جمع آوری آمار و داده ها می پردازند ولی روش های جمع آوری داده ها در مراكز مختلف متفاوت است البته این موضوع جدید نیست در سایر كشورها هم روش های مختلف جمعآوری وجود دارد.
او درباره علت متفاوت بودن آمار در موضوعات واحد از سوی مراكز مختلف گفت: برخلاف اینكه در تمام جهان توصیه و تاكید بر یگانه سازی است اما دستگاه هایی كه آمار تولید می كنند در بسیاری مواقع داده ها را همراه آمار منتشر نمی كنند؛ دلیل متفاوت بودن آمارها نیز همین موضوع است اگر این داده ها منتشر شود علت متفاوت بودن آمارها هم شفاف سازی می شود.
تولیدات آماری محرمانه نیستند
در ادامه این جلسه فرامرزی درباره چگونگی وضعیت ایران در حوزه آمار گفت: در سال های نه چندان دور، بانك های مركزی در تمامی جهان مسئول تولید و انتشار آمار در رشد اقتصادی، تورم و .. بوده اند ولی زمانی كه مساله رشد و رقابت بخش خصوصی در جهان مطرح شد ضرورت دسترسی با آمارها و داده های با كیفیت و كمیت مناسب مطرح شد. در این زمان بود كه بر وجود نهادی برای تولید مستقل ارقام احساس نیاز شد.
او افزود: در همین راستا در همه كشورهای پیشرفته برای پیشگیری از موازی كاری و همینطور تولید آمار معطوف به هدف سازمان های مستقلی شكل گرفت ولی در ایران فرآیند انتقال مسئولیت طولانی شده است و هنوز به طور كامل محقق نشده است.
فرامرزی با بیان اینكه در 95 درصد كشورها سازمان های آماری مسئول تهیه و تولید حساب ها و رشد اقتصادی و ملی هستند، گفت: ولی در ایران هنوز این اتفاق نیافتاده است. این در حالی است كه بر اساس قوانین ایران نیز جزو 95 درصد است.
او با بیان اینكه مركز ملی آمار و بانك مركزی به طور موازی تولید آمار می كنند، گفت: این موازی كاری در ایران وجود دارد به طوریكه هر دوی این نهادهای رسمی در رشد اقتصادی و تورم و بودجه خانوار آمار ارائه می كنند.
معاون اقتصادی و محاسبات ملی مركز آمار ایران در ادامه از انتشار آمار رسمی برای جلوگیری از سردرگمی پژوهشگران در مركز ملی آمار خبر داد و گفت: اردیبهشت امسال (1400) مركز آمار فهرستی را منتشر كرد در آن شناسنامه شاخص ها، نهاد مسئول و همینطور ناشر آمار مشخص شده است.
او درباره نقش آمار در توسعه كشور گفت: برای اینكه بتوان به نحو مطلوب از آمار استفاده كرد باید نمایندگان نظام جمع آوری داده، نظام برنامه ریزی و نظام نظارتی و ارزیابی كننده برنامه ها در كنار هم جمع شوند. بدین ترتیب شاید بتوان موضوعات را عمیق تر تحلیل كرد.
او با بیان اینكه امروزه دوره حكمرانی اطلاعات است، گفت: این اطلاعات تبدیل به دانش می شود و در تبیین رویكردها وتصمیم گیریهای مبتنی بر شواهد اثر میگذارد.
این كارشناس با بیان آنكه هدف گذاری ها باید مبتنی بر آمار باشد، تصریح كرد: موضوع سواد آماری امروز از مسائل مهم است به طوری كه جامعه سیاست گذار و برنامه ریز در حدی باید دانش جمع آوری و محاسبه فرمول ها را بدانند. علت برخی از مشكلات امروزی این است كه سواد آماری لازم و اشراف بر موضوعات وجود ندارد.
او درباره مفهوم آمار محرمانه و چند و چون آن گفت: در همه دستگاه ها دسترسی به اطلاعات طبقه بندی شده است. ولی محرمانگی در حوزه تولید آمار به هیچ وجه وجود ندارد. بنابراین هم فایل خام و هم شاخص ها در اختیار متقاضیان قرار داده می شود. البته ریز داده های نمونه بر اساس قوانین موجود حتی برای ضابطان قضایی نیز وجود ندارد.
فرامرزی درباره مخاطبان سازمان های آماری نیز گفت: این سازمانها به طور كلی دو نوع كاربر دارند؛ عام و خاص. كاربران خاص كه همان پژوهشگران و محققان هستند و رسانه ها به عنوان كاربران عام . رسانه ها در این مقام باید با تكیه بر سواد آماری اطلاعات را در اختیار عموم قرار دهند.
معاون اقتصادی و محاسبات ملی مركز آمار ایران بر ضرورت حل مشكلات و چالش های جمع آوری داده با تعامل قوای سه گانه تاكید كرد و گفت: برای افزایش بهره وری باید همزمان چالش های نظام نظارت و برنامه ریزی هم حل شود.
به گفته او سواد آماری توانایی درك و فهم آمار است كه به همراه تفكر آماری برای تصمیمگیریهای خصوصی عمومی و حرفه ای موثر واقع شود.
فرامرزی درباره چگونگی توجیه عملكرد توسط مسئولان از طریق آمارهای درست گفت: در این موضوع بحث فرداده ها خیلی مهم است . در این مبحث باید با ارائه فرا داده ها از ساحت آمار پاسداری شود.
او با بیان اینكه آمار و اطلاعات باید تقاضا محور باشد نه وظیفه محور تصریح كرد: باید مشخص شود كه به چه آماری در كشور نیاز است كه آنها را تولید كنیم چرا كه تولید آمار هزینه و بودجهای را برای كشور ایجاد می كند.
معاون اقتصادی و محاسبات ملی مركز آمار ایرانافزود: برخی آمارها مثل رشد اقتصادی در تمام جهان آمار رسمی و آمارهای خاص حاكمیتی است.
خاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.