برای ساماندهی بی خانمان ها در كشور و به ویژه در تهران ابتدا باید سیاست كلان ساماندهی آنها و سهم نهادهای خصوصی و دولتی و تخصیص منابع مشخص شود و تا زمانی كه این شفافیت سازی صورت نگیرد وضعیت بیخانمانها ساماندهی نخواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، كامبیز محضری كارشناس آسیب های اجتماعی در حوزه اعتیاد و ایدز، "بیخانمانی" را یك پدیده جهانی معرفی كرد و گفت: این پدیده مختص به كشورهای توسعه نیافته نیست و در كشورهای مرفه هم این مساله وجود دارد.
او با تصریح این مطلب كه به عنوان شهروند باید حداقل كارها برای افراد بیخانمان انجام شود افزود: البته بخش كوچكی از این افراد بیخانمان این شیوه زندگی را آسیب نمیدانند و سبك زندگی آنها به این شكل است. در سراسر جهان رقم این افراد به بالای ٢٠ درصد كل بیخانمانها می رسد كه سرپناه و خانه برایشان مهم نیست.
محضری با بیان اینكه بخش عمده آسیب های اجتماعی كه منتج به بیخانمانی میشود را اعتیاد معرفی كرد و گفت: فقر شدید و افراد قربانی وضعیت اقتصادی بغرنج جوامع نیز از دیگر دلایل بیخانمانی است.
به گفته او بیخانمانی تنها منجر به كارتن خوابی نمیشود بلكه جلوه های متفاوتی دارد؛ افرادی كه سه شب تخت اجاره میكنند و شبها در اتوبوس میخوابند و … همگی بیخانمان هستند.
این در حالی است كه همه بیخانمان ها هم معتاد نیستند و در میان این افراد گاهاً انسان های تحصیلكرده هم دیده می شوند. مترجم زبان، افراد دارای مهارت، پزشك، جامعه شناس از جمله موارد عینی است كه در میان بیخانمان ها دیده شده است. بنابراین نباید به افراد بیخانمان انگ های متفاوت مثل دزدی زد چون اگر دزد باشند كارتن خواب نمیشوند.
این كارشناس آسیب های اجتماعی درباره ارزیابی نوع رسیدگی به بی خانمان ها در تهران گفت: در حال حاضر شهرداری و بهزیستی در این زمینه مسئولیت دارند؛ شلترها یا مراكز شبانه و دی آی سی مراكز روزانه ای هستند كه از سوی بهزیستی خدمات می دهند و البته معتادان پرخطر در اولویت خدمات این مراكز هستند. شهرداری هم گرمخانه دارد ولی متاسفانه یك استراتژی، راهبردی و دورنمای مشترك در كشور در این حوزه وجود ندارد.
او دستگیری و تامین نیازهای بیخانمان ها را دو رویكرد برای این قشر دانست و گفت: رویكرد تامین نیازها به این صورت است كه حقوق پایه مثل سرپناه و غذا به بیخانمان ها ارائه میشود. سیاست به گونه ای است كه كسی بیرون از خانه نخوابد و بدین صورت می توانیم ادعا كنیم كه دسترسی به سرپناه برای تمام شهروندان وجود دارد.
او با انتقاد از رویكرد دستگیری و نگهداری كوتاه مدت دو ماهه تصریح كرد: بخشی از اینها بیماران روانی مزمن هستند. از زمانی كه یك پزشك به صورت خودگردان یك مركز را راهاندازی كرد و ادعا كرد كه تمام بیماران مزمن بیخانمان را ساماندهی می كند این افراد ساماندهی شدند.
او همچنین از سیاست های موازی در كشور درباره بی خانمان ها انتقاد كرد و گفت: در كنار گرمخانه ها، طرح دستگیری بیخانمان ها هم اجرا میشود و شهروندان با دیدن آنها از نیروی انتظامی مطالبه كمك میكنند در حالی كه مسئولیت بیخانمان ها بر دوش نیروی انتظامی نیست.
محضری بر ضرورت شفاف سازی سیاست كلان ساماندهی بیخانمان ها و سهم نهادهای خصوصی و دولتی و تخصیص منابع در كشور تاكید كرد و گفت: شهروندان نیز باید نهاد مسئول را بشناسند و با 137 شهرداری به جای 110 تماس بگیرند. همچنین در سازمان بهزیستی شماره 09628 می تواند در این زمینه كمك كند.
او تصریح كرد: نهادها هم باید با هم هماهنگ باشند و به سازمان های مردم نهاد كه بخش اعظم كار را انجام میدهند هم میدان داده شود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.