گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

«اعتدال» رویكرد آیت الله هاشمی بود/ بزرگترین خدمت وی به ایران، ختم موفق جنگ در كنار تفسیر قرآن بود+فایل صوتی

به مناسبت 19 دی سالگرد وفات آیت الله اكبر هاشمی بهرمانی برنامه گفتاورد با غلامعلی رجایی مشاور رسانه‌ای او به گفتگو نشسته و درباره شخصیت و منش وی نكات جدیدی بازگو شده است.

1400/10/18
|
14:53
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، غلامعلی رجایی مشاور رسانه ای آیت الله اكبر هاشمی بهرمانی در مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره سابقه كاری و شخصی اش با او گفت: زمانی كه در سال 91 در دولت آقای احمدی‌نژاد كنار گذاشته شدم ، مدتی خانه‌نشین بودم تا با توصیه بزرگان به ملاقات آقای هاشمی رفتم و توفیق شد به عنوان مشاور در خدمت ایشان فعال شدم و تا آخرین لحظات زندگیشان با ایشان بودم.
به گفته او مرگ ایشان به عنوان فردی كه تا همان روز 36 پله را می‌دوید ناباورانه بود.

او در پاسخ به این پرسش كه زمانی كه با ایشان از نزدیك كار می‌كردید آیا تصور شما از آقای هاشمی تغییر كرد یا نه؟ گفت: در هر صورت انسان ها در طول زندگی و با گذشت سال‌ها دچار تطور و تغییر می‌شوند. من در زمان طاغوت زندانی سیاسی بودم و زمانی هم استاد تاریخ معاصر و انقلاب بودم و از همین رو ایشان از كمیاب‌ترین افراد در مقام ستون استوار انقلاب بوده‌اند.

او با اشاره به اقدامات آیت الله هاشمی برای انقلاب گفت: حضور در هسته اصلی شورای انقلاب در كنار بهشتی و رهبر انقلاب و ...، عضویت در موسسان حزب جمهوری اسلامی، نقش عمده در مخالفت علیه رژیم شاهنشاهی، كمك به گروه های برانداز پیش از انقلاب از سابق درخشان ایشان پیش از انقلاب است به طوری كه سابقه اولین احضار او به سال 1337 در همدان به شهربانی بر می‌گردد كه تنها 20 و اندی سال سن داشتند.

رجایی درباره شایعات و تهمت‌هایی كه درباره سبك زندگی و اشرافی‌گری هاشمی گفته می‌شود، تصریح كرد: من در دوران جنگ مسئول تبلغیات قرارگاه خاتم بودم و ارتباط مستقیم با مرحوم هاشمی نداشتم ولی به هر نحو او را از شخصیت های نزدیك به امام(ره) می‌دانستیم. نزدیك تر كه شدم شناختم گسترده تر شد و از آنجا كه دیگر رابطه ما تشریفاتی نبود و مشاور او بودم در برخی موارد. در منزل ایشان را می دیدم بنابراین تصورم بعد از آن زمان درباره ایشان فرق كرد . برخلاف گفته‌ها من ایشان را فردی متواضع دیدم كه هیچ اشرافیت و تجمل‌گرایی ندارد. زندگی او ساده و معمولی نبود ولی در عین حال من یاد ندارم كه برای خروج از در نایستد و احترام نگذارد. در مراسم‌های افطاری ها مثل همه افطار می‌خورد و مثل بقیه روی زمین می‌نشست و اتفاقا ثروت خانوادگی آیت الله هاشمی در طول انقلاب به تدریج كاسته و خرج انقلاب شد. ثروت ایشان صرف كتاب تفسیر قرآن و كتاب فرهنگ راهنما می كرد كه همه آنها هم به كتابخانه های داخل و خارج از كشور و برخی اشخاص اهدا می‌شد.

او با انتقاد از شایعاتی كه درباره مرگ ایشان گفته می‌شود، گفت: هنوز هم برخی می‌گویند ایشان در استخر فرح فوت كرده است در حالی كه ایشان به علت تجویز دكتر برای پیشگیری از عوارض تیری كه به نزدیكی دیافراگم ایشان اصابت كرده است هفته ای دوبار در حوض منزلی در سعدآباد كه روسای جمهور قبلی هم برای ملاقات های خارجی در آن رفت و آمد دارند شنا می‌كرد . دیگر شایعاتی مثل خودكشی آیت الله هاشمی به علت اینكه ایشان را را تحویل نمی گرفتند هم كه اصلا ارزشی برای پاسخگویی ندارد.

پیش از انقلاب گروه های ماركسیسیتی و سلطنت طلبان به ایشان تهمت هایی را زدند. چك 200 میلیون تومانی سال 1360 از بانك مركزی، زیرخاكی و ارسال عتیقه به خارج از كشور، ساخت پاساژهای رشت و كیش ، فعالیت درحوزه و ساخت مترو در كانادا نیز از همین دست شایعات است.

رجایی در حوزه سیاست نیز گفت: ایشان مروج مكتب اعتدال بود زمانی كه رویكرد خط امامی و غیر خط امامی مطرح بود او معتقد بود ما به همه جناح ها نیاز داریم و حتی جمع ما برای اداره كشور كافی نیست. او در زندان بیست و پنج جزء قرآن را حفظ كرده بود. در تفسیر خود از قرآن نیز همین رویكرد اعتدال را پیش گرفته است و معتقد بود شیعه مروج اعتدال است. دولت ایشان از اصلاح طلبان و اصولگرایان تشكیل شده بود.

او درباره رابطه آیت الله هاشمی و شهید قاسم سلیمانی نیز گفت: آنها هر دو اهل كرمان بودند و به طور ادواری با هم ملاقات می كردند .

او مهمترین مظلومیت آیت الله هاشمی را ناشناختگی او دانست و افزود: متاسفانه مخالفان به جای پرداختن به دشمن به او و خانواده او پرداختند.

به گفته مشاور رسانه ای آیت الله هاشمی، بزرگترین خدمت آیت الله به ایران ختم موفق جنگ در كنار تفسیر قرآن بود.

وی افزود: آیت الله معتقد بوده است كه با ختم جنگ توانسته جلوی كشته شدن ایرانی ها و همینطور عراقی‌ها را بگیرد چون آنها بیشتر می‌مردند.

رجایی همچنین دانشگاه آزاد را یكی از یادگارهای او نامید و گفت: دانشگاه آزاد سد بزرگ كنكور را برداشت و میلیون ها فارغ التحصیل از آن بیرون آمدند. مترو نیز از دیگر یادگارهای اوست كه توانسته میلیون‌ها ساعت زندگی مردم را صرفه‌جویی كند.

وی اعتدال مرحوم هاشمی و دوری دولت از جناح بندی های سیاسی و هماهنگی وی با رهبری در انتخاب اعضای كابینه از نكات مهم مدیریتی وی بود.

مشاور رسانه ای آیت الله هاشمی با اشاره به اینكه هیچ فردی به جز پیامبر(ص) و معصومین(ع) مصون از نقد نیست گفت: ایشان می‌گفتند كه هم خطا كرده‌اند و هم خدمت. مرحوم هاشمی فاطمی بود و با ذكر این مصیبت به سرعت اشك می‌ریخت. او ارادت زیادی به حضرت زهرا(س) داشت.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.



دسترسی سریع
گفتاورد