گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

یكی از دلایل مهاجرت از كشور، دستمزد نازل نیروی متخصص است


راغفر معتقد است، اقتصاد ما توان جذب نیرو را ندارد، این نیروها به كشورهایی رفته اند كه دولت های آنها به صراحت برای براندازی ما صحبت می كنند. آنها به این راحتی سرمایه‌های ما را جذب می كنند.

1400/09/24
|
13:56
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، حسین راغفر اقتصاددان با حضور در برنامه گفتاورد درباره پیامدهای نفوذ اقتصاد نئولیبرال در ایران گفت: مهم ترین وظیفه دولت در قانون اساسی حفظ كرامت انسانی است . از همین قانون اساسی استخراج می‌شود كه لازم است دولت فرصت‌های رشد را برای شهروندان فراهم كند، كسی كه در خانواده فقیر متولد می شود نباید محكوم به فقر باشد و باید بتوان از فرصتهای برابر‌ساز در جامعه استفاده كرد.
در همین راستا آموزش و پروش و آموزش عالی رایگان و همینطور دسترسی به مسكن و بهداشت رایگان و مهمتر از همه كار به عنوان یك حق همگانی مطرح است كه دولت موظف به ارائه فرصتهای شغلی است و همینطور باید ابراز كار را هم فراهم كند. اینها همگی تعهدات قانون اساسی است كه در برابر دولت قرار داده شده است.

راغفر با اشاره به تبعات پس از دفاع مقدس گفت: در دهه اول انقلاب هم بهداشت و هم آموزش و پرورش و آموزش عالی رایگان بود. تا آن زمان مسكن ارزان قیمت به مردم داده می‌شد. اما بعد از جنگ، دولت تمامی وظایف مصرح قانون را رد كرد ، رایانه زمین دولتی رد شد و شاهد رشد خصوصی سازی و واگذاری مسئولیت‌های دولت به بخش خصوصی شدیم.

او ایجاد فرصت‌های شغلی را از مهمترین وظایف دولت دانست و افزود: این كار باید دو ویژگی داشته باشد؛ اول شغل شایسته و دیگری دستمزد شایسته.

او افزود: یكی از دلایل مهاجرت در یكصد سال گذشته در ایران مساله دستمزد نازل نیروی متخصص است. بر اساس آمار، 3 هزار پزشك و درعین حال 900 عضو هیات علمی از كشور خارج شده اند.

این اقتصاددان با بیان اینكه اقتصاد ما توان جذب نیرو را ندارد، گفت: این نیروها به كشورهایی رفته اند كه دولت های آنها به صراحت برای براندازی ما صحبت می كنند. آنها به این راحتی سرمایه‌های ما را جذب می كنند. بر اساس آمار بین سالهای 1380 تا 1390 ، 1400 نفر از ایرانی‌هایی كه به آمریكا رفته اند ثبت اختراع كرده اند. به گفته او سرمایه های ما فقط نفت نیست، اینها هم سرمایه كشور هستند. دولت برای توجه به این فاجعه بزرگ كجاست؟

او با تصریح اینكه با اقتصاد دولتی مخالف است، گفت: ولی دولت باید فرآیندها و فرصت های برابرساز را فراهم كند. دولت در ایران دستگاه عریض و طویلی است كه فرصتهای منزلتی را با دوستان و خویشان تقسیم می‌كند.

دولت باید برای بخش خصوصی واقعی و نه بخش خصوصی امروزی كه یك دستش در جیب مردم و دست دیگرش در جیب دولت است برنامه ریزی كند.

او اقتدار دولت را الزامی برای مبارزه با این فساد دانست و افزود: دولت همچنین باید موانع اصلی رشد آحاد مردم را مرتفع كند.

او با بیان اینكه در ایران اقتصاد دولتی نداریم و دولت دست در جیب مردم دارد، گفت: دولتی قابل دفاع است كه برنامه دارد و نگاهش به آینده علم و تكنولوژی محور است. جهان در شرف انقلاب صنعتی پنجم است و به زودی دنیا به كشورهای پیشرفته و عقب مانده تقسیم می شود مثل انقلاب صنعتی اول ! بنابراین عدم دسترسی به تكنولوژی و علم امكان سلطه سیاسی را برای كشورهای توسعه یافته فراهم می كند. امروز در این مقطع حساس هستیم تحولات علم و تكنولوژی صورت می گیرد درحالی كه ما سرمایه ها را دودستی تقسیم اروپا و امریكا می كنیم .

او تصریح كرد: سیاست های اقتصاد ما در خدمت سفته بازی و دلالی و سوداگری است كه البته سابقه تاریخی دارد. در همین زمینه شركت‌های وارداتی چند ملیتی برای نابود كردن تولیدكننده‌های داخلی شكل گرفته اند. به ویژه در زمینه دارو این شركت ها فعال هستند و زمینه ساز ورود داروهای خارجی هستند . نمایندگان حكومتی هم در این شركت ها حضور دارند و به دنبال منافع آنها هستند. این در حالی است كه 97 و نیم درصد داروی كشور می توانددر داخل تولید شود. معادل ارزی اینها 40 میلیارد دلار است. تركیه هم دچار همین موضوع شده است و امروز صنایع دارویی آنها با همین توطئه زمینگیر شده است.

این اقتصاددان با بیان اینكه اقتصاد انگلی درست كرده ایم كه برخی بدون هیچ تلاشی از فرصت ها شكار می كنند، گفت: این فرصت ها را دولت و نظام تصمیم گیر در اختیار آنها قرار می دهد.

راغفر با بیان اینكه مخالف توسعه و حضور در اقتصاد جهانی نیستم، تصریح كرد: عدم حضور در اقتصاد جهانی فرصت ها را از كشور می گیرد ولی حضور تنها با مواد خام مثل نفت و گاز و سنگ آهن نیست. باید بسیاری از اینها را در قالب محصول نهایی در بازارهای جهانی عرضه كنیم ولی این شرایط برای رقابت در بازارهای جهانی فراهم نشده است.

او با بیان اینكه اقتصاد ایران به صورت تاریخی گرفتار سرمایه تجاری است، گفت: یعنی از قدیم مواد اولیه را صادر می كردیم و كالای مصرفی را وارد كشور می كردیم. ولی الان انتظار داریم دولت این ساختار را تغییر دهد و فرصتهای تولیدی در داخل را فراهم كند. نقش دولت در ساخت این فرصت بی‌بدیل است. بخش خصوصی تنها مجری است ولی چون دولتها در ایران آلوده به درآمدها و فرصت های شخصی بوده اند بیشتر توجهشان به این سوداگران بوده است.

او افزود: در مجلس قوانینی مطرح می شود كه انبوه سازان پشت آنها وجود دارند. اگر دولت مردمی باشد نباید این فرصت ها را فراهم كند ولی به دلیل نفوذ مافیای قدرت این اتفاق می افتد.

به گفته او راهكار خروج از این شرایط بسیار روشن است، كالایی مثل مسكن باید ازكالای سرمایه ای تبدیل به كالای مصرفی شود .

به گفته راغفر در حال حاضر قوانین توسط كسانی وضع می شود كه از قوانین جدید منفعت می برند. آنها در نظام تصمیم گیری دولت یا مجلس هستند و اصلی ترین مانع در مقابل دولت سیزدهم و دولت های آتی نیز همین افراد هستند. مقابله با فساد ناشی از مافیاهای اقتصاد دركشور است می تواند برای كشور راهگشا باشد.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.





دسترسی سریع
گفتاورد